Kokius vaisius ir daržoves galima valgyti su žievele
Yra visas sąrašas vaisių, kurių nereikia lupti, jei nenorite prarasti daug naudingų medžiagų.
Persikai
Pirmiausia persikai naudingi lieknėjantiems – jų sudėtyje yra svarbaus natūralaus antioksidanto – chlorogeno rūgšties.
Ji neleidžia riebalams kauptis kepenyse, lėtina svorio augimą ir mažina diabeto riziką.
Didžiausia šios medžiagos koncentracija yra žievelėje, todėl ar reikia lupti persikus – taip, jei esate pasirengę perpus sumažinti vaisių naudą.
Agurkai
Agurkų žievelėje yra rekordiškai daug skaidulinių medžiagų, kalio, beta karoteno ir kitų maistinių medžiagų.
Tie žmonės, kurie turi įprotį nulupti žievelę, atima iš savęs dalį šių vitaminų.
Jie nežino, kad reguliariai vartojant agurkus kartu su žieve, organizmas mažiau linkęs į vidurių užkietėjimą ir kraujo krešulius.
Dar vienas privalumas yra tas, kad žievelė gerina regėjimą ir stiprina kaulus.
Naudingas dalykas: gavus agurką su odele, virškinimo traktas jį virškins 2 valandas (tai suteikia ilgą sotumo jausmą), o be odelės – 20 minučių, tada vėl būsite alkani.
Slyvos
Skaidulos ir vitaminas C yra dvi pagrindinės slyvų sudedamosios dalys, be to, šie vaisiai laikomi geru antioksidantu.
Visi žino, kad šis vaisius „laisvina“ vidurius ir teigiamai veikia žarnyną, jei neviršijate leistinų vartojimo normų.
SVARBU: slyvos yra tikras išsigelbėjimas hipertenzija sergantiems žmonėms, nes gali sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Baklažanai
Jei esate įpratę lupti baklažanus, būkite pasiruošę – šiuo atveju jūsų organizmas gauna tik vandenį, esantį minkštime.
Visi naudingiausi dalykai (skaidulos, flavonoidai ir magnis) yra žievelėje. Valgydami baklažanus su žievele, sumažinsite uždegimo riziką organizme ir cholesterolio kiekį.
Norėdami valgyti baklažaną su odele ir nesiraukyti nuo jos kartumo, rinkitės daržovę lygia odele – kitaip ji pasirodys sena ir gali būti karti.
Obuoliai
Kaip rodo praktika, kai kurie žmonės lupa obuolių odelę vien dėl jos kietumo ir kartumo.
Be to, ant obuolių odelės gali susikaupti pesticidų, kuriais vaisiai apdoroti.
Tačiau iš tiesų žievelėje yra netirpios ląstelienos, vitamino C, vitamino A ir kvercetino – medžiagos, padedančios kovoti su širdies ligomis ir alergijomis.
Naudingas dalykas: mitybos specialistai teigia, kad cukraus kiekiui kraujyje normalizuoti pakanka vieno obuolio per dieną.
Šių vaisių su žievelėmis patartina valgyti nedaug
Kodėl negalima valgyti kivių su žievele
Egzistuoja nuomonė, kad jei nuolat vartosite kivius su žievele, galite „užsidirbti“ dermatitą ir virškinimo trakto sutrikimus. Tai įmanoma, jei suvalgysite daugiau nei 1 kivį per dieną, tačiau jei neviršysite dozės, problemų nekils.
Kiviai su žievele yra reikalingi, svarbūs ir labai naudingi – juose yra vitamino C ir kalio, o tai labai svarbu tiems, kurie kenčia nuo dažno vidurių užkietėjimo.
Kivio odelėje taip pat yra pakankamai skaidulinių medžiagų, kurios būtinos, kad nesusirgtumėte diabetu ir širdies ligomis.
Ar galite valgyti mango žievelę
Paprastai mangai valgomi su žievele arba be jos – nepriklausomai nuo pasirinkto būdo, šis atogrąžų vaisius yra labai naudingas.
Jame gausu vitaminų – B grupės, A, E, K, taip pat beta karotino, kalio, magnio ir mangano.
Mangą galima valgyti su žievele, kurioje taip pat gausu žmogui reikalingų medžiagų, tačiau reikėtų būti atsargiems.
Mango žievelėje yra toksino urašiolio, kuris sukelia dermatitą ir apsinuodijimą.
Taip nutiks tik tuo atveju, jei suvalgysite daug šio vaisiaus – protingas požiūris nesukels jokių neigiamų pasekmių.