Nuo ko pradėti rinktis?
Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad kiekvienas virtuvės rakandas turi turėti paskirtį. Be to, renkantis keptuves ar puodus reikėtų dėmesį atkreipti, kokiam kiekiui žmonių ir ką dažniausiai gaminate. Taip pat svarbu ir tai, iš ko virtuvės rakandai yra pagaminti, rašoma pranešime spaudai.
„Jeigu maistą dažniausiai gaminate vienam ar dviem asmenims, užtekti gali vos kelių keptuvių ir 2–3 puodų. Jeigu gaminate didelei šeimai ir apskritai mėgstate dažnai suktis ir eksperimentuoti virtuvėje – galbūt praverstų pagalvoti ir apie specialius puodų ir keptuvių rinkinius. Svarbiausia – keptuvių ar puodų nepirkti spontaniškai ir rinktis tokius įrankius, kuriuos tikrai naudosite“, – sako V. Juodkazienė.
Pasak jos, kiekvienoje virtuvėje reikalingas bent vienas nedidelis 1–2 l puodas su rankena. Tokio tipo puode ne tik patogu pasišildyti maistą keliems žmonėms, bet ir ruošti įvairiausius padažus. Taip pat pravartu turėti bent vieną didelį puodą – jame galima išvirti didelį kiekį sriubos ar troškinio arba didelį ketaus puodą, kurį galima naudoti ir ruošiant maistą orkaitėje. Jeigu itin didelio puodo jums nereikia – rinkitės vidutinio dydžio, 3–4 litrus talpinantį puodą. Tokio dydžio puode galima virti ne tik sriubas, bet ir košes.
Kalbant apie keptuves – jas taip pat pravartu turėti kelias. Mažesnio dydžio keptuvės puikiai tinka garnyrams ar kiaušiniams kepti. Tiems, kurie mėgsta dažnai kepti mėsos ar žuvies kepsnius, namuose turi turėti keptuvę-grilį. Tai sunkios kvadratinės formos nepridegančios keptuvės, kurios turi grublėtą paviršių. Jose kepti galima ne tik mėsą ar žuvį, bet ir ruošti jūros gėrybes arba daržoves. Jeigu dažnai kepate blynus – įsigykite specialią, plokščią, blynams kepti keptuvę. O jeigu mėgstate ir dažnai gaminate azijietišką maistą – nepamirškite „wok“ keptuvės.
Medžiagos – svarbu
Renkantis keptuvę ar puodą dėmesį vertėtų atkreipti ir į tai iš ko jis pagamintas. Mat medžiaga, iš kurios pagaminti jūsų virtuvės reikmenys, gali patobulinti ne tik patiekalų skonį, bet ir palengvinti valymą. Pavyzdžiui, iš nerūdijančio plieno pagamintus puodus ar keptuves galima drąsiai plauti indaplovėje. O, tarkime, ketaus gaminiai plaunami tik rankomis, mat plaunant tokio tipo indus indaplovėje – dažnai suardoma jų emalė. Visgi, iš ketaus pagaminti indai, jeigu juos tinkamai prižiūrėsite, gali tarnauti metų metus. Ketaus puoduose galima gaminti sriubas, troškinius, paruošti mėsą: ypatingai paukštieną, netgi žvėrieną, iškepti duoną, desertus. Be to, nors ketaus puodai ar keptuvės ilgai įšilinėja – pagaminus maistą jie ilgai išlaiko šilumą, todėl maistas šiltas jame lieka net kelias valandas.
Kalbant apie nerūdijančio plieno puodus ar keptuves, renkantis juos galioja bendra taisyklė – „kuo storesnis, tuo geriau“, todėl jų ieškoti reikėtų maždaug 5 mm storio. Verdant ar kepant šie puodai nereaguoja su maistinėmis rūgštimis, dėl ko maistas nepraranda savo natūralaus skonio, spalvos ir kokybės. Kitas privalumas, pasak kulinarijos ekspertės, jie nerūdija ir kaip jau minėjome anksčiau – juos lengva valyti. Nerūdijančio plieno keptuvės puikiai tinka kepti kepsniams, o taip pat šios keptuvės puikiai tinka ir greitajam kepimui ant aukštos ugnies dar kitaip vadinamam stir-fry, kai maistas ant nedidelio riebalų kiekio kepinamas vos kelias minutes.