Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo – buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.

Ypatingieji močiutės zrazai

Įdarui reikės:

  • 4 smulkiai supjaustytų svogūnų
  • 1 puodelio džiovintų virtų grybų
  • 0,5 šaukštelio pipirų
  • žiupsnelio druskos
  • aliejaus kepimui

Mėsai:

  • 1,3 kg kiaulienos
  • 2 kiaušinių
  • 0,5 puodelio (125 ml) grietinės
  • 1 šaukštelio maltos mėsos prieskonių
  • 1 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio pipirų

Padažui:

  • 0,5 šaukštelio pipirų
  • 1 didelio šaukšto miltų
  • 0,5 puodelio (125 ml) grybų skysčio (nuo grybų virimo)
  • 2 šaukštų grietinės
  • žiupsnelio druskos

Vandeniui (jei reikia):

  • 2 lauro lapelių
  • kelių pipirų
Močiutė Biruta

Gaminimas:

  1. Į keptuvę įpilkite aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol jie suminkštės. Tada sudėkite grybus ir kepkite dar 5 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais. Gerai pamaišykite. Mišinį atvėsinkite.
  2. Kruopščiai sumaišykite visus mėsos ingredientus.
  3. Į kepimo skardelę įpilkite šiek tiek aliejaus. Atgnybkite mėsos mišinio gabalėlį, išminkykite jį delne, įdėkite įdaro į vidurį ir uždarykite. Pavoliokite tarp rankų, kad padarytumėte cepelino formos zrazą. Patarimas: drėkinkite rankas, kad mėsa neliptų prie jūsų delnų.
  4. Sudėkite zrazus į iki 190 °C temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 30 minučių arba kol jie iškeps. Po to perkelkite juos į puodą.
  5. Supilkite riebalus iš kepimo skardelės į kitą puodą, įberkite miltų, įpilkite grybų skysčio, jei reikia, vandens, druskos, grietinės. Šildykite, kol pradės virti.
  6. Pridėkite keletą pipirų ir lauro lapelių prie zrazų ir užpilkite juos padažu. Viską pašildykite keletą minučių.
  7. Valgykite su virtomis bulvėmis, kopūstais arba tuo, ką mėgstate.

Skanaus!