Skaniausias – rudžiausias

„Parduotuvėse siaučia persimonų sezonas. Man tai pats skaniausias vaisius. Tiksliau - didelė uoga, o ne vaisius – panašiai kaip pomidoras. Prinokęs persimonas būna ryškiai oranžinis, minkštas, beveik želatininės konsistencijos.

Persimonai

Kartą perkant persimonus didžiajame Rygos turguje vienas senas uzbekas nuoširdžiai įtikinėjo, kad gerai prinokęs vaisius viduje turi būti net rudas, kvepėti medumi, o skoniu priminti šokoladą. Pamatęs, kad kraipau galvą ir nelabai tikiu, išrinko iš savo parduodamų vaisių krūvos ne oranžinį, bet patį rudžiausią ir keistu lenktu peiliu perrėžė jį pusiau, įgudusiu judesiu atriekė vidinį gabalėlį be odelės, pasmeigė ant peilio galo ir atkišo man. Vos įdėjusi į burną supratau, kad prekeivis migdolinėmis akimis buvo šimtu procentų teisus. Gaila, kad uzbekiškų persimonų – jie vadinami churma – pas mus neatveža ir parduotuvėse nebūna“, – prisiminimais dalijasi Zina Bružienė.

Tinklaraštininkė žino, kad tai ne tik labai skanus, bet ir daug naudos teikiantis vaisius.

„Dar kelios savaitės ir parduotuvėse jų neliks. Todėl dabar kiekvieną dieną kiekviename mano pirkinių krepšelyje yra po 4–5 persimonus. Aš perku gražius, bet kietus persimonus. Namuose juos dedu į paprastą permatomą plastmasinį maišelį, kartu įdedu du tris obuolius, maišelį sandariai užsuku ir padedu į tamsią šiltą vietą. Paprasčiausiai į virtuvinę spintelę. Priklausomai nuo persimono, vieni bus tobuli po paros, kiti po dviejų, bet visada turėsit tobuliausio sunokimo vaisių“, – pataria Z. Bružienė.

Ir rekomenduoja juos panaudoti gaminant pusryčius.

„Kviečiu pasigaminti persimonų karpačio su buivolės pieno burata, pabarstytas pipiriukais ir pistacijų riešutais bei pašlakstytas skystu medumi ir balzamiku“, – receptas š tinklaraščio „Zinos virtuvėje“.

Persimono nauda

Kad persimonas naudingas sveikatai, patvirtina ir dietistė Vaida Kurpienė.

Vaida Kurpienė

100 g persimono gabalėlyje yra:

– 66 mg vitamino C (visos paros norma).

– 2,5 mg geležies (~8 proc.).

– 310 mg kalio.

– Daug tirpių skaidulų – jos gerina žarnyno mikrobiotą, o su tuo glaudžiai susijęs imunitetas, svoris, geras cholesterolio lygis ir net nuotaika.

– Įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų (angl. catechins). Pastarieji turi natūralių antibiotinių savybių, kas pravartu atvėsus orams, bei malšinančių uždegiminius procesus, taip pat stiprina kapiliarus.

– Gaokatechinų (angl. gallocatechins) ir betulininės rūgšties (angl. betulinic acid). Teigiama, kad jie padeda stabdyti navikų augimą.

– Beta-karotenų, likopenų, liuteino, kryptoksantino (angl. cryptoxanthin) bei zeaksantino (zeaxanthin). Visi jie teigiamai veikia regą ir padeda ją saugoti.

Persimono gabalėlius V. Kurpienė pataria ragauti su žievele – ji suteiks didesnį sotumo jausmą. Galima persimonus trinti desertams, pavyzdžiui, su ispaninio šalavijo sėklomis. Taip pat pataria supjaustyti kubeliais ir valgyti kartu su laukinėmis atšildytomis rūgščiomis uogomis.

Persimonai

Galima kepti pyragą su persimonais, ruošti želė desertus.

Persimonai puikiai pakeičia cukrų ar medų.

Persimonai dera su:

  • lapinėmis daržovėmis (salotomis);

  • pieno produktais: sūriu ir jogurtu;

  • riešutais ir sėklomis.

Ne visi gali valgyti

Vis tik ne visiems dietistė pataria persimonų valgyti iki soties.

Dėl didesnio cukrų kiekio persimonus V. Kurpienė pataria riboti:

  • sergantiems diabetu;

  • sergantiems dilgėline;

  • turintiems bet kokių alergijų;

  • tiems, kas turi bėdų dėl rėmens, reikia vengti pernokusių vietų – jose daug histamino; pernokusias vietas reikėtų išpjauti, o likusį vaisių galima valgyti;

  • jei turite skrandžio opų ar kankina rėmuo, V. Kurpienė pataria nulupti odelę, o sunokusį vaisių valgyti drąsiai – jo skaidulos tirpios ir švelnios, tad jautrios gleivinės nesubraižys.