Kaip nepasimesti skirtingų vištienos rūšių gausoje ir išsirinkti tinkamiausią bei kokybiškiausią, pranešime spaudai pataria gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Mažiau riebalų turinti mėsa

Renkantis vištieną derėtų žinoti ir kuo skiriasi jos dalys. Tai gali palengvinti pasirinkimą, jei siekiate maitintis kuo sveikiau ar suvartoti mažiau riebalų.

Valgyti šią mėsą su odelėmis taip pat nėra patartina, mat jose – pagrindinis riebalų kiekis. Pasak mitybos ekspertės, vištienos krūtinėlė yra liesiausia jos dalis: „Štai 100 g viščiukų krūtinės be odos yra 0,9 g riebalų, o 100 g sparnelių net 12,2 g, šlaunelių – 10,2 g. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog šlaunelėse be odos yra tik 3,9 g riebalų. Daugiausiai jų yra būtent odelėje, todėl prieš valgant vertėtų ją pašalinti.“

Kasdien renkantis subalansuotą mitybą, svarbu neapkrauti organizmo pernelyg vienodais produktais, o valgyti kuo įvairesnį maistą. Kalbant apie mėsą, nereikėtų persistengti ir per dieną suvalgyti labai didelio kiekio, taip pat neapsunkinti skrandžio vakare.

Gydytoja dietologė primena, kad per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 180 g raudonos mėsos, paukštienos ir žuvies kartu sudėjus. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja raudoną mėsą dažniau keisti paukštiena, žuvimi bei ankštinėmis daržovėmis.

Vištiena ant pietų stalo – kaip išsirinkti geriausią?

Daugelis miesto gyventojų vištieną perka parduotuvėse, tačiau mėsos skyriuje ne vieną kamuoja klausimas: kaip išsirinkti geriausią ir kokybiškiausią? Tokiu atveju mitybos specialistė ragina prisiminti ir apsvarstyti tris esminius dalykus: kilmę, galiojimo terminą ir pakuotę.

„Renkantis vištieną svarbu atkreipti dėmesį, kokiu būdu buvo auginamos vištos. Taip pat, be abejonės, į produkto etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą. Būtina ir apžiūrėti, ar nepažeista pakuotė, ar nėra pastebimų produkto išvaizdos pokyčių“, – pataria ji.

Tam, kad pirkėjams būtų lengviau pastebėti sveikesnius ir kokybiškus produktus, kau kurie prekybos tinklai žymi specialiu „Rinkis sveikiau“ ženklu. Juo žymima ir šviežia mėsa, jos gaminiai bei vištiena.

„Šis ženklas reiškia, kad riebalų tokioje vištienoje ir kitoje mėsoje yra ne daugiau kaip 10 g/100 g, be to, specialius kriterijus atitinka tik neperdirbta mėsa, o mėsos gaminiuose ne mažiau kaip 70 proc. turi sudaryti mėsa”, – sako „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė ir priduria, jog ieškantys sveikesnių pasirinkimų, taip gali lengviau ir greičiau pastebėti šiuos produktus.

Derinkite ir su daržovėmis, ir su kruopomis

Norėdami išlaikyti vištienoje esančias naudingas medžiagas, ją ruošiant nereikėtų persistengti: prieskonių dėti saikingai, nemarinuoti pernelyg ilgai ir neperkepti.

Liesiausia vištienos dalis – jos krūtinėlė – dėl lengvo ir greito paruošimo valgoma dažniausiai. Tačiau dėl mažo riebalų kiekio, neretai paruošta būna pernelyg sausa. Tam, kad taip nenutiktų, kepimo pabaigoje ją reikėtų bent keletą minučių ant lėtos ugnies patroškinti. Blauzdelės ar sparneliai tinkamesni kepti ant grilio ar orkaitėje, o ketvirčiai – sriuboms ar troškiniams.

Kad nesijaustumėte pernelyg apsunkę, prie šios paukštienos rūšies derinkite tinkamus garnyrus.

Pasak mitybos ekspertės L. Romeraitės-Kuklierienės, vištieną, kaip ir bet kurią mėsą, galima valgyti su įvairių kruopų, virtų bulvių ar pilno grūdo makaronų garnyru bei, žinoma, įvairiomis daržovėmis.

Virtuvės šefė, „Rimi“ receptų autorė Honorata Lyndo dalinasi gardžiu vištienos krūtinėlės patiekalu. Išbandykite!

Apkepta tešloje vištienos filė su špinatais (4-5 porcijos)

Jums reikės:

  • 300 g horizontaliai supjaustytos viščiuko filė
  • 1 pak. sluoksniuotos sviestinės mielinės tešlos
  • 100 g mažųjų špinatų
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 v. š. sviesto
  • 125 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
  • 125 g kamambero
  • jūros druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 220 C.

2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, suberkite susmulkintą česnaką. Pakepinkite, kol pasklis aromatas. Tada į keptuvę dėkite špinatus, kepkite apie 2 minutes, kol išsiskirs sultys.

3. Tešlos lakštą ištieskite ant stalo, įpjaukite iš abiejų pusių juostelėmis įstrižai – vidurį palikite sveiką.

4. Vištienos gabaliukus paskaninkite druska ir pipirais, sudėkite į tešlos centrą. Ant jų užtrupinkite sūrio su mėlynuoju pelėsiu, suverskite pakepintus špinatus. Tuomet išdėliokite kamambero griežinėlius.

5. Supinkite iš tešlos pynutę, kryžiuodami tešlos juosteles iš abiejų pusių centro link.

6. Pynutę guldykite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 12-15 minučių.

Skanaus!

Vištiena su špinatais
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)