„Paprastai laikoma, kad citrusai – šaltojo sezono vaisiai. Tą tikrai galima pasakyti apie mandarinus, tačiau apelsinai populiarūs ištisus metus. Rudenį, žiemą mėgstama su apelsinais kepti aromatingus pyragus, naudoti orkaitėje keptos paukštienos patiekaluose, gerti jų sultis. Tuo tarpu šylant orams su apelsinais gaminamos ir salotos, ir įvairūs marinatai, padažai“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ar apelsinus reikia plauti?

Apie tai, kad apelsinai – puikus vitamino C šaltinis, žino kone visi. Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė atkreipia dėmesį, kad apelsinų nauda neapsiriboja vien tik maloniu skoniu ir įtaka organizmo sveikatai: „Nemažai žmonių jau yra išbandę apelsinus panaudoti kalėdinėms puošmenoms. Tačiau šie vaisiai išties praverčia visais metais laikais. Apelsinų žievelės turi daugybę panaudojimų būdų: namų tvarkymui, rūpinantis daržu, netgi įdomesnėms kulinarinėms vingrybėms virtuvėje. Kam jas išmesti, jei galite panaudoti ir taip gerokai sutaupyti bei būti tvaresni“.

Švieži apelsinai pirkėjams tapę kasdieniu mėgstamu vaisiu, tačiau J. Sabaitienė pastebi, kad dažnas pamiršta vieną dalyką. Ji primena, kad apelsinus prieš valgymą reikėtų nuplauti – net jeigu žievelės ir neketinate naudoti maistui. Jei valgysite tik minkštimą, juos pakanka nuplauti paprastame vandenyje, geriausia su šepetėliu, kad pasišalintų visi nešvarumai.

„Atidžiau vaisius reikėtų plauti, jeigu žievelę norite panaudoti maisto gamyboje – pavyzdžiui, ruošiant cukruotas apelsinų lazdeles, dekoracijas tortui. Tokiu atveju citrusus nuplaukite obuolių sidro actu ar citrinos rūgštimi parūgštintame vandenyje. Tuomet – vandenyje su paprasta soda. Taip būsite tikri, kad žievelė bus idealiai švari ir tinkama valgymui“, – pataria „Iki“ darbuotoja.

Neišmeskite žievelės – pravers

Nuplovus apelsiną ir jo minkštimą suvalgius, „įdarbinkite“ ir žievelę. J. Sabaitienė dalijasi keliomis paprastomis, bet veiksmingomis idėjomis.
Apelsinų žievelių panaudojimas

Nublizginkite nerūdijantį plieną. Naudokite išorinę žievelės pusę šaldytuvo, viryklės ar kriauklės maišytuvo dėmėms nuvalyti. Žievelėje esantys natūralūs aliejai yra puiki nuriebalinimo ir valymo priemonė. Prietaisai atrodys kaip nauji, o patalpa gardžiai kvepės. Kuo šviežesnis apelsinas, tuo geriau ši gudrybė suveiks, atkreipia dėmesį J. Sabaitienė. Tuo tarpu vidine žievelės puse (baltąja) galite nublizginti ir sidabrinius įrankius.
Pasigaminkite natūralų valiklį be chemikalų. Tiesiog įmeskite žieveles į stiklainį ir užpilkite baltuoju actu. Uždenkite jį ir padėkite į šaldytuvą porai savaičių, retkarčiais pakratydami. Paruoštą skystį supilkite į purkštuvą, suplakite ir naudokite paviršiams, langams ir grindims valyti. Tai taip pat puiki priemonė nuo pelėsio. Jei pastebėjote, kad ant lubų auga pelėsis, apipurkškite jas apelsinų acto purškalu.
Apelsinų žievelių panaudojimas

Atsikratykite blogų kvapų. Apelsinų žievelės yra puikus natūralus oro gaiviklis. Prieš įklodami švarų maišą į šiukšlių dėžę, įdėkite gabalėlį žievelės į jos dugną – taip išvengsite nemalonaus atliekų kvapo. Žieveles taip pat galite susmulkinti virtuviniu kombainu, sudėti į paketėlį, mažą voką ar lininį maišelį ir padėti į stalčių, spintą ar net rūsį, kad oras būtų gaivesnis.
Pasirūpinkite, kad rudasis cukrus nesuliptų. Šis cukrus dėl drėgmės neretai sukietėja, sulimpa. Viskas, ką reikia padaryti – įdėti kelias apelsinų žieveles į rudojo cukraus indą. Jos padės iš cukraus ištraukti drėgmę, todėl jis liks birus.
Apelsinų žievelių panaudojimas

