Vaisiai yra labai svarbi subalansuotos mitybos dalis, nes juose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų.
Švieži vaisiai ilgai neišsilaiko, tačiau daugelį jų galima saugiai užšaldyti. O kai kurie vaisiai užšaldyti yra dar sveikesni, „RealSimple“ sakė sertifikuotos mitybos specialistai.
Kaip nurodo ekspertai, šaldyti vaisiai skinami per patį sunokimo piką, kai maistinių medžiagų kiekis yra didžiausias, o tada užšaldomi, kad tos maistinės medžiagos išliktų.
Tuo tarpu švieži vaisiai sunoksta gabenant ir laikant, todėl praranda nemažai maistinių medžiagų.
5 vaisiai, kuriuos geriausia pirkti šaldytus
Daugelis jų yra sezoniniai, brangūs, greitai sunoksta, juos sunku paruošti, o perkant šviežius maisto prekių parduotuvėje jie yra mažiau maistingi.
Mangai
„Nulupti ir supjaustyti šviežią mangą yra nepatogu, tačiau naudojant šaldytą mangą visas sunkus darbas bus atliktas už jus“, – sako mitybos specialistė Lorenz.
„Be to, prieš užšaldant mangas būna visiškai prinokęs, todėl garantuojamas saldus tropinis skonis.
Manguose taip pat yra daug svarbių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą C imuninei sistemai, vitaminą A akių sveikatai ir skaidulų virškinimui.
Ananasai
Pasak Lorenz, ananasuose gausu vitamino C ir mangano, kurie palaiko imunitetą ir kaulų sveikatą.
„Jame taip pat yra bromelaino – fermento, kuris gali palengvinti virškinimą ir sumažinti uždegimą“, – priduria ji.
Uogos
Uogos yra akytos, todėl jos greičiau nei kiti vaisiai sugeria drėgmę ir pelyja, todėl jas gali būti sunku laikyti.
Kita vertus, šaldytas uogas galima laikyti mėnesius neprarandant jų maistinių savybių, įskaitant antioksidantus, vitaminą C ir žarnynui naudingas skaidulines medžiagas.
Vyšnios
Pasak Karp, vyšniose gausu polifenolių, kurie saugo ląsteles ir kovoja su organizmo uždegimais.
Tačiau kauliukų pašalinimas gali kelti rūpesčių, ypač jei reikia sunaudoti didelį kiekį.
„Šaldytos vyšnios tinka, nes jos jau yra be kauliukų, o tai reiškia, kad jas galite iš karto dėti į kokteilius ar jogurtą“, – sako mitybos specialistė.