15
Kitas

„Greitos“ gruzdintos bulvytės

Tradiciškai paruoštos bulvytės neprilygstamos, bet turi didelį trūkumą – katilą aliejaus, kuriame jas tenka gruzdinti.

Orkaitė gruzdintuvei, žinoma, neprilygsta. Tačiau žinant, kaip tinkamai joje kepti bulves, rezultatas gali būti labai panašus.

Visko po truputį

Gruzdinti rinkitės nesukrentančias mažai krakmolo turinčias bulves. Arba tiesiog nusipirkite jau paruoštų šaldytų bulvyčių – tik svarbu neatitirpinti jų, kol pateks į orkaitę.

Jeigu šviežių bulvių odelė plona, galima jos nė nelupti. Tačiau supjausčius tokias bulves pagal receptą – tašeliais – jos atrodys ne itin apetitiškai. Tad jeigu mėgstate bulves su lupenomis, paprasčiausiai supjaustykite jas pailgomis 2,5 cm storio skiltelėmis.

Kad bulvių išorė būtų traški, bet vidus minkštas, nepatingėkite nusausinti jas popieriniu rankšluosčiu.

Kepant orkaitėje naudojama nedaug aliejus – tiek, kad išmaišius padengtų kiekvieną bulvės lazdelę. Prieš tai į aliejų įmaišomas žiupsnelis prieskonių. Populiariausi – česnakai ir paprikos milteliai, tačiau galima naudoti ir Provanso žoleles, itališkus prieskonius ir net džiovintų daržovių mišinius, tokius kaip „Vegeta“. Taip pat į aliejų galima įberti druskos.

O sūdyti bulves prieš jas kepant nepatariama – sukris.

Kokių klaidų nedaryti

Traškiai bulvyčių plutelei susidaryti orkaitėje idealiai tinka konvekcijos režimas (su pūtimu iš viršaus).

Šaldytoms bulvytėms reikalinga 190 laipsnių, šviežioms – 180 laipsnių temperatūra. Jeigu orkaitė neturi konvekcijos režimo, įjunkite kaitinimą iš viršaus ir iš apačios, o temperatūrą padidinkite 20 laipsnių – iki 210 ir 200 atitinkamai.

Skardą naudokite negilią. Ir kad ir kokiai didelei kompanijai gruzdintumėte bulvytes, jokiu būdu nedėkite jų keliais sluoksniais. Jeigu kepsite daugiau nei 800 g, imkite dvi skardas arba kepkite kelis kartus. Antraip turėsite labai daug troškintų bulvių be jokios plutelės ir nebus jokio panašumo į gruzdintas bulvytes.

Dėl plutelės skardą su bulvėmis rekomenduojama pašauti į viršutinę orkaitės dalį, kad karštis jas apskrudintų.

Grilio, net jei toks yra, geriau nejungti, nes bulvės lygiai neiškeps – iš vienos pusės bus perdžiūvusios.

Pagrindinis akcentas – padažas

Įprastai standartiniais tašeliais supjaustytos bulvytės orkaitėje iškepa per 20–25 minutes. Šaldytos – greičiau, per 15–18 minučių.

Svarbiausia vidury kepimo bulvytes apversti ir padaryti tą greitai. Nes kuo mažiau jos atauš verčiamos, tuo geriau. Gruzdintų bulvyčių pateikimas irgi turi savų subtilumų.

Jeigu prieš tai bulvių nesūdėte – nebėrėte druskos į aliejų, nenaudojote sūrių prieskonių, – padarykite tą pirmiausia, kai tik ištrauksite iš orkaitės, kol dar labai karštos. Naudoti geriausia jūros druską ir būtinai vidutiniškai rupią, kad ant bulvyčių liktų traškių kristalų.

Tradiciškai gruzdintos bulvytės patiekiamos su kečupu arba vadinamuoju rožiniu padažu – kečupo ir majonezo mišiniu. Jei norite truputį sveikesnio recepto, naudokite natūralų pomidorų padažą su mėgstamais priedais (bazilikais, česnakais, alyvuogėmis, alyvuogių aliejumi ir pan.).

Gal ir ne toks sveikas, bet puikus pasirinkimas – sūrio padažas. Pats paprasčiausias gaminamas karštoje grietinėlėje išlydžius mėgstamos rūšies sūrį.

Tiks prie gruzdintų bulvyčių ir žaliasis padažas: sutrinkite elektriniu trintuvu didelę saują žalumynų, sukapotų su druska ir česnakais ir užpiltų alyvuogių aliejumi, bei trupučiu citrinų sulčių.

15
Kitas

„Greitos“ gruzdintos bulvytės