Vitaminų užtaisas
„Ananasas – vienas tų tropinių vaisių, kuris gali praturtini mitybos racioną nors ir kasdien. Ananasai yra mažai kaloringi, mineralais bei skirtingais vitaminais (C, A, E, K, B6) turtingi vaisiai. Juose taip pat rastume maistinių skaidulų ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų, pavyzdžiui, polifenolių, kurie saugo kaulų stiprumą ir gerina virškinimą. Ananasuose taip pat randama ir fermentų mišinio – bromelaino. Per didelis šio fermento kiekis skatina kraujavimą, todėl tie žmonės, kuriems neseniai buvo atliktos operacijos ar nėščiosios ananasus turėtų skanauti saikingai“, – įspėja gydytoja dietologė E. Gavelienė.
Ji priduria, kad daugumą vaisių galima valgyti įvairiais pavidalais. „Ananasas gali būti skanaujamas tiek šviežias, tiek kitų patiekalų sudėtyje, glotnučių arba sulčių pavidalu. Tačiau svarbu nepamiršti, kad termiškai apdorojant ar konservuojant šį vaisių prarandama dalis vandenyje tirpių vitaminų“, – primena mitybos ekspertė.
Kaip išsirinkti saldžiausią ananasą?
Renkantis saldžiausią ananasą kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja atkreipti dėmesį į vaisiaus spalvą.
Ir desertams, ir picai pagardinti
Kulinarijos technologė L. Barčaitė namuose kviečia pasiruošti nebrangią, bet skoniais turtingą picą, pagardintą konservuotais ananasais. Šiam patiekalui prireiks vos keleto ingredientų.
Patiekalui reikės:
Picos tešlos;
Pomidorų padažo;
150 g fermentinio sūrio;
5-6 griežinėlių virto nerūkyto kumpio arba plėšytos rūkytos vištienos krūtinėlės gabalėlių;
Konservuotų ananasų gabaliukų;
Džiovinto raudonėlio (pagal skonį).
Gaminimo eiga:
* Pasiruoškite picos tešlą pagal nurodymus ant pakuotės.
* Picos pagrindą iškočiokite ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos arba aliejumi patemptos skardos.
* Picos padą aptepkite pomidorų padažu.
* Ant picos viršaus išdėliokite kumpį, ananasus, užbarstykite fermentinį sūrį. Jei norisi – pagardinkite žiupsneliu raudonėlių.
* Kepkite picą iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min., kol apskrus.
Skanaus!