M. Covacci komunikacijos agentūros atsiųstame pranešime atvirauja, ką mano apie lietuvių mėgstamus koldūnus ir virtinukus su uogomis bei pasidalijo naudingais patarimais, kaip teisingai derinti ingredientus.
– Lietuvoje gyvenate jau keletą metų: ar pastebėjote, kad lietuviai mėgsta virtinius? Kokių jų teko paragauti?
– Tikrai pastebėjau, kad lietuviai mėgsta virtinius. Ne kartą bandžiau koldūnus ir tikrai mielai juos karts nuo karto valgau. Iš pirmo žvilgsnio jie labai panašūs į itališkus raviolius, tačiau skonis labai skiriasi, ypač mėsos įdaro. Italijoje mėsą išverdame iš anksto, tada naudojame įdarui, o Lietuvoje ruošiami koldūnai su žalia mėsa ir tada verdamas visas koldūnas, todėl rezultatas tikrai kitoks.
Lietuvių mėgstami virtiniai su varške ar bulvėmis Italijoje nėra populiarūs – tai labiau tam tikriems regionams būdingas maistas. Labiausiai iki šiol stebina, kad lietuviai valgo virtinius su uogų įdaru.
– Kokie raviolių įdarai populiariausi Italijoje?
– Ravioliai su rikota ir špinatais yra tikrai populiarūs ir gana lengvai paruošiami. Tai – tikra klasika, o kas mėgsta eksperimentuoti vietoj špinatų gali naudoti dilgėles.
Šiaurės Italijoje populiarūs mėsa įdaryti ravioliai. Vienas iš tradicinių Turino, kur gimiau ir augau, patiekalų – mažyčiai ravioliai, įdaryti trijų rūšių mėsa: jautiena, kiauliena ir triušiena. Jie vadinami „Agnolotto del Plin“.
Atvėsus orams mėgstu gaminti raviolius su keptu moliūgu ir minkštais migdoliniais sausainiais, vadinamais amaretti. Smagu eksperimentuoti naudojant sezoninius ingredientus ir kurti naujus skonių derinius.
– Kokie yra jūsų mėgstamiausi įdarai? Gal esate atradę savo skonių derinį?
– Kokius įdarus rekomenduotumėte lietuviams? Kokie produktai geriausiai tinka virtiniams?
– Jei raviolius gaminate pirmą kartą, siūlyčiau naudoti rikotos ir špinatų įdarą.
Kreminiai sūriai, pavyzdžiui, rikota, maskarponė ar gorgonzola, yra puikūs ingredientai, su kuriais galite sukurti skanų įdarą. Puikaus skonio suteiks riešutai, aromatinės žolelės ir prieskoniai (pvz., muskato riešutas).
– Kiek laiko virti raviolius, kad jie neištižtų?
– Raviolius reikia dėti į pasūdytą verdantį vandenį ir virti apie porą minučių, ne ilgiau. Po 2 minučių vieną išimkite ir paragaukite, ar jau išviręs. Jei taip, išimkite išvirusius raviolius kiaurasamčiu, kad vanduo nuvarvėtų, ir supilkite juos tiesiai į karštą padažą. Leiskite jiems dar pavirti padaže apie 30–40 sekundžių. Viskas, ravioliai paruošti ir juos galima patiekti.