Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo – buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.
Ypatingieji močiutės zrazai
Įdarui reikės:
- 4 smulkiai supjaustytų svogūnų
- 1 puodelio džiovintų virtų grybų
- 0,5 šaukštelio pipirų
- žiupsnelio druskos
- aliejaus kepimui
Mėsai:
- 1,3 kg kiaulienos
- 2 kiaušinių
- 0,5 puodelio (125 ml) grietinės
- 1 šaukštelio maltos mėsos prieskonių
- 1 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio pipirų
Padažui:
- 0,5 šaukštelio pipirų
- 1 didelio šaukšto miltų
- 0,5 puodelio (125 ml) grybų skysčio (nuo grybų virimo)
- 2 šaukštų grietinės
- žiupsnelio druskos
Vandeniui (jei reikia):
- 2 lauro lapelių
- kelių pipirų
Gaminimas:
- Į keptuvę įpilkite aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol jie suminkštės. Tada sudėkite grybus ir kepkite dar 5 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais. Gerai pamaišykite. Mišinį atvėsinkite.
- Kruopščiai sumaišykite visus mėsos ingredientus.
- Į kepimo skardelę įpilkite šiek tiek aliejaus. Atgnybkite mėsos mišinio gabalėlį, išminkykite jį delne, įdėkite įdaro į vidurį ir uždarykite. Pavoliokite tarp rankų, kad padarytumėte cepelino formos zrazą. Patarimas: drėkinkite rankas, kad mėsa neliptų prie jūsų delnų.
- Sudėkite zrazus į iki 190 °C temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 30 minučių arba kol jie iškeps. Po to perkelkite juos į puodą.
- Supilkite riebalus iš kepimo skardelės į kitą puodą, įberkite miltų, įpilkite grybų skysčio, jei reikia, vandens, druskos, grietinės. Šildykite, kol pradės virti.
- Pridėkite keletą pipirų ir lauro lapelių prie zrazų ir užpilkite juos padažu. Viską pašildykite keletą minučių.
- Valgykite su virtomis bulvėmis, kopūstais arba tuo, ką mėgstate.
Skanaus!