Paskaninkite arbatas ir sulčių gėrimus. Tiek, karštų arbatų, tiek šaltų gaivinančių gėrimų skonį pagerina ne tik tokie priedai kaip citrina, medus, mėta. Verta susidžiovinti apelsinų žievelių ir laikyti jas stiklainyje. Kitą kartą virdami mėgstamą arbatą į ją įdėkite ir šiek tiek apelsino žievelės. Arbata įgaus citrusinių vaisių aromatą ir bus dar skanesnė.
Išbandykite būdą kovoti su sraigėmis ir šliužais. Jei sode ar darže susiduriate su sraigių problema, padės apelsinų žievelės. Priešingai nei, pavyzdžiui, uodai, sraigės mėgsta apelsinus. Todėl jos taps puikiu masalu ir nuvilios jas nuo augalų. Tiesiog paskleiskite žieveles toliau nuo augalų, ir jos pritrauks sraiges, šliužus. Teliks žieveles kartu su gyviais perkelti toli nuo sodo.
Apelsinų žievelių panaudojimas

Malagos salotos su menke ir apelsinais

Apelsinai dažnam yra tiesiog gaivus užkandis, praskaidrinantis dieną savo skoniu, aromatu ir spalva, tačiau išraiškingos jų savybės pravers įvairiausiuose patiekaluose. Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė rekomenduoja pasigaminti visai paprastas ir taupias, bet be galo gardžias salotas.

„Jau visai čia pat atostogų sezonas, kuris ne vienam asocijuojasi su Ispanija. Verta mažą šventę namuose susirengti jau dabar ir išbandyti iš Ispanijos Andalūzijos regiono atkeliavusį receptą. Šio regiono gyventojai yra vieni geriausių apelsinų ekspertų, tad jų sugalvotas derinys su žuvimi, bulvėmis ir kiaušiniais bemat pavergia įvairių tautų atstovų širdis ir skrandžius. O geriausia, kad visi produktai yra visai nebrangūs ir salotos lengvai paruošiamos“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės:

2 apelsinų,
4 bulvių,
2 pavasarinių svogūnų,
250 g menkės (gabaliukais),
4 kiaušinių,
100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų,
50 ml alyvuogių aliejaus,
1 šaukšto acto,
druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

1. Bulves išvirkite su lupena, kiaušinius – kad jie būtų kieti.
2. Į puodą ar gilią keptuvę sudėkite gabaliukais supjaustytą menkę ir užpilkite vandeniu. Kaitinkite ant stiprios ugnies ir, kai tik vanduo užvirs, išjunkite ir leiskite menkei vandenyje pabūti apie 10 minučių. Po šio laiko išimkite žuvį, nusausinkite ir sutrupinkite.
3. Į dubenį sudėkite kąsnio dydžio kubeliais supjaustytas nuluptas bulves ir skiltelėmis supjaustytus apelsinus. Sudėkite menkę ir plonais griežinėliais supjaustytą svogūną. Įdėkite nuluptus ir ketvirčiais supjaustytus kiaušinius ir nesmulkintas alyvuoges.
4. Galiausiai salotas apšlakstykite padažu iš alyvuogių aliejaus, acto ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Salotas galite patiekti iš karto arba laikyti šaldytuve ir valgyti vėliau.

Apelsinų pyragas su alyvuogių aliejumi pagal tinklaraštininkę Kotryną Stankuvę
Kotrynos Stankuvės apelsinų pyragas

Išbandykite kepinių ir maisto entuziastės Kotrynos Stankuvės pyrago receptą, kuris užburs nuostabiu skoniu ir nepakartojamu aromatu. Receptu dalijasi prekybos tinklas „Rimi“.

Apelsinams karamelizuoti reikės:

3 vnt. apelsinų (rekomenduoju rinktis ekologiškus, nes naudojami su žievele);
230 g cukraus;
230 ml vandens;
3–4 vnt. kardamono ankščių.

Pyragui reikės:

2 vnt. kiaušinių;
130 g cukraus;
0.5 a. š. druskos;
90 g alyvuogių aliejaus (kuo kokybiškesnio);
0.5 a. š. vanilės;
1 a. š. malto kardamono;
1 vnt. apelsino žievelės;
30 g šviežių apelsinų sulčių;
110 g miltų;
¼ a. š. sodos;
½ a. š. kepimo miltelių.

Gaminimo eiga:

1. Apelsinus supjaustykite plonomis, 3–4 mm riekelėmis.
2. Apelsinams skirtą cukrų užkaiskite didesniame puode su patraiškytais kardamonais. Sirupui užvirus primažinkite ugnį ir sudėkite apelsinus. Virkite 15 min., vis pavartydami, kad būtų apsemti (iškart neišsigąskite, kad trūksta sirupo – pakaitinus išsiskirs sultys ir apelsinai apsisems).
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir druska iki šviesių tirštų putų. Plakdami maža srovele supilkite aliejų.
4. Įmaišykite vanilę, kardamoną, apelsino žievelę ir sultis, sodą.
5. Įsijokite miltus ir kepimo miltelius, juos lengvai mentele įmaišykite.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą atsegamais kraštais (20 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi – ir dugną, ir šonus.
7. Dugną ir šonus išklokite apelsinų riekelėmis, lengvai spusteldami, kad priglustų. Supilkite tešlą.
8. Kepkite 35–40 min, kol įsmeigtas medinis pagaliukas liks švarus.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)