„Naudingiausi, žinoma, yra švieži, tačiau alavijo lapai šaldytuve gali būti laikomi kelias savaites. Galima pasirūpinti atsargomis ir ilgesniam laikui – užšaldyti. Nesvarbu, ar lapus laikote šaldytuve, ar šaldiklyje, juos reikėtų suvynioti į plastikinę plėvelę arba sudėti į plastikinius maišelius. Šaldyti taip pat patogu tik minkštimą – jį sutrynus galima padalinti porcijomis ledo kubelių formoje. Jeigu užšaldote visą lapą, kai norėsite jį naudoti, tiesiog leiskite jam keletą valandų atitirpti kambario temperatūroje“, – pranešime žiniasklaidai pataria „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Nors alavijas geriausiai žinomas dėl išorinio naudojimo, jis taip pat geras sąjungininkas kulinariniuose eksperimentuose – su juo galima paruošti originalių ir paprastų tiek saldžių, tiek pikantiškų receptų ar net gėrimų. Šviežio alavijo galite lengvai įmaišyti į kokteilį ar į stiklinę sulčių, panaudoti jį želatininiuose desertuose ar padažų gamyboje. Jis derės ir tirštuose troškiniuose ar sriubose – neužgoždamas pagrindinių skonių, tačiau praturtinantis tekstūra ir gaivumu“, – pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Ar visas lapas valgomas?
Prieš įtraukiant alaviją į receptus, augalą reikia tinkamai paruošti. Tą padaryti visai paprasta. Nors galima valgyti ir jo žievę, tačiau ji turi šiek tiek kartumo, tad ją verčiau pašalinti.
Tarp žievės ir minkštimo pastebėsite ir šiek tiek geltonos medžiagos – ją verčiau pašalinti. Ją galima valgyti, tačiau suvartojus per daug ji gali sukelti skrandžio problemų ar suveikti kaip laisvinamieji. Dėl to rekomenduojama alavijo minkštimą dar šiek tiek pamirkyti vandenyje ar bent gerai nuplauti.
Pasigaminkite sočią vakarienę
Ši sriuba tiesiog ideali prasidėjus vėsiajam sezonui. Vištienos sultinys yra geras ginklas ginantis nuo peršalimo ligų, o jis dar sustiprinamas imbieru, šviežiomis spanguolėmis, česnaku ir alaviju. Autentiškas receptas iš Azijos tiesiog apglėbs jaukumu, o reikės visai neįmantrių produktų.
Reikės:
2 vištienos šlaunelių su kaulais ir oda,
2 puodelių alavijo,
2 česnako skiltelių,
2 griežinėlių šviežio imbiero,
kelių šviežių grybų (šitakių arba pievagrybių),
šviežių spanguolių,
druskos,
pipirų.
Gaminame:
* Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite alaviją kubeliais. Nuplaukite minkštimą po vandeniu.
* Dideliame puode užvirkite vandenį su vištienos šlaunelėmis. Šaukštu ar rėčiu nugraibykite į paviršių iškilusią putą, kad sriuba būtų skaidresnė.
* Į sriubą dėkite alaviją, imbierą, smulkintą česnaką. Sumažinkite kaitrą ir virkite uždengtame puode 30-40 minučių arba kol išvirs vištiena.
* Vištienai išvirus, įdėkite supjaustytų grybų ir šiek tiek spanguolių. Leiskite dar ant nedidelės kaitros pavirti 10-15 minučių, kad visi skoniai susijungtų. Tuomet pagardinkite druska ir pipirais. Patiekti gražu su šviežiai pjaustytais svogūnų laiškais.
Alavijų ir medaus derinio teikiama nauda
Alavijas arba alijošius vertinamas dėl galybės sveikatą gerinančių savybių, medus taip pat garsėja nauda žmogaus organizmui. Kadangi abu produktai pasižymi įvairiomis naudingomis savybėmis, iš jų pavyksta sukurti tikrą vaistą, gelbstintį toliau išvardytose srityse.
