„Naudingiausi, žinoma, yra švieži, tačiau alavijo lapai šaldytuve gali būti laikomi kelias savaites. Galima pasirūpinti atsargomis ir ilgesniam laikui – užšaldyti. Nesvarbu, ar lapus laikote šaldytuve, ar šaldiklyje, juos reikėtų suvynioti į plastikinę plėvelę arba sudėti į plastikinius maišelius. Šaldyti taip pat patogu tik minkštimą – jį sutrynus galima padalinti porcijomis ledo kubelių formoje. Jeigu užšaldote visą lapą, kai norėsite jį naudoti, tiesiog leiskite jam keletą valandų atitirpti kambario temperatūroje“, – pranešime žiniasklaidai pataria „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Alavijas nuo seno ypač vertinamas dėl naudingų savo savybių. Dėl antioksidantų gausos jis tapęs kūno ir plaukų priežiūros produktų sudedamąja dalimi, taikomas medicinoje, liaudyje juo malšinami nudegimai, gydomos žaizdos, pasitelkiama kovoje su spuogais ar odos, plaukų išsausėjimu.
Alijošius

„Nors alavijas geriausiai žinomas dėl išorinio naudojimo, jis taip pat geras sąjungininkas kulinariniuose eksperimentuose – su juo galima paruošti originalių ir paprastų tiek saldžių, tiek pikantiškų receptų ar net gėrimų. Šviežio alavijo galite lengvai įmaišyti į kokteilį ar į stiklinę sulčių, panaudoti jį želatininiuose desertuose ar padažų gamyboje. Jis derės ir tirštuose troškiniuose ar sriubose – neužgoždamas pagrindinių skonių, tačiau praturtinantis tekstūra ir gaivumu“, – pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Ar visas lapas valgomas?

Prieš įtraukiant alaviją į receptus, augalą reikia tinkamai paruošti. Tą padaryti visai paprasta. Nors galima valgyti ir jo žievę, tačiau ji turi šiek tiek kartumo, tad ją verčiau pašalinti.

„Visų pirma, labiausiai verta rinktis didelius lapus, nes juose bus daugiau gryno alavijo minkštimo. Pirmiausia lapą gerai nuplaukit, tuomet nupjaukite spyglius, kad būtų patogiau dirbti. Lengviausia lapą perpjauti išilgai ir tiesiog šaukšteliu išskobti minkštimą. Taip pat galima plonai nupjauti žievelę iš abiejų pusių, lapą lygiai padėjus ant pjaustymo lentelės“, – sako G. Urbonavičiūtė.
Alijošius

Tarp žievės ir minkštimo pastebėsite ir šiek tiek geltonos medžiagos – ją verčiau pašalinti. Ją galima valgyti, tačiau suvartojus per daug ji gali sukelti skrandžio problemų ar suveikti kaip laisvinamieji. Dėl to rekomenduojama alavijo minkštimą dar šiek tiek pamirkyti vandenyje ar bent gerai nuplauti.

Pasigaminkite sočią vakarienę

Kiniška vištienos ir alavijo sriuba

Ši sriuba tiesiog ideali prasidėjus vėsiajam sezonui. Vištienos sultinys yra geras ginklas ginantis nuo peršalimo ligų, o jis dar sustiprinamas imbieru, šviežiomis spanguolėmis, česnaku ir alaviju. Autentiškas receptas iš Azijos tiesiog apglėbs jaukumu, o reikės visai neįmantrių produktų.

Reikės:

2 vištienos šlaunelių su kaulais ir oda,
2 puodelių alavijo,
2 česnako skiltelių,
2 griežinėlių šviežio imbiero,
kelių šviežių grybų (šitakių arba pievagrybių),
šviežių spanguolių,
druskos,
pipirų.

Gaminame:

* Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite alaviją kubeliais. Nuplaukite minkštimą po vandeniu.
* Dideliame puode užvirkite vandenį su vištienos šlaunelėmis. Šaukštu ar rėčiu nugraibykite į paviršių iškilusią putą, kad sriuba būtų skaidresnė.
* Į sriubą dėkite alaviją, imbierą, smulkintą česnaką. Sumažinkite kaitrą ir virkite uždengtame puode 30-40 minučių arba kol išvirs vištiena.
* Vištienai išvirus, įdėkite supjaustytų grybų ir šiek tiek spanguolių. Leiskite dar ant nedidelės kaitros pavirti 10-15 minučių, kad visi skoniai susijungtų. Tuomet pagardinkite druska ir pipirais. Patiekti gražu su šviežiai pjaustytais svogūnų laiškais.

Alavijų ir medaus derinio teikiama nauda

Alavijas arba alijošius vertinamas dėl galybės sveikatą gerinančių savybių, medus taip pat garsėja nauda žmogaus organizmui. Kadangi abu produktai pasižymi įvairiomis naudingomis savybėmis, iš jų pavyksta sukurti tikrą vaistą, gelbstintį toliau išvardytose srityse.

