Žiema – kopūstinių ir šakninių daržovių metas

Tokios daržovės sugeba ilgą laiką išlaikyti savo maistines savybes.

„Rudens pabaigoje, žiemą bei ankstyvą pavasarį turėtume kelis kartus per dieną valgyti įvairių kopūstinių daržovių bei šakniavaisių. Pastarieji – ne tik morkos, bet ir įvairių rūšių ridikai, ropės, griežčiai, pastarnokai, petražolių ir saliero šaknys bei topinambai. Burokėlius rinkitės ne virtus, o šviežius, tarkuokite smulkiais šiaudeliais“, – sako V. Kurpienė.

Šakninės daržovės puikiai laikosi iki pavasario rūsyje, kaip ir morkos.

Šaldytose – mažiau tik vitamino C

Žinoma, pačių augintos daržovės – vertingiausios. „Jei vasarą turite daug sodo ir daržo gėrybių, tuomet pats geriausias konservavimo būdas – šaldymas. Jo metu išnyksta tik vitaminas C, visos kitos medžiagos lieka. Jei neturite sodo, prekybos centruose tikrai galima rasti geros kokybės šaldytų daržovių, pavyzdžiui žirnelių, kurių net nebūtina virti, – tai puikus garnyras ar užkandis“, – atkreipia dėmesį dietistė.

Mitybai puikiai tinka ir šaldytų daržovių mišiniai. Iš jų per trumpą laiką galima paruošti gardžią sriubą ar troškinį.

„Šaldykite porcijomis tiek, kiek sunaudosite vienu kartu, nes pakartotinai daržovių šaldyti nerekomenduojama, – pataria. – Tiesa, kadangi šios daržovės dažniausiai termiškai apdorojamos, tad jos neatstoja šviežių. Skiriasi ir sotumo jausmas.“

Raugintos daržovės

Rauginimas – vienas geriausių konservavimo būdų, kuris mums, gyvenantiems tokioje klimato juostoje, idealiai tinka.

„Raugintos daržovės – būtina mūsų raciono dalis šaltuoju sezonu. Išimtis, jei netoleruojate histamino, sergate atopiniu dermatitu, dilgėline, stipriai kamuoja alergija arba kankina rėmuo“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad raugintos daržovės yra kupinos vitamino C ir gerųjų bakterijų, kurios gerina žarnyno veiklą ir gali padėti valyti mūsų kraujagysles nuo blogojo cholesterolio.

Dabar galima rasti platų raugintų daržovių asortimentą. Net tik mums įprastus kopūstus, bet ir burokėlius, cukinijas ar žiedinius kopūstus. Ieškokite didžiuosiuose prekybos centruose, mugėse ar turguje, skonis maloniai nustebins.
Raugintos daržovės

„Svarbus niuansas – druskos kiekis. Raugintų daržovių negalime suvalgyti tiek, kiek šviežių. Su vienu dideliu agurku galime gauti visą druskos paros normą. Per didelis druskos kiekis pavojingas žmonėms, kurie skundžiasi padidėjusiu kraujospūdžiu, todėl jiems rekomenduočiau raugintų daržovių valgyti mažiau. Patarimas galioja ir žmonėms, kurie linkę tinti. Abiem grupėms reikėtų raugintas daržoves valgyti dienos metu. Vakare suvalgę, ryte galite prabusti patinę ar su padidėjusiu kraujospūdžiu. Gali būti kitų sveikatos sutrikimų – inkstų, širdies nepakankamumas ir kitokių, kai yra būtina riboti druską ar raugintas daržoves“, – įspėja dietistė.
Raugintos daržovės

Vaida Kurpienė rekomenduoja: geriausias raugintų daržovių vartojimas – po šaukštą prie pagrindinių valgių.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)