16
Kitas

Mano tėčio obuolienės receptas – obuolienė be cukraus

Su žievele ar be

„Obuolys, suvalgytas priešpiečiams, pakrauna energijos, suteikia sotumo, tad saldumynų valgome mažiau. Be to, lengvai sulaukiame vėlesnių pietų, o tai leidžia išvengti peralkimo vakare. Taip obuoliai padeda ir lieknėti“, – sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Daugeliui kyla klausimas, kaip valgyti obuolius – su žievele ar be jos.

„Kai obuoliai švieži – valgykite su žievele, nes joje ir iš karto po ja yra daugiausia skaidulų ir vertingų medžiagų. O pavasariop, kai obuoliai būna pavytę ar ilgai prastovėję sandėliuose, tuomet žievelę verta nuskusti“, – pataria dietistė.

O jei ir šviežias obuolys kelia rūgštingumą, tokiais atvejais Vaida Kurpienė odelę pataria nulupti ir situacija pasitaisys.

„Vaisiaus odelėje yra daug netirpių skaidulų, tad žievelę visada lupkite, jei kankina virškinamo trakto bėdos – nuo rėmens iki pilvo pūtimo. Paprastai žievelė blogiau sukramtoma, o tada skrandžiui sunkiau ją įveikti ir suvirškinti“, – pastebi.

Na o jei žievelė nelabai skani, dietistė ragina nesikankinti ją kramtant vien todėl, kad ji esą labai sveika. Galiausiai, sako, natūralu, kad išorėje chemikalų yra daugiau. Tai galioja visiems vaisiams.

„Tačiau ne visais atvejais vaisiai ir daržovės apdorojami cheminėmis priemonėmis. Jei turite pasirinkimą, visada pirmenybę teikite mamos, močiutės ar ekologiškai augintiems sodo vaisiams. Tačiau kad ir iš kur jie būtų, visada obuolius gerai nuplaukite po šiltu vandeniu“, – pataria mitybos ekspertė.

Kodėl verta valgyti obuolius?

  • Obuoliai turi daug skaidulų, todėl suteikia sotumo.

  • Žievelėje esančios netirpiosios skaidulos gerina virškinimą.

  • Gali sužadinti net išrankių vaikų apetitą.

  • Jei sergate skrandžio ar žarnyno ligomis, jus kankina rėmuo valgykite tik termiškai apdorotus vaisius.

Kada valgyti obuolius?

  • Idealu priešpiečiams (vienetais).

  • Keptas ar garuose ruoštas obuolys suteiks mažiau sotumo, tada derinkite su baltymais (varškė ar jos sūris, tofu) ar riebalais (sėklos, traiškyti riešutai, riešutų sviestas).

Vaida Kurpienė dalijasi 5 receptais iš savo puslapio sulieknek.lt.

16
Kitas

Mano tėčio obuolienės receptas – obuolienė be cukraus