Svarbiausia sekti laiką
Vilma Juodkazienė, „Iki“ atstovė, pranešime žiniasklaidai sako, kad virti kiaušiniai – vienas populiariausių ruošimo būdų. Vis dėlto verdant kiaušinius svarbu sekti virimo laiką, nes pervirti kiaušiniai nėra patys skaniausi.
„Norint išsivirti tobulai minkštų kiaušinių, juos virti reikėtų apie 4 minutes, jeigu kiaušinius mėgstate pusiau kietus – 5 minutes, o jeigu norite kietai virtų kiaušinių, juos virkite apie 8–10 minučių. Tuo tarpu putpelių kiaušiniai verdami ne ilgiau nei 1–2 minutes“, – sako V. Juodkazienė.
„Pirmiausia į vandenį įpilkite šlakelį acto. Kai vanduo užverda, kaitrą reikėtų sumažinti iki vidutinės. Tuomet į nedidelį dubenėlį įmuškite vieną kiaušinį. Švelniai pamaišykite verdantį vandenį, kad puode susidarytų sūkurys. Kiaušinį atsargiai nuleiskite į vandenį ir virkite, kol kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys vis dar minkštas“, – pataria V. Juodkazienė.
Išbandykite virimą garuose
„Vienas įdomiausių virtų kiaušinių panaudojimų – jų marinavimas sojos padaže. Šis būdas itin populiarus Japonijoje. O tokius kiaušinius pasigaminti labai paprasta: puode užvirkite vandenį, atsargiai sudėkite kiaušinius ir virkite iki norimo kietumo. Kol kiaušiniai virs, dubenėlyje sumaišykite šiltą vandenį, rudąjį cukrų, ryžių actą ir sojos padažą. Išvirtus kiaušinius nulupkite, sudėkite į marinatą ir laikykite šaldytuve apie 3 valandas. Nepamirškite, kad kiaušiniai su kiekviena valanda taps vis sūresni“, – pataria ji ir dalijasi dar kelias receptais su kiaušiniais.
Traškūs kiaušinių kamuoliukai
Jums reikės:
5 kiaušinių
3 v. š. maltų džiūvėsėlių
¾ a. š. druskos
¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
¼ a. š. šviežių arba džiovintų čiobrelių lapelių
Padažui:
1 skiltelės česnako
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. citrinų sulčių
1 v. š. smulkintų šviežių petražolių
Kepimui:
200 ml saulėgrąžų aliejaus
Gaminame:
* Yra begalė skirtingų kiaušinių gamybos būdų ir receptų variacijų, tačiau tokio, spėjame, dar nebandėte. Pusiau kietai išvirkite 4 kiaušinius, perliekite juos šaltu vandeniu ir nulupkite.
* Likusį kiaušinį išplakite, o atskiroje lėkštėje sumaišykite druską ir džiūvėsėlius. Virtus kiaušinius išvoliokite kiaušinio plakinyje, tada džiūvėsėliuose ir merkite juos į gerai įkaitintą saulėgrąžų aliejų. Kamuoliukai apkeps greitai, todėl akylai stebėkite ir, vos tik džiūvėsėlių apvalkalas taps traškus, ištraukite juos iš puodo.
* Padažą pagaminti dar lengviau: tiesiog susmulkinkite česnaką ir išmaišykite visus ingredientus kartu.
Saulėje džiovintais pomidorais įdaryti kiaušiniai
Jums reikės:
4 virtų kiaušinių
4 gabalėlių saulėje džiovintų pomidorų
2 v. š. majonezo
½v a. š. krienų
žiupsnelio maltų
juodųjų pipirų
žiupsnelio druskos
Gaminame:
* Kietai virtus kiaušinius nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Dėkite juos į atskirą dubenį ir išmaišykite su smulkiai supjaustytais saulėje džiovintais pomidorais. Įmaišykite krienus, majonezą, druską bei pipirus ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
* Imkite vieną kiaušinio puselę, įdarykite ją paruoštu kremu.
Vafliai su be lukšto virtu kiaušiniu
Jums reikės:
2 kiaušinių
6 vyšninių pomidorų
15 g špinatų lapų
šlakelio balzaminio
acto
žiupsnelio druskos
žiupsnelio pipirų
Tešlai:
1 kiaušinio
100 ml pieno
50 g tarkuoto kietojo sūrio
100 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. alyvuogių aliejaus
Gaminame:
* 1 kiaušinį išplakite su pienu. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į plakinį. Suberkite sūrį, įpilkite alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite. Vaflius iškepkite specialioje vaflių keptuvėje.
* Puode užvirkite vandenį. Į stiklinę įmuškite 1 kiaušinį. Kai vanduo užvirs, gerai išsukite jį šaukštu, suformuodami sūkurį, ir į sūkurio vidurį supilkite stiklinėje esantį kiaušinį. Virkite apie 2–4 minutes. Taip pat išvirkite ir kitą kiaušinį.
* Iškepusius vaflius padenkite špinatais, pasmulkintais vyšniniais pomidorais ir užklokite paruoštu Benedikto kiaušiniu. Viską pagardinkite šlakeliu balzaminio acto, druska bei pipirais.