Vertingų skysčių šaltinis
1. Visada svarbu gauti pakankamą kiekį skysčių. Dalį išgeriame vandens pavidalu, o dalį gauname su maistu. Agurkai – puikus skysčių šaltinis, viename agurke yra net apie 95 proc. vandens.
Paskaičiuokime: suvalgę 5 trumpus agurkus, kurių kiekvienas sveria apie 100 g, gauname beveik pusę litro vandens. Be to, jis pasisavinamas geriau nei vandentiekio vanduo ir dar kupinas vertingų medžiagų.
Mažai kaloringas, bet sumažina alkį
2. Viename vidutiniame, trumpavaisiame agurke yra tik 15 kalorijų. Tai reiškia, kad kilogramas agurkų turi vos 150 kalorijų. Žmonės, valgantys daugiau vertingų maisto produktų, kurių kaloringumas mažas, lengviau numeta svorio.
Nors agurkas skaidulų turi nedaug, bet pripildo skrandį, suteikia malonų traškaus kramtymo jausmą ir tokiu būdu sumažina alkį bei pratęsia sotumą.
Kupinas vitaminų ir vertingų medžiagų
3. Agurkai – lengvai virškinami. Tai – lengvas maistas bei garnyras net ir tiems, kurių virškinimo traktas paskelbęs streiką.
4. Ši daržovė – vertingų medžiagų šaltinis. Penki trumpi agurkai jūsų organizmui suteiks visos paros vitamino K reikiamą kiekį. Valgydami šią daržovę gausite vitaminų B ir C kartu su tokiais mineralais: variu, fosforu, kaliu, magniu.
Gali atitolinti lėtines ligas
5. Agurkai gali sumažinti uždegiminius procesus ir atitolinti lėtines ligas. „Ši daržovė turi unikalų rinkinį antioksidantų, įskaitant flavonoidus, lignanus ir triterpenus. Jie ne tik apsaugo ląsteles, bet ir sumažina uždegimą, susijusį su artritu ir kitomis lėtinėmis ligomis. Agurkuose esančios medžiagos gali padėti sustiprinti antioksidacines organizmo funkcijas vyresniems suaugusiems žmonėms“, – sako patyrusi dietistė V. Kurpienė.
Moksliniai tyrimai patvirtina, kad agurkai sustiprina antioksidantų funkcijas vyresnio amžiaus suaugusiesiems, įskaitant glutationo ir vitamino E gamybą bei mažo tankio lipoproteinų (MTL) oksidaciją.
Gali sumažinti tinimą ir paspartinti medžiagų apykaitą
6. Nėščiosioms agurkai gali padėti sumažinti tinimą. Agurkai yra natūralus diuretikas, todėl nors ši daržovė yra kupina vandens, tačiau neleidžia organizmui kaupti perteklinių skysčių.
7. Agurkai palengvina tuštinimąsi ir neleidžia viduriams užkietėti. Tai aktualu ir sėdimą darbą dirbantiems, ir nėščioms moterims, ir vyresniems žmonėms.
Rauginti agurkai – mažais kiekiais
Dietistė akcentuoja, kad raugintos daržovės neturėtų pakeisti šviežių. Raugintose daržovėse esanti druska, vartojama dideliais kiekiais, gali kenkti turintiems aukštą kraujospūdį, polinkį į tinimus, mažiau judantiems. Tad raugintus gaminius valgyti reikėtų dažnai, bet tik mažais kiekiais, pavyzdžiui, po vieną, šalia kitų šviežių daržovių ar patarkuotą naudoti padažui. Taip bus daug naudos ir mažai žalos.
„Beje, tenka girdėti, kad žmonės sako, jog rauginti ir marinuoti agurkai yra tas pats. Tai – netiesa. Marinuotos daržovės yra mažiau vertingos nei raugintos. Rekomenduoju vengti pirktinių marinuotų daržovių, nes jose – dideli cukraus, druskos ir spirito acto kiekiai. Tai ne tik gali turėti įtakos gliukozės ir insulino kiekiams, kurie keičia mūsų sotumo jausmą ir didina uždegiminius procesus, t.y., blogina sveikatos būklę, bet gali ir sudirginti virškinimo traktą. Būtent dėl šios priežasties galite jaustis prasčiau.
Jeigu nusprendėte marinuoti namuose – stenkitės kuo mažiau termiškai apdoroti daržoves, kad jos liktų traškios. Marinatas turi būti su kuo mažiau cukraus, ribokite ir druską, o actą naudokite obuolių ar kitą nefitruotą – taip jis turės daugiau naudos.
Tad geriausias variantas – rinktis šviežius agurkus, paįvairinant raugintais, ir jais mėgautis viso sezono metu“, – pataria V. Kurpienė.
5 receptai
Vaida Kurpienė dalijasi 5 receptais iš agurkų. Bus ne tik sveika, bet ir labai skanu!
Šviežiai rauginti agurkai
Raugintos daržovės – probiotikų ir daugybės naudingų maistingųjų medžiagų šaltinis. Riboti jų kiekį racione reikėtų dėl vienintelės priežasties – didelio druskos kiekio, tai ypač svarbu turintiems aukštą kraujo spaudimą.
