Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ruduo – puikus metas į savo mitybos racioną įtraukti daugiau sezoninių daržovių, o tarp jų nepamišti ir burokėlių. „Vėstant orams reikėtų prisiminti visas šakniavaises daržoves – ropes, ridikus, pastarnokus, saliero šaknis, morkas ar burokėlius. Tiek skonių patyrimo, tiek naudos sveikatai atžvilgiu šios daržovės yra nepamainomas naudingų medžiagų šaltinis ir turėtų rasti savo vietą kasdienėje žmogaus mityboje“, – teigia gydytoja dietologė.
Burokėliai – ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, tačiau ir žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis. „Burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip kalis ar magnis, yra ir šiek tiek geležies. Juose taip pat gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Be to, ši daržovė yra puikus folio rūgšties šaltinis. Burokėliai iš tiesų praturtina mūsų racioną ir gerokai jį nuskurdintų, jei šią daržovę tiesiog išbrauktume iš savo maitinimosi plano. Todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti mūsų mitybos racione“, – įsitikinusi sveikatai palankios mitybos specialistė E. Gavelienė.
Be to, į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti ne tik burokėlių šakniagumbį, bet ir jų lapus: „Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti puikias ir išties maistingas salotas. Visos tamsiai žalios spalvos daržovės, tame tarpe ir burokėlių lapai, turi žmogaus organizmui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik nudažo daržoves vienokia ar kitokia spalva, bet ir veikia mūsų organizmą, kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais bei slopina uždegimus“, – vardija gydytoja dietologė.
Ji priduria, kad dar vienas būdas į mitybos racioną įtraukti burokėlius – juos vartoti sulčių pavidalu. „Koncentruotos daržovių sultys turi labai daug biologiškai aktyvių medžiagų, tačiau rekomenduojama jas maišyti viena su kitomis ar šiek tiek praskiesti vandeniu. Burokėlių sultis galima drąsiai maišyti su morkų, salierų, obuolių, citrinų ar imbiero sultimis. Tokiu būdu organizmas gaus dar daugiau naudingų maistinių medžiagų. Kita vertus, sultys yra geras pasirinkimas tiems, kuriems per dieną įprastai nepavyksta suvalgyti rekomenduojamos daržovių paros normos, todėl išgėręs daržovių sulčių stiklinaitę, žmogus gaus visą eilę naudingų maistinių medžiagų“, – sako E. Gavelienė.
„Rimi“ kviečia panaudoti rudens derliaus gėrybes ir išsispausti šviežių, maistingų bei imunitetą stiprinančių burokėlių sulčių.
Obuolių ir šviežių burokėlių sultys
2 porcijoms reikės: 2 burokėlių, 2 obuolių, 2 morkų, 2 salierų stiebų, 1 žaliosios citrinos, 50 g šviežio imbiero, 50 ml vandens.
Gaminimo eiga: nuplaukite daržoves ir nulupkite žaliosios citrinos žievelę. Išspauskite sultis iš visų sudedamųjų dalių (imbiero naudoti 0.5 cm šaknį). Galiausiai įpilkite šiek tiek vandens.