„Kibinai nėra tas patiekalas, kurį gaminu dažnai, bet 2–3 kartus per metus juos kepu“, – pasakoja vilnietė.
Dažniausiai kibinus gamina visa šeima – kai susirenka vaikai su anūkais. Pasak Audronės, juk visai nebūtina laukti švenčių, ypatingų progų – kiekvienas gali susikurti namuose šventę, puoselėti savas tradicijas.
Gamindama kibinus Audronė išbandė įvairius įdarus: kiaulienos, vištienos, kalakutienos, maltos mėsos, faršo, grybų ir t.t.
„Vis tik mums patys gardžiausi kibinai yra su smulkinta, gabaliukais pjaustyta kiaulienos sprandinės ir vištienos šlaunelių mėsa“, – atskleidžia.
Iš pusės porcijos prisuka nuo 15 iki 20 kibinų – priklausomai nuo jų dydžio.
Kibinai su kiauliena
Skliausteliuose Audronė nurodė ir 0.5 porcijos normas.
Reikės:
Tešlai:
1 kg miltų (0.5. kg miltų),
300 g sviesto (180 g sviesto),
300 g grietinės (150 g grietinės),
3 kiaušinių (2 kiaušinių ),
1 a. š. druskos (0.5 a. š. druskos)
Įdarui:
1 kg kiaulienos sprandinės, gali būti ir stambiai malta arba kapota (apie 600 g),
2 v. š. grietinės (1 v. š.),
sviesto,
svogūno (apkepto ant lydyto sviesto arba aliejaus),
prieskoninių žolelių,
pipirų ir druskos
Papildomai reikės 1 kiaušinio plakinio kibinams aptepti ir sezamo sėklų.
Gaminimo eiga:
* Tešlos paruošimas: į dubenį subėriau persijojau miltus, druską, burokine trintuve sutarkuota šaltą sviestą. Pirštais masę sutryniau iki trupinių.
* Į masę įmušiau kiaušinius, įdėjau grietinę ir užminkiau tešlą. Tešlą įdėjau į maišelį ir palikau šaldytuve iki ruošiau kiaulienos įdarą.
* Kiaulienos sprandinę sumaliau, bet galite smulkiai pjaustyti, pagardinau prieskoniais, druska, sudėjau apkeptus svogūnus ir grietinę. Viską gerai išmaišiau.
* Iš tešlos formavau rutuliukus ir kočiojau apvalų apie 15 cm diametro apskritimą.
* Ant apskritimo dėjau mėsos įdarą, ant viršaus nedidelį sviesto gabaliuką ir suėmusi kraštus juos užsukau.
* Kibinus aptepiau kiaušinio plakiniu, apibarsčiau sezamo sėklomis ir sudėjau į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
* Kepiau kibinus įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje 30 min.
Skanaus!