Sveika širdis, imuninė sistema, virškinimas ir oda
Salierai – daug maistinių medžiagų turinti sveikatai palanki ir pigi daržovė. Ją, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, galima vartoti žalią kaip traškų užkandį, dėti į salotas, sriubas ar mišraines arba iš jų išspausti maistingas ir gaivias sultis.
„Salierai yra geras maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Pluoštinės skaidulos labai svarbios virškinimo sistemos sveikatai, jos padeda palaikyti širdies sveikatą, nes mažina cholesterolio kiekį ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. O salieruose esantys vitaminai – C ir K – palaiko imuninę sistemą bei gerina odos sveikatą. Be to, vandenyje tirpaus vitamino folio rūgšties atitikmuo augaluose – folatai – svarbūs DNR sintezei ir ląstelių augimui „, – vardija gydytoja dietologė.
Dr. E. Gavelienė priduria, kad salieruose taip pat daug mineralų, įskaitant kalį bei manganą: „Kalis būtinas sveikam kraujospūdžiui ir elektrolitų pusiausvyrai palaikyti. Dar manganas yra kelių fermentų, dalyvaujančių energijos apykaitoje ir antioksidacinėje apsaugoje, kofaktorius.“
„Atlikti moksliniai tyrimai parodė, jog salierų sultys turi antibakterinių, priešuždegiminių, priešvėžinėnių savybių, prisideda kontroliuojant cukraus kiekį kraujyje, mažina dehidrataciją, pagerina nervų bei širdies sistemos veiklą, virškinimo sistemos, inkstų darbą bei padeda esant užkietėjusiems viduriams, nuo kurio kenčia daugelis žmonių“, – Delfi Maistui teigė dietistė Renalda Baužytė.
Gydytoja dietologė taip pat perspėja, kad nors alergija salierams yra palyginti reta, tačiau kai kuriems žmonėms gali sukelti alerginių reakcijų: simptomai galėtų būti niežulys, patinimas, dilgėlinė, pasunkėjęs kvėpavimas, o sunkiais atvejais – anafilaksija.
Nuo užkandžių iki troškinių ir sriubų
Salierus įprasta vartoti kaip užkandį, supjausčius juos smulkesnėmis juostelėmis ir valgant kartu su mėgstama, namų gamybos užtepėle ar padažu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pranešime žiniasklaidai pastebi, kad vieni populiariausių pagardų prie salierų – tai humusas, riešutų sviestas bei tzatziki padažas.
„Tzatziki – tai graikiško jogurto pagrindo pigesnis padažas, pagardintas agurkais, česnakais, citrinų sultimis ir žolelėmis, pavyzdžiui, krapais ar mėtomis. Traški tekstūra ir šiek tiek kartokas salierų skonis gerai kontrastuoja su kreminiu ir aštriu tzatziki. O humusas gaminamas iš virtų avinžirnių, sumaišytų su sezamų pasta, citrinų sultimis, česnakais ir alyvuogių aliejumi, tad šie skoniai irgi puikiai dera su salierais. Be to, nors salierų ir žemės riešutų mišinys gali pasirodyti keistas iš pirmo žvilgsnio, tačiau jų skoniai ir ypač – tekstūros puikiai dera tarpusavyje: salierų traškumas kontrastuoja su žemės riešutų sviesto švelnumu ir sukuria išties gerą užkandžio tekstūrinę pusiausvyrą“, – teigia prekybos tinklo ekspertė.
O. Suchočeva priduria, kad ši daržovė taip pat yra pagrindinis daugelio sriubų, troškinių ir sultinių ingredientas. „Norėdami salierus panaudoti šių patiekalų gamyboje, tiesiog gerai juos nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į puodą kartu su kitomis daržovėmis. Ši daržovė išties padeda sukurti pikantišką pagrindą įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, vištienos makaronų sriubai, jautienos troškiniui ar daržovių sultiniui.“
Kaip ilgiau pasimėgauti šviežiais salierais?
Prekybos tinklo specialistė sako, kad norint ilgiau išlaikyti salierus šviežius, reikėtų juos apsaugoti nuo perteklinės drėgmės, mat ji gali pagreitinti gedimo procesą, tačiau taip pat nereikėtų salierų laikyti visiškai sausai, kad jie išliktų traškūs ir gaivūs.
„Veiksmingiausias būdas išlaikyti salierus šviežius – tai laikyti juos šaldytuve. Prieš tai išpakuokite juos ir tuomet suvyniokite į aliuminio foliją arba įdėkite į perforuotą maišelį, kad išlaikytumėte drėgmę ir kartu užtikrintumėte oro cirkuliaciją. Prieš dėdami salierus į maišelį, galite juos suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį. Salierus laikykite šaldytuvo stalčiuje, kur temperatūra yra šiek tiek žemesnė ir stabilesnė, geriausiai apie 0–4 °C“, – pataria O. Suchočeva.
Be to, ekspertė sako, kad prieš padedant salierus į šaldytuvą, svarbu juos tinkamai paruošti: pašalinti sudžiūvusius išorinius stiebus, nupjauti šaknies galą. „Taip pat galite salierus švelniai nušveisti su daržovių šepetėliu.“
„Žinoma, salierus dar galima laikyti pamerktus šaldytuve: tiesiog įstatykite juos į šalto vandens pripildytą indą ar stiklinę. Taip pat žiūrėkite, kad vanduo apsemtų nupjautus salierų galus, bet neužlietų viso stiebo. Kas kelias dienas keiskite vandenį, jog jie išliktų švieži ir būtų užkirstas kelias bakterijų dauginimuisi. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad vandenyje laikomi salierai laikui bėgant gali prarasti šiek tiek skonio, todėl geriausia juos sunaudoti per savaitę“, – rekomenduoja.
Salierų sultys – tik tuščiu skrandžiu
Dietistė Renalda Baužytė rekomenduoja rytą pradėti nuo salierų sulčių.
„Rekomenduojama salierų sultis gerti ryte tuščiu skrandžiu, nes manoma, kad tuščias skrandis leidžia organizmui greičiau ir efektyviau pasisavinti maistines medžiagas, esančias salierų sultyse. Taip pat šios sultys ryte gali suteikti energijos, todėl tai yra sveikesnė alternatyva kavai. Ir žinoma reikia nepamiršti atsigėrus šių sulčių papusryčiauti! Palaukite 15 min. ir pasimėgaukite pusryčiais“, – sako dietistė.
Rytais patariama išgerti 200–400 ml sulčių. Reikėtų nepadauginti, nes didelis šių sulčių kiekis gali sukelti alergiją bei viduriavimą.
„Salierų sulčių nerekomenduojama vartoti asmenims, kurie serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos uždegimu, bronchine astma ir besilaukiančioms moterims bei kūdikius maitinančioms mamoms. Alergija salierams taip pat yra gana dažna. Jei išgėrę salierų sulčių pastebėjote burnos ar odos niežulį, patinimą, galite būti alergiški salierui.
Jeigu jūsų kraujo spaudimas žemas, salierus vertėtų valgyti labai atsargiai, nes jie gali jį sumažinti dar labiau. Taip pat jautresniems žmonėms didesnis kiekis salierų gali sukelti pykinimą, viduriavimą“, – įspėja dietistė Baužytė.
Specialistė sako, kad verta paminėti, jog asmenys, kurie vartoja daug vaistų (pvz.: skydliaukės veiklą reguliuojančius vaistus, antidepresantus, vaistus nuo kepenų sutrikimų, šlapimo išsiskyrimą skatinančius vaistus, kraujo krešumą mažinančius vaistus) turėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju dėl šalutinio salierų poveikio.
Žaliasis salierų glotnutis
Na o jei salierų sulčių skonis per stiprus, išbandykite salierų ir vaisių glotnučio receptą.
Glotnučiui reikės:
100 g (apie 4 vnt. vidutinio dydžio stiebų) salierų, susmulkintų
1 vnt. didelio obuolio
1 vnt. banano
1,5 a. š. nulupto ir sutarkuoto imbiero;
60 g špinatų lapų
120 ml vandens;
10 vnt. ledo kubelių
20 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių.
Gaminimo eiga:
Stambiai supjaustykite salierą. Obuolį supjaustykite gabalėliais, palikdami žievelę. Bananą taip pat supjaustykite gabalėliais. Imbierą nulupkite ir sutarkuokite arba sumalkite.
Viską sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei konsistencija per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.
Skanaus!