1. Svorio mažinimas
2. Pagalba užkietėjus viduriams
Bet kuris savadarbis alavijų ir medaus preparatas gali suminkštinti išmatas ir palengvinti jų judėjimą žarnynu.
3. Imuniteto stiprinimas
Meduje esančių antioksidantų ir alavijuose aptinkamų saponinų derinys stiprina imunitetą, taigi, įgalina jį daug efektyviau kovoti su ligomis ir daug patikimiau nuo jų apsaugoti.
4. Ląstelių degeneracijos proceso lėtinimas
Su amžiumi natūraliai įsibėgėja organizmo ląstelių degeneracijos procesas. Visgi kai kurių žmonių atveju degeneracija vyksta gana sparčiai ir gali išprovokuoti tokius simptomus kaip pirmalaikio senėjimo požymiai, nusilpimas, atminties suprastėjimas ir t. t. Įvairūs alavijuose ir meduje esantys antioksidantai ir mineralai gali sulėtinti ląstelių degeneracijos procesą, užtikrindami tinkamą jų maitinimą.
Pastaruoju metu daugelis vis dažniau susiduria su tokiomis problemomis kaip akių išsausėjimas, regimo vaizdo išsiliejimas, alerginės reakcijos. Tikėtina jų priežastis – aplinkos užterštumas ir ilgas darbas prie kompiuterio. Alavijuose esantis vitaminas A gali atjauninti ir sudrėkinti akių ląsteles. Aišku, alavijų ir medaus mišinio negalima tepti tiesiai ant akių: jis vartojamas tik per burną.
6. Žaizdų gijimas
7. Apsauga nuo mikrobų sukeliamų susirgimų
Ir alavijai, ir medus pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, todėl gali padėti kovoti su organizmą atakuojančiais virusais ir taip užkirsti kelią ganėtinai sunkioms ligoms.
8. Energijos lygio kėlimas
Kas rytą vartojant alavijų ir medaus mišinį pavyks pastebėti akivaizdžių energijos lygio pokyčių – entuziazmo užsiimti bet kuria veikla gerokai padaugės. Taip įvyksta dėl alavijuose esančio kalio ir iš medaus gaunamų antioksidantų, natūraliai didinančių energijos atsargas ir neleidžiančių joms išsekti.
9. Savijautos gerinimas nėštumo metu
Besaikio vartojimo keliama rizika
Alavijų ir medaus derinys, kaip tenka įsitikinti, pasižymi begale pranašumų, tačiau svarbu suprasti, kad vartojamas dideliais kiekiais naudos jis gali ir neduoti.
Pirmiausia, besaikis alavijų sulčių vartojimas gali išprovokuoti virškinimo trakto problemas.
Pernelyg didelės alavijų lapų minkštimo dozės, remiantis mokslinių tyrimų išvadomis, gali sukelti eritrocitų kiekio sumažėjimą, pabloginti spermatozoidų kokybę ir išprovokuoti centrinės nervų sistemos disfunkciją. Aišku, vargu ar kas įstengtų alavijus vartoti tokiais kiekiais, kad pasireikštų neigiamas jų poveikis, tačiau žinoti, kad toks apskirtai įmanomas, vis dėlto būtina.
Be saiko vartojant medų didėja diabeto ir nutukimo rizika. Pernelyg didelis medaus kiekis gali turėti negatyvų poveikį kasos ir inkstų darbui.
Norint pasigaminti alavijų ir medaus preparatą pagal tradicinį receptą, reikia vadovautis tokiomis proporcijomis:
2 šaukštai alavijų minkštimo
ir 1 šaukštas medaus.
Abudu ingredientus reikia gerai sumaišyti iki vienalytės masės. Šią tyrę reikia vartoti kiekvieną rytą, likus 30 minučių iki pusryčių.