Košė ir uogos – puikus duetas dienos pradžiai

Jei nemėgstate košių, tai galbūt tik todėl, kad dar neradote sau patinkančios. Net nuobodžiausią rytinę košę karališka paverčia vis kiti priedai, tad verta paeksperimentuoti – smagu dieną pradėti sveikatai palankiu, šiltu, greitai paruošiamu maistu ir gauti nemažą angliavandenių dozę prieš būsimą protinę ar fizinę veiklą. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai teigia, kad kruopos yra naudingas ir maistingas produktas, kuris gali būti mūsų kasdienio raciono dalis įvairiausiais pavidalais.

Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, naudingiausios kruopos – visagrūdės.

„Tokios kruopos dar turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų. Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų. Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. Tarkime, grikiuose ir bolivinės balandos grūdeliuose randamas didesnis geležies kiekis nei kitose kruopose. Pastebiu, kad net besigydantys ligoninėse kartais kritikuoja maistą būtent dėl dažnai patiekiamų košių, nes tiesiog nėra įpratę jų valgyti, o sveikstantiems žmonėms jos itin naudingos, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – teigia gydytoja dietologė.

Daugelis pusryčiams renkasi kruopų dribsnius – jie greitai paruošiami, taigi, palengvina rytinę skubą.

„Būtent grūdų dribsniai rekomenduotini žmonėms, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą, kurių prastesnė dantų būklė, sunkiau kramtyti. Tada vertėtų rinktis pilnagrūdžius dribsnius. Gliuteno turinčių kruopų turėtų privengti sergantys celiakija arba turintys neceliakinį jautrumą gliutenui. Na, o neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti pilno grūdo kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje, o iš ryto vos kelias minutes pavirti. Be to, yra kruopų, kurių net virti nereikia – išmirkytus per naktį ir išbrinkusius grikius galima tik pasišildyti“, – pataria E. Gavelienė.

„Mėgstantys avižinių dribsnių ar avižų košes dažniausiai jas gardina vaisiais bei medumi, grikių košės gerbėjai įpjausto į ją avokado skiltelių. Nors šių grūdų bei ryžių kruopos pačios populiariausios, nereikia pamiršti ir kitų – miežių, sorų, bolivinių balandų, burnočių. Kaskart jas galima valgyti vis su kitais priedais: vaisiais, uogomis, tyrėmis, pesto ar sojos padažu, saulėje džiovintais pomidorais, šviežiomis ar pakepintomis daržovėmis, įvairiais daigais, sėklomis, fetos ar kitokiu sūriu, barstyti smulkintomis žolelėmis ir mėgstamais prieskoniais“, – sako prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Šilauogės slopina bet kokį lėtinį uždegimą ar vėžinį procesą

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasigaminti pernakt brinkintą avižinę košę su šilauogėmis, kurią pasiruošti sugebės net vaikai.

Šilauogė – mažai kaloringa uoga, kurioje gausu antioksidantų, geležies, C, E, A ir B grupės vitaminų bei kitų kokybiškų maistinių medžiagų, skaidulų. Prinokusiose šilauogėse yra daug fenolinių junginių, kurie lemia antioksidacines ir priešuždegimines savybes. Dėl šių priežasčių sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šilauoges įtraukti į savo mitybą.

„Dėl didelio antioksidantų kiekio šilauogės pasižymi savybėmis, slopinančiomis bet kokį lėtinį uždegimą ar vėžinį procesą žmogaus organizme. Antioksidantai pasižymi ne tik priešuždegiminėmis savybėmis, bet ir saugo organizmą nuo vidinio bei išorinio senėjimo,“ – pasakoja gydytoja dietologė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė atskleidžia ir dar vieną naudingą šilauogių savybę – šios uogos gerina nuotaiką. Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis – už laimės hormono serotonino gamybą. Vis dėlto, šilauogėmis taip pat nereikėtų piktnaudžiauti: per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 200–300 gramų uogų.

Brinkinta avižinė košė su šilauogėmis

Košei reikės:
60 g šilauogių
50 g avižinių dribsnių
150 ml pieno arba augalinio gėrimo
1 šaukšto klevų sirupo arba medaus.

Kaip gaminti:

1. Pusę avižinių dribsnių suberkite į stiklainėlį, užberkite pusę uogų.
2. Vėl berkite sluoksnį avižinių dribsnių ir užberkite likusias uogas.
3. Užpilkite klevų sirupu arba šaukštu medaus, o tada pienu arba augaliniu gėrimu.
4. Stiklainį užsukite ir palikite nakčiai bent 5 valandoms šaltai.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją