Geriausio Lietuvos virėjo titulą laimėjo antrą kartą iš eilės

„Virėjų ir konditerių konkursai – pats efektyviausias būdas įsivertinti, kiek, kaip šalis, esame stiprūs gastronomijoje, kiek pasiekėme ir kokį potencialą turime. Kai daug dėmesio sulaukiantys reitingai ir apdovanojimai palieka įspūdį restoranų lankytojams, turistams, svečiams, vietos ir tarptautiniai konkursai skatina tobulėti kolegas – virtuvės šefus, konditerius, be kurių žinių ir kasdienio sunkaus darbo negalėtume didžiuotis garsiais gidais ir sąrašais“, – sako Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, virtuvės šefas Justinas Kapkovičius. Sveikindamas konkursų nugalėtojus, jis linkėjo, jog galimybių išmėginti savo jėgas bei taip tobulėti Lietuvos virėjai ir konditeriai turėtų kuo daugiau, o konkursuose teisėjavusius kolegas iš kaimyninių šalių kvietė imtis bendrų iniciatyvų, pavyzdžiui, visas tris Baltijos šalis apimančių konkursų organizavimo, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Dalyvavimas kituose virėjų konkursuose – ir „Geriausio Lietuvos virėjo 2024“ titulą pelniusio virtuvės šefo Igno Damansko planuose: „Galbūt dalyvausiu dar vieno virėjų konkurso atrankoje ir, nors šiuo metu, tik pasibaigus varžyboms, galvoju, jog daugiau nebenoriu, po dvejų metų gal vėl sugalvosiu išbandyti jėgas Geriausio Lietuvos virėjo konkurse tam, kad būčiau vienintelis tarp Lietuvos šefų, kuris tris kartus laimėjo geriausiojo titulą. Pirmas kartas gali būti atsitiktinumas. Tuo tarpu antras kartas įrodo, jog kažkam turi talentą“, – sakė Ignas Damanskas, pirmą kartą konkursą „Geriausias Lietuvos virėjas“ laimėjęs prieš dvejus metus, 2022-aisiais, ir šiais metais jame dalyvavęs su konkrečiu tikslu – laimėti.

Konkurso nugalėtojai

Pasak šiuo metu Danijoje, japoniško „kappo“ stiliaus restorane „Kappo Ando“ Kopenhagoje dirbančio Igno Damansko, pergalė konkurse – lyg laimikis žvejyboje. „Pirmą kartą pagauni žuvį ir, jei tas jausmas patinka, jis užkabina. Tampi žveju, nors konkursas yra labai sunkus darbas. Nėra taip, kad padirbau kelias valandas per dieną ir baigiau. Dalyvavimas konkursuose neatsiperka.

Valandinis mokamas darbas restorane labiau apsimoka, bet jei nebandysi – netobulėsi. Pavyzdžiui, ruošdamasis šiam konkursui, išbandžiau naujas technikas, kurių nežinojau. Tai skatina išeiti iš savo uždaro burbulo, kuriame labai nesunku užsibūti, apsnūsti“, – sako I. Damanskas, į Lietuvą su daugiau nei 20 kg sveriančiu lagaminu: konkurse naudotu inventoriumi, įrankiais, grįžęs tik kelios dienos prieš žengiant į ringą ir po poros dienų vėl išskrisiantis atgal į Kopenhagą.

Antrą vietą konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2024“ laimėjo Artur Siomin, dirbantis viešbučio „Grand Hotel Vilnius“ restorane „Telegrafas“, trečią – Augustinas Bimbiris-Butkus, kuris yra restorano „DIA“ Kaune vyriausiojo šefo padėjėjas.

Po 8 metų pertraukos išrinktas geriausias šalies konditeris

Konditerių konkursas

Prieš konkursą geriausiam Lietuvos virėjui išrinkti vykusį „Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo 2024“ konkursą laimėjo minėto sostinės viešbučio restorano virėja Lina Koniuchovaitė. Jauną profesionalę dalyvauti konkurse pastūmėjo restorano „Telegrafas“ vyriausiasis šefas Justinas Kapkovičius. „Iš karto labai nenorėjau, nes galiu dirbti ir viską gerai padaryti restorane, tačiau pasirodydama prieš auditoriją labai jaudinuosi. Kai vis tik pasiryžau, turėjau tikslą – tiesiog sudalyvauti, padaryti gerai ir gražiai, kad pačiai nebūtų gėda, bet laimėti tikrai nesitikėjau“, – sakė 23 metų Lina, baigusi restoranų ir viešbučių vadybos studijas, o virtuvėje dirbanti nuo 15-os.

Antrą vietą konkurse „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“ iškovojo Vytautas Čeplinskas, dirbantis virėju sostinės restorane „Amandus“. Jam taip pat atiteko konkursų rėmėjo „Reaton Food“ įsteigtas prizas už geriausią žuvies patiekalą. Trečią vietą konkurse laimėjo Eitvydas Gudauskas, dirbantis restorane „DIA“ Kaune.

Pirmą parodos dieną, ketvirtadienį, po 8 metų pertraukos vyko ir geriausio Lietuvos konditerio konkursas. Pergalę jame iškovojo Kauno restoraną „Arrivée“ atstovavusi Miglė Galvydytė. Kulinarijos meną Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje studijuojanti konditerė sunkiai patikėjo laimėjusi: „Sunkiausia buvo nepasiduoti, nes ruošiantis buvo momentų, kai norėjosi viską mesti į šoną, bet kažkaip atsilaikiau. Ne veltui tiek daug savęs atidaviau ruošdamasi. Labai daug galvojau, pergyvenau. Pristatant konkursinius gaminius rankos drebėjo. Atidavus pirmąjį, veganišką desertą, kuris ruošiantis konkursui labai evoliucionavo, galvojau, kaip paruošti antrąjį. Atidavus antrąjį – šokoladinį desertą – galvojau, kas nepavyko, mačiau, kokias klaidas padariau.“

Nepaisant jų, Miglei pavyko laimėti pirmąją vietą. Antroji vieta konkurse „Geriausias Lietuvos konditeris 2024“ atiteko konditerei Živilei Majaraitei, trečioji – Rugilei Matulevičiūtei, dirbančiai sostinės viešbučio restorane „Telegrafas“.

Pirmą kartą vyko Nacionalinis picų kepimo konkursas

Pica Margarita

Konditeriai savo išmonę, gabumus bei žinias demonstravo ir parodos „Taste Vilnius Horeca“ metu vykusiame konkurse „Proginis tortas 2024“. Pirmąją vietą jame laimėjo konditerė Rasa Balčienė. Antroji atiteko konditerei Ramintai Beitnorei iš Panevėžio kepyklos „Rasota Pieva“. Trečioji – mokytojai Gintarei Čeplinskienei ir Klaipėdos turizmo mokyklai.

Parodos metu pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse organizuotas Nacionalinis picų kepimo konkursas. Jo laimėtoju tapo picajola Emilis Grigonis, kuriam atiteko Neapolio picų asociacijos („Associazione Verace Pizza Napoletana“/AVPN) mokymai Italijoje. Antrąją vietą užėmė Paulius Marcinkevičius, trečiąją – Martino Piccinni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją