Ukrainietiška raugintų kopūstų sriuba „Kapusnyak“
Ukrainiečių virtuvė garsi ne tik visiems žinomais ir mėgstamais tradiciniais barščiais – įvairiose šalies vietose ne mažiau populiari ir kita, raugintų kopūstų bei kiaulienos sriuba „Kapusnyak“. Nors kartais, priklausomai nuo regiono, skiriasi jos ingredientai, o ši sriuba verdama ne su mėsa, bet su žuvimi arba grybais, tačiau jos receptas vis tiek neįsivaizduojamas be raugintų kopūstų. Tai – rudens ir žiemos patiekalas, kai norisi šilto, sotaus bei aromatingo maisto. Receptu dalijasi „Rimi“ kulinarai.
Sriubai reikės:
1 kg kiaulienos šonkaulių;
4 puodelių raugintų kopūstų;
1 didelio susmulkinto svogūno;
2 didelių susmulkintų morkų;
4 didelių bulvių, supjaustytų kubeliais;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
Keleto lauro lapų;
1 šaukšto šviežių pasmulkintų krapų (nebūtina).
Kaip gaminti:
1. Į didelį puodą su vandeniu sudėkite kiaulienos šonkauliukus ir lauro lapus. Užvirinkite vandenį, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą ir virkite 45 minutes.
2. Tuo tarpu įkaitinkite didelę keptuvę, sudėkite svogūnus ir morkas, pakepinkite juos maždaug 4 minutes, retkarčiais pamaišydami.
3. Išimkite kiaulienos šonkauliukus iš puodo, atidėkite į šalį. Į puodą su sultiniu suverskite troškintas daržoves, bulves, raugintus kopūstus, užberkite druskos ir pipirų. Užvirkite ir virkite uždengę ant mažos kaitros 20 minučių arba kol bulvės bus minkštos.
4. Tuo tarpu atvėsusią mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite supjaustytą mėsą į sriubą, išmaišykite, išmeskite lauro lapus ir pagal skonį pasūdykite.
5. Patiekite sriubą karštą su trupučiu grietinės ir riekele ruginės duonos.
Skanaus!