1. Svorio mažinimas

Meduje esantys antioksidantai ir iš alavijų gaunamas vitaminas E gali padėti paspartinti medžiagų apykaitą, todėl svoris gali pradėti kristi gana efektyviai, be to, natūraliai.

2. Pagalba užkietėjus viduriams

Bet kuris savadarbis alavijų ir medaus preparatas gali suminkštinti išmatas ir palengvinti jų judėjimą žarnynu.

3. Imuniteto stiprinimas

Meduje esančių antioksidantų ir alavijuose aptinkamų saponinų derinys stiprina imunitetą, taigi, įgalina jį daug efektyviau kovoti su ligomis ir daug patikimiau nuo jų apsaugoti.

4. Ląstelių degeneracijos proceso lėtinimas

Su amžiumi natūraliai įsibėgėja organizmo ląstelių degeneracijos procesas. Visgi kai kurių žmonių atveju degeneracija vyksta gana sparčiai ir gali išprovokuoti tokius simptomus kaip pirmalaikio senėjimo požymiai, nusilpimas, atminties suprastėjimas ir t. t. Įvairūs alavijuose ir meduje esantys antioksidantai ir mineralai gali sulėtinti ląstelių degeneracijos procesą, užtikrindami tinkamą jų maitinimą.

5. Akių būklės gerinimas

Pastaruoju metu daugelis vis dažniau susiduria su tokiomis problemomis kaip akių išsausėjimas, regimo vaizdo išsiliejimas, alerginės reakcijos. Tikėtina jų priežastis – aplinkos užterštumas ir ilgas darbas prie kompiuterio. Alavijuose esantis vitaminas A gali atjauninti ir sudrėkinti akių ląsteles. Aišku, alavijų ir medaus mišinio negalima tepti tiesiai ant akių: jis vartojamas tik per burną.

6. Žaizdų gijimas

Reguliariai vartojant alavijų ir medaus preparatą ima greičiau ir geriau gyti žaizdos. Šį poveikį reikėtų sieti su alavijuose esančiais hormonais – auksinu ir giberelinu. Šie hormonai skatina audinių ataugimą pažeistose srityse ir slopina uždegimą, todėl žaizdos gyja be komplikacijų.

7. Apsauga nuo mikrobų sukeliamų susirgimų

Ir alavijai, ir medus pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, todėl gali padėti kovoti su organizmą atakuojančiais virusais ir taip užkirsti kelią ganėtinai sunkioms ligoms.

8. Energijos lygio kėlimas

Kas rytą vartojant alavijų ir medaus mišinį pavyks pastebėti akivaizdžių energijos lygio pokyčių – entuziazmo užsiimti bet kuria veikla gerokai padaugės. Taip įvyksta dėl alavijuose esančio kalio ir iš medaus gaunamų antioksidantų, natūraliai didinančių energijos atsargas ir neleidžiančių joms išsekti.

9. Savijautos gerinimas nėštumo metu

Alavijuose gausu vitamino C ir folio rūgšties, o medus turi daug antioksidantų, taip pat vitamino E. Šios maisto medžiagos daro didžiulę teigiamą įtaką besilaukiančios moters organizmui ir būsimo kūdikio sveikatai. Vis dėlto prieš vartodama alavijų ir medaus mišinį, besilaukianti moteris privalo pasikonsultuoti su gydytoju.
Alijošius

Besaikio vartojimo keliama rizika

Alavijų ir medaus derinys, kaip tenka įsitikinti, pasižymi begale pranašumų, tačiau svarbu suprasti, kad vartojamas dideliais kiekiais naudos jis gali ir neduoti.

Pirmiausia, besaikis alavijų sulčių vartojimas gali išprovokuoti virškinimo trakto problemas.

Pernelyg didelės alavijų lapų minkštimo dozės, remiantis mokslinių tyrimų išvadomis, gali sukelti eritrocitų kiekio sumažėjimą, pabloginti spermatozoidų kokybę ir išprovokuoti centrinės nervų sistemos disfunkciją. Aišku, vargu ar kas įstengtų alavijus vartoti tokiais kiekiais, kad pasireikštų neigiamas jų poveikis, tačiau žinoti, kad toks apskirtai įmanomas, vis dėlto būtina.

Be saiko vartojant medų didėja diabeto ir nutukimo rizika. Pernelyg didelis medaus kiekis gali turėti negatyvų poveikį kasos ir inkstų darbui.

Klasikinis receptas su alavijais ir medumi

Norint pasigaminti alavijų ir medaus preparatą pagal tradicinį receptą, reikia vadovautis tokiomis proporcijomis:

2 šaukštai alavijų minkštimo
ir 1 šaukštas medaus.

Abudu ingredientus reikia gerai sumaišyti iki vienalytės masės. Šią tyrę reikia vartoti kiekvieną rytą, likus 30 minučių iki pusryčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)