Šis produktas gali ne tik padidinti organizmo atsparumą įvairioms ligoms, bet ir sumažinti riziką susirgti vėžiu.

Ir visa tai dėl galingos maistinių medžiagų – kalio, natrio, fosforo, seleno, cinko, jodo, geležies, kalcio, B ir C grupės vitaminų – sudėties.

Tačiau yra kategorija žmonių, kuriems griežtai draudžiama valgyti šį skanėstą, nes jis gali pakenkti jų sveikatai.

Papasakosime, kas turėtų išbraukti raugintus kopūstus iš savo raciono, kaip ir kiek jų valgyti, kad gautų kuo daugiau naudos sveikatai iš šio produkto.

Kas neturėtų valgyti raugintų kopūstų

Rauginti kopūstai labai pavojingi žmonėms, sergantiems hipertenzija ir druskų apykaitos ligomis.

Mat dėl per didelio druskos kiekio rauginti kopūstai gali išprovokuoti staigų kraujospūdžio padidėjimą ir edemų atsiradimą.

Rauginti kopūstai dėl didelio druskos kiekio pavojingi žmonėms, sergantiems inkstų nepakankamumu, todėl tokiu atveju geriau jų visai vengti.

Raugintais kopūstais neturėtų piktnaudžiauti žmonės, sergantys padidėjusiu rūgštingumu, pankreatitu, paūmėjusiu gastritu ar skrandžio opalige.

Taip pat verta paminėti, kad dėl raugintuose kopūstuose esančių augalinių skaidulų ir sieros kiekio padidėja dujų susidarymas, o tai gali pabloginti lėtiniu kolitu sergančių žmonių sveikatą.

Kaip dažnai galite valgyti raugintus kopūstus

Gydytojai rekomenduoja ryte suvalgyti iki 200 g raugintų kopūstų. Produktą reikėtų valgyti ne dažniau kaip tris kartus per savaitę.

Jei suvalgius produkto kyla kokių nors sveikatos problemų, geriau jį išbraukti iš savo mitybos raciono.

Koks geriausias būdas valgyti raugintus kopūstus

Raugintus kopūstus galima valgyti su mėsa, žuvimi ir daržovėmis.

Nevalgykite jo su krakmolingomis daržovėmis, pavyzdžiui, bulvėmis ir kukurūzais. Rauginti kopūstai geriausiai dera su:

  • su troškinta žuvimi;

  • su troškinta, virta ir kepta mėsa;

  • su burokėliais, morkomis, cukinijomis, taip pat galima dėti į užpilamą padažą;

  • su kiaušiniais.

Raugintuose kopūstuose beveik nėra kalorijų, o jei juos valgysite su baltyminiais produktais, galėsite palaikyti kūno formas nepriaugdami svorio.

Raugintų kopūstų nereikėtų užgerti vandeniu. 20 minučių prieš valgį reikėtų išgerti negazuoto vandens. Po valgio 40 minučių nerekomenduojama gerti vandens.