Nenusileidžia grūdinėms kultūroms

Iš Pietų Amerikos atkeliavusios bulvės tapo pagrindiniu ir svarbiausiu mūsų kasdienės virtuvės elementu. Tai pigus maisto produktas, turintis daug maistinių savybių, labiausiai išsiskiriantis savo universalumu. Be to, jos ne kartą yra išgelbėjusios nuo alkio, kai šaldytuve ar virtuvės spintelėje nėra daug maisto pasirinkimo. Nors dabar neįsivaizduojame savo kasdienybės be bulvių, anksčiau jos buvo laikomos egzotišku dekoratyviniu augalu.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės nepelnytai įvardijamos kaip sveikatai nepalanki daržovė. Iš tiesų jas galima laikyti puikiu produktu, atsiduriančiu palankios sveikatai mitybos piramidėje.

„Bulvės turi daug organizmui naudingų maistinių medžiagų. Jose gausu mineralinių medžiagų: kalio, magnio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų bei skaidulų. Vidutinio dydžio bulvė gali suteikti apie 8 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos. Šis vitaminas padeda palaikyti imuninę sistemą ir užtikrina odos sveikatą, o kalis ir magnis yra svarbūs širdies ir kraujagyslių sistemai. Be to, bulvėse gausu maistinių skaidulų, o didžiausia jų koncentracija susikaupusi daržovės odelėje. Todėl šviežias bulves galima virti ir valgyti su odele, prieš tai gerai nuplovus“, – pažymi gydytoja dietologė.
Pasak dr. E. Gavelienės, vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc. vitaminų B1, B6 ir folio rūgšties paros poreikio. Jose taip pat yra daug mineralinių medžiagų: seleno, kalio, fluoro ir geležies. Tad dėl savo maistinių savybių bulvės prilyginamos grūdinėms kultūroms.

Teisingai paruošus – kalorijų mažiau

Sveikos mitybos specialistė, dietistė, knygų apie sveiką mitybą autorė Vaida Kurpienė pastebi, kad svarbiausia – žinoti, kaip teisingai ruošti bulves.

„Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Iškart po bulvės lupena yra susikaupę daugiausia naudingų medžiagų, kurių netenkame skusdami. Taigi tik nušveitę bulvę šepetėliu ir nuplovę, išsaugosime jos naudą. Jas galima virti garuose ar vandenyje su lupena arba iškepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums taip būtinų ir mūsų racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, – sako dietistė.

Geriausia, Kurpienės patarimu, bulves ruošti pietums – su silke, lašiša, skumbre, taip pat su pieno produktais, varške, šaltibarščiais ir būtinai su šviežių daržovių salotomis, kad sulėtintų angliavandenių pasisavinimą bei pratęstų sotumo jausmą. Sriubose ir troškiniuose bulves patariama maišyti su grūdais ar ankštiniais augalais.
Vaida Kurpienė

„Labai skanu bulvę įdaryti avinžirniais, jei nebandėte – pats laikas paskanauti. Bulves tinka valgyti ir šaltas“, – atsako mitybos specialistė.

Bulvės nėra itin kaloringos: 100 g bulvių yra 74–78 kcal. Taigi ribotais kiekiais jos puikiai tinka ir lieknėjantiems žmonėms.

Vis tik dietistė Vaida Kurpienė nori atkreipti dėmesį, kokią klaidą darome virdami bulves ir kaip gauname daugiau kalorijų nei naudos.

„Mes įpratę bulves nuskusti, palaikyti šaltame vandenyje ir vėliau užkaisti puode. Deja, taip gauname daug kalorijų, bet mažai naudos. Pavyzdžiui, palyginkime kalio kiekį: šviežioje bulvėje su lupena jo yra 12 proc. rekomenduojamos paros normos, virtoje su lupena – 11 proc. , o štai virtoje be lupenos – jau tik 4 proc.

Kam labiau tinka krakmolingos?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad bulvės yra vienos pigiausių daržovių. Jų universalumui virtuvėje nėra ribų, o šaltuoju metų laiku lietuviai ypač mėgsta gaminti sočius, gardžius bei pigius lietuviškus patiekalus iš bulvių – cepelinus, bulvių plokštainį ar bulvinius blynus. Be to, išradingai gaminant patiekalus iš šių daržovių, galima nemažai sutaupyti.

„Susiruošus gaminti lietuviškus patiekalus, patartina rinktis krakmolingas bulves, tuo tarpu salotoms labiau tinka mažiau krakmolingos, nebirios, kurios verdamos išlaiko savo formą“, – pataria O. Suchočeva.

Renkantis bulves, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į jų lygią bei tvirtą odą, kurioje neturėtų būti įpjovimų: „Parsinešus namo, bulves reikėtų apsaugoto nuo tiesioginių saulės spindulių bei aukštesnės nei 10 laipsnių temperatūros. Be to, nepatingėkite periodiškai patikrinti, ar bulvėse nėra puvimo ir dygimo požymių, o sugedusias pašalinkite. Taip jos ilgiau išliks šviežios bei gardžios.“

Pasak specialistės, išsikepti tobulą ir pigų bulvių plokštainį tikrai pavyks, jei vadovausitės keliomis gudrybėmis: „Nors pagrindinis šio patiekalo ingredientas – kokybiškos bulvės, vien jų čia neužteks. Jei norite minkšto ir puraus plokštainio, taip pat svarbu nepamiršti kiaušinių bei karšto pieno. Be to, nepamirškite kepimo formos dugno bei sienelių kruopščiai ištepti riebalais – tam labiausiai tiks sviestas arba augalinis aliejus. Taip būsite tikri, kad bulvių plokštainis tikrai neprilips, o jo kraštai gražiai apskrus. Žinoma, tobulam plokštainiui specialaus skonio bei aromato suteiks ir svogūnai bei gardus padažas.“

Tiesa, nors patiekalaibulvių (išskyrus bulvių traškučius, bulvtes fri) tinka ir vaikams, šių daržovių tarkių, ypač keptų riebaluose, vaikams iki trejų metų amžiaus V. Kurpienė nerekomenduoja duoti.

„Šis maistas yra itin sunkiai virškinamas. Nors vaikai juos ir noriai valgo, bet vėliau gali skųstis pilvo pūtimu, gali būti irzlesni, prasčiau miegoti. Kadangi tai vyksta praėjus kelioms valandoms po valgio, šie dalykai retai susiejami, tad lieka nepastebėti“, – atkreipia dėmesį specialistė.
Tobulas bulvių plokštainis

Plokštainiui reikės:

2 kg bulvių:
2 vnt. svogūnų;
3 vnt. plaktų kiaušinių;
500 ml pieno;
1 v. š. miltų;
1 1/2 a. š. druskos;
1/4 a. š. juodųjų pipirų;
2 v. š. tyro alyvuogių aliejaus;
2 a. š. augalinio aliejaus keptuvei įkaitinti (neprivaloma).

Gaminimo eiga:

* Bulves ir svogūną sutarkuokite virtuviniu kombainu.
* Nupilkite šiek tiek skysčio.
* Masę supilkite į didelį dubenį.
* Pilkite karštą pieną.
* Sudėkite likusius ingredientus, išskyrus augalinį aliejų ir gerai išmaišykite.
* Tuščioje kepimo formoje įkaitinkite augalinį aliejų. Jį pilkite į skardą ir supilkite sumaišytus bulvių plokštainio ingredientus. Išlyginkite plokštainio viršų mentele arba šaukštu.
* Kepkite 175 °C laipsnių temperatūroje maždaug vieną valandą, priklausomai nuo orkaitės, kol viršus apskrus.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją