Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ mitybos specialistai, artėjant Europos sveikos mitybos dienai, lapkričio 8-ajai, pranešime žiniasklaidai pataria, kaip gyventi sveikiau, taupiau ir iššvaistyti mažiau maisto.
Planuokite ne tik patiekalus, bet ir užkandžius
Jei jūsų šeima gausi, ko gero paprasčiausiai neturėsite laiko kasdien užsukti į turgų ar parduotuvę, tad maistą reikės planuoti ir pirkti kelioms dienoms ar net visai savaitei į priekį.
Kad būtų greičiau ir patogiau apsipirkti, produktus sąraše galite suskirstyti grupėmis pagal prekybos centre ar turguje esančius skyrius, pvz., daržovės ir vaisiai – vienoje grupėje, pieno produktai – kitoje, mėsos produktai – trečioje ir pan., tokiu būdu parduotuvėje ar turguje užtruksite trumpiau, be to, sumažės rizika klaidžiojant tarp lentynų prisirinkti nereikalingų pirkinių.
„Tinka vartoti iki...“ ir „Geriausias iki...“ – skiriasi
Keliaujant apsipirkti svarbu nepamiršti pasiimti ir pirkinių krepšelio bei daugkartinių maišelių smulkiems produktams (daržovėms, vaisiams). Nepasiduokite akcijoms ar siūlymams pirkti tris produktus už dviejų kainą, įsivertinkite ar tai tikrai yra dažnai jūsų šeimos naudojamas produktas, ar žinote, kaip jį gaminti, ar mėgstate valgyti. Be to, dažnai tokiu būdu parduodami produktai yra būtent tie, kurių galiojimo laikas greitai baigsis. Įsivertinkite, ar spėsite suvartoti tris pakuotes tokio paties produkto esant trumpam jo galiojimo laikui.
„Tinka vartoti iki...“ žymimi labai greitai gendantys produktai, tokie, kaip pienas, jogurtas, mėsa, žuvis. Pasibaigus šių produktų galiojimo laikui jų tikrai nerekomenduojama vartoti. „Geriausias iki...“ yra žymimi negreitai gendantys maisto produktai, tokie kaip kruopos, miltai, makaronai ir t.t. Pasibaigus jų galiojimo laikui, jeigu produktas neturi gedimo žymių: pelėsio, blogo kvapo ir t.t. jį drąsiai dar galite vartoti.