2 padorioms porcijoms reikės:

  • 150 g sausų ryžių – tiks ir plikyti, ir basmati, ir rudieji
  • 15 g aguonų
  • 1 v. š. aliejaus
  • žiupsnio druskos
  • 150 g sausų raudonųjų lęšių
  • 1 vidutinio svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 1/3 (~50 g) raudonosios arba geltonosios paprikos
  • 1 saliero stiebo
  • 1 gerai sunokusio pomidoro


Prieskonių: žiupsnio kumino, juodųjų pipirų, saldžiosios paprikos, garstyčių sėklų, džiovintų porų, laiškinių česnakų, druskos.

  • 2 v. š. pomidorų padažo
  • 1 v. š. sezamų pastos
  • 3 v. š. maistinių mielių dribsnių (angl. nutritional yeast)


Paskaninimui:

  • ~150 g anakardžių
  • rūkytos paprikos prieskonių
  • česnako miltelių
  • druskos


Ką daryti?

1. Puode, kuriame virsite ryžius, ant vidutinės ugnies įkaitinti šaukštą aliejaus. Jam įkaitus, suberti aguonas ir, vis maišant, pakepinti, kol pasklis malonus skrudintų aguonų kvapas. Tuomet suberti ryžius ir, nuoširdžiai maišant, dar minutėlę pakepti. Užpilti vandeniu (atsargiai – jis šnypš ir taškysis!) – kiekis priklauso nuo ryžių rūšies, tad vadovaukitės pakuotės instrukcijomis. Pasūdyti, sumažinti ugnį ir uždengus virti, kol beveik nebeliks vandens. Tuomet nukelti nuo ugnies ir palikti uždengtus, kad neatšaltų ir galutinai išbrinktų.

2. Kol verda ryžiai, galima paruošti lęšius. Troškintuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinti aliejų (~1-1,5 v. š.). Suberti į jį garstyčių sėklas ir pakepinti, kol jos pradės „poškėti“. Tuomet suberti ir kelias minutes pakepinti smulkiai supjaustytas daržoves: svogūną, česnaką bei saliero stiebą. Jiems apminkštėjus, įmaišyti smulkiais kubeliais supjaustytą papriką ir dar porą minučių maišant kepti.

3. Suberti lęšius, prieskonius, užpilti stikline vandens ir uždengus bei šiek tiek sumažinus ugnį troškinti, kol visas skystis susigers (apie 7 minutes). Jei lęšiai visgi kietoki – įpilti dar šiek tiek vandens.

4. Kai bus pasiektas norimas lęšių minkštumas, įmaišyti pomidorų padažą, sezamų pastą, mielių dribsnius ir kubeliais supjaustytą pomidorą. Uždengus patroškinti dar 3-5 min.

5. Kol lęšiai troškinasi, pakepinti anakardžius: keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinti 0,5 v. š. aliejaus, suberti anakardžius, gerai pamaišyti, kad jie pasidengtų aliejumi, minutėlę paskrudinti ir apibarstyti rūkytos paprikos, česnakų milteliais bei druska.

6. Viską patiekti taip, kaip norite. Man gražiausia dėti į lėkštę ryžius, viduryje jų padaryti duobutę, į ją supilti lęšius ir ant viršaus pabarstyti anakardžius.

Skanaus!

Lęšių fridžas su aguoniniais ryžiais

Receptu dalijasi tinklaraštis Mi ir Do virtuvei.