Laikomi širdžiai naudingiausiais riebalais
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, saulėgrąžų aliejus dėl jame esančių maistinių medžiagų daugeliui žmonių gali tapti vertingu raciono produktu.
Kalbant apie saulėgrąžų aliejaus naudą sveikatai, vertėtų neužmiršti ir kitų jo savybių. „Saulėgrąžų aliejus yra puikus vitamino E šaltinis. Šis vitaminas – stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo oksidacinių pažeidimų. Taip pat jis atlieka svarbų vaidmenį, palaikant odos sveikatą, stiprią imuninę sistemą. Saulėgrąžų aliejuje randamas ir nedidelis kiekis vitamino K, kuris būtinas kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai“, – saulėgrąžų aliejaus naudas toliau vardija gydytoja dietologė.
Kokį aliejų geriausia naudoti kepimui?
Nors aliejumi įprasta gardinti salotas ar pusryčių košes, tačiau šį ingredientą daug dažniau naudojame kepimui. Tačiau gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad ne visos aliejaus rūšys tinka maisto kepimui. Dalies aliejų smilkimo temperatūra yra žemesnė, tad ilgai kaitinant aliejų aukštoje temperatūroje, jis ne tik praras savo maistinę naudą, bet ir taps kenksmingu.
Riebalai gali tapti kancerogeniškais
LMSU Kauno ligoninės gydytoja dietologė Evelina Sabonaitytė Delfi Maistui pastebi, kad aukštesnį vadinamą dūmo arba smilkimo tašką turi taukai, rafinuotas alyvuogių aliejus, kokosų aliejus, ghi sviestas.
Tik kalbėdama apie taukus gydytoja Sabonaitytė pastebi, kad žmonės dažnai per daug valgo gyvulinės kilmės produktų, todėl reikėtų vengti gaminimo šiuose riebaluose, nes gaminiai jų prisigeria.
Saulėgrąžų aliejus, linų sėmenų aliejus kaitinamas keičia savo sudėtį ir gali net tapti kancerogeniškais. Juose yra ir tų medžiagų, kurių per didelis vartojimas gali pakenkti – lemti cholesterolio didėjimą ir didinti širdies bei kraujagyslių ligų, diabeto riziką.
Dietologė ypač akcentuoja tai, kad riebaluose kepto ar virto maisto mūsų racione turėtų būti kuo mažiau. Jei visas maistas yra vartojamas keptas ant riebalų, tada bus žalingas net ant paties sveikiausių riebalų ruošiamas maistas. Nes perkaitinant riebalus kinta gaminio sudėtis.
Kada reikėtų saikingiau vartoti saulėgrąžų aliejų?
„Norint palaikyti optimalią sveikatą labai svarbu į savo mitybą įtraukti įvairių riebalų, iš skirtingų maisto šaltinių. Mityboje turėtume rasti tiek riešutų, tiek iš įvairių augalų išspausto aliejaus, tiek lapinių daržovių, mėsos, žuvies ar grūdinių produktų. Visi šie produktai savo sudėtyje turi žmogaus organizmui reikalingų riebalų ir kasdien padeda užtikrinti subalansuotą jų suvartojimą“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.
Tačiau gydytoja primena, kad saulėgrąžų aliejaus vartojimą turėtų apriboti žmonės, sergantys nutukimu: „Žinoma, aliejus yra sveikatai palankesnis nei gyvūninės kilmės riebalai, turintys daug sočiųjų riebalų rūgščių, tačiau svarbu neviršyti rekomenduojamo bendro riebalų kiekio. Tik saikingas, įvairus maistas yra sveikatai palankiausias pasirinkimas.“