Ingredientai:
1,5 kg agurkų
vandens
1 v.š. druskos
3 skiltelių česnako
saujos krapų
Paruošimas:
Agurkams raugti rasalas turi būti stipriai sūrus, taigi ištirpinę druską vandenyje ragaujame.
Tuomet sudedame į tuščia talpą nuplautus agurkus. Jei norite, kad greičiau rūgtų – nupjaukite galiukus.
Į stiklainį sudedame krapus, česnaką.
Užpilame rasalu 1–2 cm virš agurkų. Agurkus galima prispausti, kad neiškiltų virš rasalo.
Laikome kambario temperatūroje 3-4 dienas, bet skanu valgyti jau ir kitą dieną.
Jei pakankamai įrūgo, įdedame į šaldytuvą, kad neperrūgtų.
Rauginti galima ir kitas daržoves: cukinijas, žiedinius kopūstus, šviežius (nevirtus) burokėlius, morkas.
Varškės kremu įdaryti agurkų laiveliai
Gaminant stengiuosi, kad būtų ne tik skanu ir sveika, bet ir gražu. Šis patiekalas vienareikšmiškai vertas atsidurti ant jūsų stalo. Recepte pateikiamus produktų kiekius dauginkite iš valgytojų skaičiaus. Sudėtinių dalių proporcijas irgi keiskite pagal norą ir skonį. Druskos nedėjau, bet jei mėgstate sūriau, galite įberti žiupsnelį.
Ingredientai:
2 agurkų, trumpavaisių
100 g tepamo varškės kremo, 19 proc. Galima keisti minkštu avies ar ožkos sūriu.
6 juodųjų alyvuogių
2 puselių saulėje džiovintų pomidorų (jei aliejuje mirkyti, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu)
2 v. š. kedro riešutų (galite keisti patraiškytais anakardžių riešutais arba lengvai pakepintomis saulėgrąžų sėklomis)
6 mėtų lapelių – būtinai! Jie ir suteikia ypatingą skonį šiam patiekalui. Dera neįtikėtinai gerai.
Paruošimas:
Agurkus nuplauname ir perpjauname išilgai per pusę. Žievelės neskutu.
Dalį vidinės agurko dalies išskobiame arbatiniu šaukšteliu ar išpjauname peiliu. Turėjau vaisių burbuliukų darymui skirtą apvalų šaukštelį – patogu buvo juo išimti minkštą agurko dalį. Labai giliai neskobkite, nes tada bus vien sūris be agurko.
Susmulkiname mėtas, pomidorus ir alyvuoges. Sumaišome su kedro riešutais.
Užpildome agurkų laivelius minkštu sūriu ir pabarstome smulkintomis mėtomis.
Viskas. Galima valgyti iš karto, ar po valandos kitos. Pastovėję agurkai – dar skaniau, nes persipina skoniai. Jei gaminsite šventėms, tai iš vakaro susismulkinkite pagardus ir pasidėkite į šaldytuvą. Galima net ir sumaišyti su kreminiu varškės sūriu. Šventės metu liks tik agurką perpjauti ir užpildyti.
Agurkų ir kiaušinių salotos su svogūno laiškais
Vakarienei siūlau šias skanias, sočias ir greitai pagaminamas salotas!
Ingredientai:
2 agurkų, vidutinių
1 šviežiai raugto agurkėlio
2 kiaušinių
2–3 svogūno laiškų
1 v. š. grietinės
druskos pagal skonį
mėgstamų prieskonių pagal skonį
Paruošimas:
Išverdame kiaušinius puode su vandeniu 10 min. ant vidutinės ugnies.
Daržoves ir kiaušinį supjaustome.
Beriame druską ir prieskonius.
Įdedame grietinės ir gerai išmaišome.
Agurkų, ridikėlių ir baltojo ridiko salotos
Tai salotos, kurios tinka prie mėsos, žuvies, įvairių troškinių, net ir omleto. Žinoma, tokias salotas galima skaninti tiek jogurtu, tiek grietine ar šilkinio tofu majonezu.
Ingredientai:
150 g agurko
150 g ridikėlių
150 g baltojo ridiko
1 v. š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
1 a. š. kanapių sėklų
žiupsnelio druskos
Paruošimas:
Visas daržoves supjaustome plonais griežinėliais.
Sudedame daržoves į lėkštę.
Sudėję pasūdome ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Ant salotų užbarstome kanapių sėklų.
Agurko užkandis su avokado kremu ir keptomis krevetėmis
Krevetės kaip ir krabai ypač turtingos baltymais ir mineralais, juose beveik nėra riebalų. Jodo – beveik 100 kartų daugiau, nei jautienoje.
Ingredientai:
1 agurko
0,5 avokado
50 g krevečių
2 skiltelių česnako
krapų pagal skonį
lydyto sviesto kepimui
druskos pagal skonį
pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Agurką supjaustome riekelėmis.
Avokadą sutriname ir sumaišome su krapai ir prieskoniais.
Krevetes apkepame lydytame svieste.
Kartu įspaudžiame česnaką ir pagardiname prieskoniais.
Ant agurko riekelių tepame avokado kremą, dedame krevetes.