Meškiniai česnakai populiarėja ir yra priskiriami pirmiesiems pavasario šviežiems ir naudingiems žalumynams. Meškiniai česnakai auga ganėtinai dideliais plotais, juos lengva atpažinti. Visas augalas yra valgomas ir jį galima vartoti tiek žalią, tiek termiškai apdorotą. Toliau „BBC Good Food“ pateikia visą reikalingą informaciją apie meškinį česnaką.
Kas tai per augalas?
Meškinis česnakas – laukinis daržuose auginamo ir įprastai virtuvėje naudojamo česnako giminaitis. Tai lapinis žalumynas, augantis drėgnuose plačialapių medžių miškuose. Vienu metu jis buvo įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, tačiau dabar šių augalų gausumas laikomas atkurtu. Dėl išorinio panašumo meškinius česnakus nesunku supainioti su tribriauniais česnakais. Dar visiškai neseniai apie meškinius česnakus žinojo kone vien tik žolininkai ir sezoninę virtuvę populiarinantys kulinarai, tačiau pastaraisiais metais šis augalas atsidūrė pavasarį privalomų vartoti maisto produktų sąraše. Meškinių česnakų jau pavyksta įsigyti ūkininkų turguose. Kartais galima išgirsti sakant, kad šis nemenką plotą mėgstantis okupuoti augalas yra pavasario šauklys.
Kada prasideda ir baigiasi meškinių česnakų sezonas?
Palyginti su kitų laukinių augalų vešėjimo laikotarpiu, meškinių česnakų sezonas tęsiasi ganėtinai ilgai. Kai kuriuose mums ne tokiuose tolimuose kraštuose (pvz., Didžiojoje Britanijoje) smulkūs ir gležni meškinių česnakų daigai pasirodo dar vasario vidury, o pats vešėjimo pikas įvyksta kovo pabaigoje. Maždaug balandžio vidury meškiniai česnakai pražysta dailiais žvaigždučių pavidalo baltais žiedeliais. Vėliau prasideda sėklų brandinimo laikotarpis ir jau tada augalo lapai apkarsta. Vis dėlto sėklos taip pat valgomos – tiek žalios, tiek marinuotos tarsi kaparėliai.
Kurios meškinių česnakų dalys valgomos?
Vienas iš meškinių česnakų pranašumų tas, kad visos jų dalys yra valgomos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Po žeme augantys svogūnėliai (kuriuos iškasinėti galima tik turint leidimą tai daryti) gali būti naudojami kaip jauni svogūnai, ankstyvieji lapai – tarsi salotos arba žalumynai. Vėliau lapus galima valgyti žalius arba apvirtus tarsi špinatus. Stiebai gali pakeisti laiškinius česnakus, o žiedai – tai puiki patiekalo puošmena. Sėklų galima užberti ant salotų arba užmarinuoti ir vartoti kaip kaparėlius.
Kaip patariama laikyti meškinius česnakus?
Nuskintus meškinius česnakus reikėtų laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Idealu, jei juos subersite į polietileninį maišelį ir įdėsite į salotoms skirtą šaldytuvo stalčių. Taip laikomi meškiniai česnakai gali išsilaikyti 3–4 dienas. Vis dėlto žiedus derėtų suvartoti jau tą pačią dieną.
Rekomenduojami vartojimo būdai
Prieš valgant ar vartojant maistui meškinius česnakus būtina kruopščiai nuplauti šaltu vandeniu, mat iš gamtos parsinešti augalai gali būti ne tik žemėti – ant lapo tikrai kartais užšliaužia koks nors miške gyvenantis gyvis. Jaunais lapais, žiedais, sėklų dėžutėmis galima gardinti salotas, o stiebus panaudoti kaip laiškinius česnakus. Brandesnius lapus galima nuplikyti kaip špinatus arba išsukti su aliejumi, įmaišyti į pestą arba pagardą. Atminkite – kas kartu auga, tas tarpusavy ir dera: kadangi meškinių česnakų sezonas sutampa su pavasariu, šių žalumynų siūloma patiekti prie paprastai pavasariniais vadinamų patiekalų iš ėrienos, upėtakio, lašišos ir šviežių bulvių.