Tai tikrai nėra tas pats, kas nueiti į turgų ir parsinešus bulvių, tiesiog išsikepti kugelį. Esmė ir slypi tame, kad visą dieną ropoji keliais ir žarstai žemę, tampai krepšius, tada prisėdi su visa komanda pietų ant žolės. Nuvargsti. Jei saulėta, šilta, bulviakasis tęsiasi iki sutemų.
Tačiau suburti komandą šiam darbui šiais laikais yra didis iššūkis. Kaip ir išsivirti cepelinų namuose ar priskusti daug bulvių kugeliui. Tada viską paruošus, laukti dar valandą ir daugiau, kol išvirs, iškeps. Anksčiau viskas buvo apie lėtus ritualus ir malonumą, kurio šiandien nebepatiriame. Neskubėti, pasimėgauti. Kai kada ir tikrai nuvargti.
Tai štai žemiau siūlau paprastą receptą su šviežiomis bulvėmis tinginiams arba tiems, kam kugelis ir cepelinai nėra svajonių savaitgalio patiekalai.
Bulvių plokštainis su sūrio antklode (pranc. Tartiflette)
Reikės:
- 7–8 didelių bulvių (1 kg)
- 2 didesnių svogūnų
- 400 g virto arba kito mėgstamo kiaulienos kumpio arba šoninės
- 100–150 ml baltojo sauso vyno
- 400 g mėgstamo sūrio (idealiu atveju – Reblochon), geriausia gerai besilydančio (olandiško arba su baltu pelėsiu, linkusio gerai „pasileisti“)
- druskos, pipirų, gero šaukšto aliejaus
- 200 ml grietinėlės (nebūtina)
Gaminimas:
Bulves nuskutame, nuplauname. Dedame jas perpjovę pusiau į verdantį druskuotą vandenį ir verdame 5–10 min. Nusunkiame ir atidedame pravėsti.
Įjungiame orkaitę 180 laipsnių, imame indą, skirtą kepti kugelį ar pyragą, bulves pjaustome stambiomis juostomis ir klojame ant dugno.
Dedame žiedais pjaustytus svogūnus, pilame vyno ir aliejų, barstome druska ir pipirais.
Klojame kumpio griežinėlius, ant jų dedame sūrį. Indą dedame į orkaitę ir viską kepame apie 20 min., kol sūris išsilydys, šiek tiek paruduos.
Jei mėgstate subtilų skonį, sudėję svogūnus, įpylę vyno ir aliejaus, dar galite viską aplieti grietinėle. Svogūnus su šonine dar galima kiek apkepti keptuvėje ir tik po to dėti tai ant bulvių ir kepti orkaitėje.
Gražaus ir skanaus rudens.