Pasak V. Juodkazienės, maisto gaminimas su mineraliniu vandeniu nuo kitų gazuotų gėrimu skiriasi tuo, kad jis neturi nei kvapo, nei kalorijų. Jos teigimu, šis ingredientas gali iš esmės pakeisti gaminamų patiekalų kokybę.
„Patiekalai, kurie yra pagaminti naudojant gazuotą mineralinį vandenį, gali atsiskleisti visai kitomis spalvomis. Tai ypač pastebima verdant daržoves, kepant pyragus arba ruošiant vasariškus gėrimus. Mineralinis vanduo turi tokių savybių, kurios padeda išsaugoti verdamų daržovių spalvą, jas minkština, suteikia traškumo kai kuriems patiekalams arba purumo konditerijos gaminiams“, – sako prekybos tinklo maisto ekspertė.
Jei šaldytuve užsiliko mineralinio vandens, jį puikiai galima panaudoti kulinariniams eksperimentams. Maisto ekspertės teigimu, šis ingredientas ne tik nustebins, bet ir gali tapti neatsiejama jūsų virtuvės dalimi.
Lietiniai blynai
Šiandien galima rasti įvairiausių blynų receptų, bet ar kada bandėte pasigaminti lietinius su gazuotu vandeniu? Tai visiškai paprasta – tereikia dalį pieno pakeisti mineraliniu vandeniu. Svarbu nepamiršti, kad prieš kepant lietinius, būtina bent valandą palikti tešlą pastovėti. Maisto ekspertės teigimu, gazuotas vanduo lietiniams blynams suteiks ypatingo lengvumo.
Vafliai
Panašų poveikį, kaip lietiniams blynams, gazuotas vanduo turi ir vaflių gaminimui. Kepant vaflius galite vadovautis įprastu jų receptu, tereikia dalį pieno pakeisti mineraliniu vandeniu. Taip pasigaminsite lengvus ir traškius vaflius, kuriais galėsite nustebinti prie šventinio stalo susirinkusius svečius ar šeimos narius.
Daržovės
Kadaise garsūs prancūzų šefai ieškojo alternatyvios idėjos sūdytam vandeniui ir sugalvojo pabandyti daržoves virti gazuotame vandenyje. Taip paaiškėjo, kad toks virimo būdas padeda ne tik išlaikyti originalią jų spalvą, bet ir suteikia daržovėms minkštumo. Beje, verdant daržoves gazuotame vandenyje, sutrumpėja jų virimo laikas, o tai padeda išsaugoti didesnį vitaminų kiekį.
Pyragai
Nors skamba neįprastai, tačiau gazuotas mineralinis vanduo gali padėti pagaminti vieną lengviausių ir minkščiausių pyragų, kokį esate kada nors ragavę. Įprastai ruošdami tešlą, išplakus kiaušinius su cukrumi, įpylus šlakelį aliejaus, miltų, šokolado ir smulkintų lazdyno riešutų, užbaikite gamybos procesą įpildami šiek tiek gazuoto vandens. Tiesa, nesustebkite, jeigu tešla šiek tiek suputos, tai visiškai normalu.
Gaivieji gėrimai
Karštą vasaros dieną ieškant naujų sprendimų, kaip atsigaivinti, maisto ekspertė siūlo į seniai visų pamėgtą šaltą arbatą pažiūrėti kitaip. Nereikia didelių pokyčių, tiesiog vandenį iš čiaupo pakeiskite mineraliniu. Gazuota arbata bus ne tik skani, bet ir padės numalšinti troškulį. Be to, tai daug sveikiau nei daugelis limonadų, kurie kartu yra ir kaloringi. Gazuotą vandenį taip pat galite naudoti gaminant įvairiausius vaisių ar uogų kokteilius.
Prasidėjus karštai vasarai, maisto ekspertė V. Juodkazienė pateikia gaivinančių gėrimų su gazuotu vandeniu receptus.
Gaivus arbūzų ir braškių kokteilis
Jums reikės:
- 0,5 kg arbūzo kubelių
- 300 g braškių
- 1–2 šaukštų medaus (nebūtina)
- ¾ puodelio ledo kubelių
- 0,5 puodelio gazuoto mineralinio vandens
Paruošimas
Elektriniu trintuvą sutrinkite arbūzo kubelius ir braškes. Sutrynus šiuos ingredientus paragaukite, jeigu reikia – pridėkite medaus. Tuomet sudėkite ledo kubelius ir vėl maišykite dideliu greičiu, kol gausite vientisą masę. Padalinkite gautas sultis į dvi stiklines ir užpilkite gazuotu vandeniu.
Šalta ir gazuota žalioji arbata su apelsinais
Jums reikės:
- 1 maišelio žaliosios arbatos
- 2 šaukštelių medaus
- ¼ puodelio šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- 1 apelsino skiltelės patiekimui
- Gazuoto mineralinio vandens
Paruošimas
Vieną puodelį su žaliosios arbatos maišeliu užpilkite verdančiu vandeniu ir įmaišykite medų. Laikykite arbatą kambario temperatūroje tol, kol atvės. Tuomet į stiklinę įdėkite ledo kubelių, įpilkite pusę puodelio arbatos, apelsinų sulčių ir įdėkite apelsino skiltelę. Galiausiai įpilkite gazuoto mineralinio vandens, atsargiai išmaišykite ir lėtai gurkšnokite, besimėgaudami vasara.