Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad granatai jau seniai buvo mėgstami ir vertinami. O senovės graikai šiuos vaisius netgi laikė gyvybės, vaisingumo ir grožio simboliu, rašoma pranešime spaudai.

Vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad granatai nuo seno vertinami ne veltui. Granatai pasižymi didžiule antioksidantų, vitaminų C ir K gausa, jie yra puikus folio rūgšties, kalio, vario ir net geležies šaltinis. Į kasdienę mitybą įtraukus granatus mažėja tikimybė susirgti širdies ligomis, gerėja kraujo spaudimas, virškinimas, stiprėja imuninė sveikata.

Ir prie desertų, ir prie žuvies

Pasak J. Sabaitienės, granatai – plačiai naudojami ir kulinarijoje. Visgi, kaip teigia ekspertė, taisyklingai granatus išlukštenti moka ne visi.

Granatai

„Granatus lengvai nulupsite, jei padėsite vaisių ant pjaustymo lentelės ir nupjausite viršūnėlę taip, kad primintų kūgio formą. Tada keturiose vietose įpjaukite vaisiaus odelę, pjaudami nuo viršaus link apačios. Reikėtų nepjauti labai giliai, kad neperpjautumėte sėklų ir neapsitaškytume. Tada nykščiais lupkite žievę žemyn – granatas turėtų lengvai išsilukštenti. Dar vienas granatų sėklų lukštenimo būdas – perpjovus vaisių pusiau, sėklas daužant per žievę išmušti jas mediniu šaukštu. Taip dėmių išvengs ne tik jūsų drabužiai, bet ir namų sienos“, – pataria ekspertė.

Anot J. Sabaitienės, šie vaisiai ypatingai mėgstami Vidurio rytų virtuvėje. Jų sėklomis gardinami įvairiausi desertai – pavlova, tartaletės, pudingai. Granatų sėklomis praturtinamos ir vaisių salotos ar įvairiausios salsos. Iš granatų sulčių gaminami ledai ar šerbetai, įvairiausi kulinarijoje plačiai naudojami sirupai ar padažai. Grantų sėklas patartina vartoti ir prie pusryčių patiekalų, pavyzdžiui, jų užberti ant ispaninio šalavijo sėklų pudingo ar paprasčiausio graikiško jogurto, pusrytinės košės.

Granatai, mėgstamas ir pikantiškų patiekalų ingredientas. Dažniausiai šio vaisiaus sėklomis gardinamos salotos. Granatų sėklos joms suteikia ne tik saldžiarūgščio skonio, bet elegantiškos išvaizdos. Granatai puikiai dera su lęšiais, kuskusu ar kvietinėmis kruopomis. Jų sėklos dažnai patiekiamos ir prie mėsos: kiaulienos, vištienos, ėrienos ar žuvies: pavyzdžiui, dorados patiekalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)