Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė pranešime žiniasklaidai dalijasi keliais paprastais praktiškais patarimais, kurie leis sutaupyti gaminant maistą.
Dažnoje virtuvėje rudeniškos sriubos, troškiniai, uogienės gardžiu aromatu namus pripildys stovėdamos ne ant dujinės viryklės, o ant elektrinės ar indukcinės kaitlentės. Pastarosios tampa ypač populiarios, mat idealiai lygų paviršių lengva prižiūrėti, maisto ruošyba ant jų trunka mažiau, taip pat jos paprastai sunaudoja mažiau elektros energijos, tad būna ekonomiškesnės. Tačiau kelios klaidos net ir gaminant ant jų gali lemti, kad mėnesio gale teks visai be reikalo sumokėti daugiau.
„Kad kaitlentė veiktų optimaliai, naudokite tokio diametro puodą ar keptuvę, kokio dydžio yra kaitvietė. Per didelis puodas gerokai pailgins virimo laiką, nes kais tik maža jo dugno dalis. Tuo tarpu naudojant per mažą puodą, eikvosite energiją – šildysite orą“, – sako maisto gamybos žinovė.
Nepamirškite dangčio. Ruošdami maistą puodą ar keptuvę uždengę dangčiu pagreitinsite gaminimo laiką. Taip yra todėl, kad dangtis išlaiko šilumą puode – ten, kur jos reikia, o ne išeina į orą. Taip maistas paruošiamas greičiau ir sumažinamas sunaudojamos energijos kiekis.
Nuvalykite puodų dugną. Nešvarumai gali ne tik pridegti, skleisti blogą kvapą, bet ir pradėti kliudyti šilumai patekti į puodą.
„Jeigu nešvarumai, pridegimai yra sunkiai pašalinami paprasčiausia kempine ir indų plovikliu, išbandykite sodą. Sodą ištirpinkite mažame kiekyje vandens, kad susidarytų pasta. Į ją įpilkite šiek tiek indų ploviklio ir įberkite druskos. Mišinį užtepkite ant puodo ar keptuvės dugno, palikite 10-15 minučių, o tuomet nuvalykite“, – pataria G. Urbonavičiūtė.
Patarimais, kaip taupyti energiją, dalijasi ir Lietuvos respublikos Energetikos ministerija.
1. Vandeniui virinti naudokite elektrinį virdulį užuot virinę jį puode ant viryklės. Virkite tiek vandens, kiek reikia. Jei norite išgerti puodelį arbatos, Jums nereikia virinti pilno arbatinuko vandens.
3. Įpraskite išjungti elektrinę viryklę likus kelioms minutėms iki maisto gaminimo pabaigos.
4. Negaminkite valgio esant maksimaliai įjungtai viryklės kaitvietei.
6. Kepdami maistą orkaitėje, nustatykite reikiamą, bet ne aukštesnę temperatūrą. Sandariai uždarykite ir be reikalo nevarstykite orkaitės durelių. Orkaitėms tenka iki 60 proc. viryklės nuostolių.
8. Naudokitės mikrobangų krosnele – tai greitas ir pigus būdas pašildyti maistą: nereikia riebalų ar vandens, įšyla ne indai ir kaitvietė, o tik maistas. Be to, pats procesas trunka tik kelias minutes, tad energijos nuostoliai yra minimalūs.
10. Indaplovė taip pat sumažina vandens suvartojimą. Ją junkite tik tuomet, kai pilnai užpildysite indais.