Spanguolės – vieni iš veiksmingiausių antioksidantų

Galbūt nė nežinojote, kad spanguolės pripažįstamos vienais efektyviausių antioksidantų, kadangi oksidacinį laisvųjų radikalų poveikį neutralizuoja kur kas geriau nei daugelis kitų uogų, kaip antai mėlynės. Jeigu kasdienį racioną papildysite spanguolėmis, nesiskųsite sveikata ir džiaugsitės puikia išvaizda, nesvarbu, kiek jums metų.

Spanguolės slopina uždegimus
Spanguolėse esantys fitonutrientai (biologiškai aktyvūs sveikatai naudingi komponentai) ne tik pasitarnauja uždegimų profilaktikai, bet ir labai sėkmingai nuslopina jau prasidėjusius, taip pat lėtinius uždegimus. Liaudies medicinoje šios uogos nuo seno naudojamos kaip apsauga nuo gerklės sritį apimančių uždegimų ir yra laikomos nepamainoma priemone kovojant su urogenitalinės sistemos infekcijomis.

Spanguolės stiprina imunitetą
Spanguoles pagrįstai tenka vadinti tikru vitaminų C ir B lobynu. Šios uogos padeda organizmui atsilaikyti nuo per šalčius atakuojančių ligų. Taip pat įrodyta, kad vartojant spanguoles pavyksta greičiau pasveikti peršalus arba susirgus gripu.

Spanguolės valo kepenis ir kraujagysles
Dėl antibakterinių ir priešvirusinių savybių šis supermaistas pajėgus paskatinti kepenų ir netgi viso organizmo detoksikaciją. Spanguolės teigiamai veikia kraujagyslių sistemą, užkerta kelią cholesterolio plokštelių formavimuisi, palaiko kraujotakos intensyvumą ir saugo nuo trombų susidarymo. Dėl tokio uogų poveikio daug pagerėja visų organizmo sistemų darbas. Vis dėlto šį efektą garantuoja tik grynų spanguolių morsas (ekstraktas), nepapildytas jokiomis kitomis uogomis arba džiovintais vaisiais.

Spanguolės padeda kontroliuoti cukraus lygį kraujyje

Nuo begalės vaisių ir kitų uogų spanguolės skiriasi ypač mažu cukraus kiekiu. Mitybos specialistų atlikti tyrimai parodė, kad spanguolių vartojimas padeda išvengti kraujo cukraus lygio šuolių, kuriuos neretai išprovokuoja kaloringas maistas. Tiems, kuriems būtina stebėti gliukozės ir insulino lygį, ypač rekomenduojama riebų maistą papildyti spanguolėmis – bent spanguolių padažu.

Spanguolės gerina virškinimą

Šios vitaminų gausios uogos gerina apetitą ir normalizuoja virškinimo sistemos darbą. Spanguolės turi daug ląstelienos (saujoje uogų – apie penki gramai), o ląsteliena, kaip žinia, atlieka svarbų vaidmenį, kol virškinamas maistas, užtikrina žarnyno judesių (taip pat ištuštinimo) reguliarumą, pailgina sotumo jausmą, taigi, labai palengvina kūno svorio kontrolės ir mažinimo užduotis.
Lėkštėje – ir citrinos sultimis „įmasažuoti“ kopūstai, ir skonį neatpažįstamai pakeitę moliūgai, spanguolės, avietės.

Spanguolės nėra kaloringos

Spanguolėse tikrai nedaug kalorijų: saujoje uogų jų vos 50. Palyginimo dėlei galima paminėti, kad vidutinio dydžio bananas turi maždaug 110, o sauja mėlynių – 80 kalorijų. Taigi, tenka dar kartą konstatuoti, kad spanguolės – nepriekaištingas ginklas kovojant su antsvoriu.

Spanguolės – išskirtinis skanumynas

Spanguolėms būdinga labai specifinė rūgštelė ir šioks toks saldumas, todėl jomis tikrai verta kliautis eksperimentuojant virtuvėje. Drąsiai berkite šių uogų į įvairių rūšių košę, jogurtą, salotas, tirštuosius koktelius, aštrius padažus („salsos“ tipo), gardinkite jomis mėsos patiekalus ir įvairius kepinius. Privalote patikėti: šioms superuogoms dera figūruoti ne vien desertuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją