Kuo naudingi organizmui
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime spaudai rekomenduoja jų nepervirti. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė renkantis makaronus pataria atkreipti dėmesį į jų sudėtį – nuo jos priklausys ne tik patiekalo maistinė vertė, bet ir jo skonis bei tekstūra.
„Makaronai yra toks produktas, kuris gali būti įtraukiamas į sveikatai palankaus maitinimosi racioną, bet svarbu pasižiūrėti iš ko jie gaminami. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir praturtinti špinatais ar burokėliais – jie tampa maistingesni. Kartais, ypatingai vaikams, kurie nėra kruopų mėgėjai, tokie praturtinti makaronai gali atstoti ir kruopas“, – sako E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų kamuojami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti: „Jeigu tai kvietiniai, ruginiai, ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų neturėtų valgyti.“
Kaip atpažinti kokybiškus makaronus
Prekybos tinklo produktų vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad pastaraisiais metais kai kurių rūšių makaronų pardavimai išaugo nuo 5 iki 40 proc. „Žmonės įprato daugiau gaminti namuose, o patiekalai iš makaronų, kaip žinia, dažniausiai yra išties nesunkiai paruošiami. Pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, sraigtelių ir vamzdelių formų kietuosius makaronus, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų pardavimai“, – sako D. Špūrienė.
Renkantis makaronus specialistė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų sudėtį bei kokybę: „Kokybiški makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš gerų miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą, o pagaminti gerai sugeria padažus. Kokybiški makaronai yra ne tik geresnio skonio ar malonesnės tekstūros bet ir palankesni sveikatai.“
Parsinešus į namus specialistė rekomenduoja makaronus laikyti sausoje ir švarioje vietoje, o gaminant juos vadovautis ant pakuotės nurodytomis instrukcijomis ir keletu paprastų patarimų. „Prieš verdant makaronus jų neplaukite, nes plovimo metu jie gali sulipti. Be to, makaronus reikėtų dėti tik į karštą, verdantį vandenį. Priešingu atveju jie pasidarys lipnūs ir greitai ištiš“, – pataria D. Špūrienė.
Prekybos tinklas dalijasi skaniu ir lengvai paruošiamu makaronų su pupelių kukuliais receptu.
Patiekalui reikės:
300 g makaronų „Spaghetti“
400 g baltųjų pupelių
1 vnt. raudonosios paprikos
1 vnt. svogūno
2 skiltelių česnako
4 šaukštų aliejaus
1 vnt. kiaušinio
20 g petražolių
druskos pagal skonį
pipirų pagal skonį
150 g džiūvėsėlių
400 g pomidorų gabalėliais
1 šaukštelio raudonėlių prieskonių
50 g fermentinio sūrio
Gaminimo eiga:
1. Pupeles užmerkite vandenyje ir palaikykite per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenį puode, suberkite mirkytas pupeles ir pavirkite apie 30 minučių, kad suminkštėtų.
2. Papriką nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
3. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir apkepkite su 2 šaukštais aliejaus. Kepkite 2 minutes. Suberkite papriką ir dar pakepkite 2 minutes. Virtuviniu kombainu sutrinkite pupeles su svogūnu, česnaku ir paprika. Į gautą pupelių masę suberkite kapotas petražoles, pagardinkite prieskoniais, įmuškite kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Formuokite kukulius, juos pavoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
4. Kukulius apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių.
5. Pomidorų gabalėlius dėkite į įkaitintą prikaistuvį su raudonėliais, pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.
6. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje ir nukoškite per kiaurasamtį.
7. Makaronus sudėkite į lėkštes, išdėliokite pupelių kukulius, apliekite pagamintu pomidorų padažu ir užberkite smulkiai tarkuoto sūrio. Skanaus!