Procesas ilgas, tačiau rezultatas – įspūdingas
Mitybos ekspertės teigimu, glazūruotą kiaulienos kumpį galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą kartu su daržovių salotomis – jis yra itin universalus, tačiau svarbiausia – mokėti tinkamai kumpį paruošti. Mėsai kepti, pasak V. Juodkazienės, nereikia skirti daug laiko – pagrindinį darbą atlieka orkaitė, tačiau reikia žinoti kelias gudrybes, kurios palengvins šio šventinio patiekalo paruošimo procesą.
„Kad mėsa būtų minkštesnė ir aromatingesnė, kumpį reikėtų pasiruošti dieną prieš kepimą, bet tikrai nieko nenutiks, jei jį ruošite tą pačią dieną. Kumpio marinavimui labiausiai tinka įvairios prieskoninės žolelės, alyvuogių aliejus, citrinos sultys bei balzaminis actas. Geriausia kumpį marinuoti kepimo maišelyje, nes taip galėsite jį vis pavartyti, o marinatas pasiskirstys ant viso mėsos gabalo. Taip pat patariu nuolat stebėti kepimo procesą – nepalikite mėsos gabalo maisto ekspertė.
Kad kiaulienos kumpis išeitų ne tik skanus, bet ir gražiai atrodytų, ji pataria jį patepti medumi.
„Medus, veikiamas aukštos temperatūros, karamelizuojasi ir padengia mėsą kvapnia blizgia plutele. Beje, tokiu būdu kepant mėsą, susidariusios jos sultys sutirštėja – tai puikus padažas ir prie mėsos, ir prie garnyro. Beje, prie kiaulienos kumpio puikiai tinka apkepti saldūs vaisiai – figos, kriaušės, ananasai ar mangai, tad nebijokite eksperimentuoti“, – ragina V. Juodkazienė ir dalijasi keturiais šventinio kiaulienos kumpio receptais.