Dėl traumos teko keisti planus
O kelias iki virtuvės tikrai nebuvo trumpas. Kaune augęs 31-ių metų Lukas sportu domėjosi nuo vaikystės, profesionaliai dalyvavo sprinto rungtyse – Lietuvai atstovavo Pasaulio studentų olimpiadoje, Europos U23 čempionate, Europos klubų čempionatuose. Tad po mokyklos pasirinko studijas Lietuvos sporto universitete.
„Ketinau gyvenimą sieti su sportu, visgi kartą distancijoje patirta trauma privertė atsisakyti profesionalaus sporto. Teorinės disciplinos universitete nežavėjo, tad nutariau jį pabaigęs sukti visiškai kita kryptimi“, – pasakojo Lukas.
Taip tuo metu 21-ų metų vaikinas atsidūrė Airijoje, kur jau buvo įsikūrę jo sesuo ir brolis. „Dirbau įvairius krovos darbus, o norėdamas dar daugiau užsidirbti ploviau indus. Restorano savininkai pastebėjo mano kruopštumą ir pasiūlė dirbti šaltų patiekalų zonoje“, – pradžią prisiminė Lukas.
Pasak vaikino, jį taip įtraukė darbas virtuvėje, kad pradėjo tuo domėtis plačiau, patirties sėmėsi iš šefų, skaitė knygas. „Gyvenau netoli Dublino ir sužinojau, kad netoliese yra lietuvių restoranas. Įsidarbinau jame, greitai tobulėjau, tačiau jaučiau, kad noriu pasiekti daugiau ir dirbi profesionaliai. Taip įstojau mokytis kulinarijos Šiaurės Airijos Belfasto „Ulster“ universitete“, – sakė L. Gaudutis.
Besimokydamas Lukas tuo pat metu dirbo ir „Michelin“ įvertintame restorane, kur įgijo modernios virtuvės žinių. „Tai buvo sunkus ir varginantis periodas. Mokslai buvo ilgi ir sudėtingi, tačiau džiaugiasi galėdamas semtis profesinės patirties „Michelin Gourmand“ įvertinimą turinčiame restorane. Jame dirbau „chef de partie“ pozicijoje, buvau atsakingas už tam tikrą gamybos sritį. O norėdamas dar daugiau išmokti kartais dirbdavau ir kituose restoranuose, tik jau kaip praktikantas, kur atlygio negaudavau“, – pasakojo Lukas.
Grįžo Į Lietuvą
Tačiau prasidėjusi pandemija Luką paskatino grįžti į gimtąjį Kauną. Čia jis greitai rado darbą Kauno restorane „Dia“. Kaune sutiko ir savo dabar jau būsimą žmoną Danielę.
Ir taip susiklostė, kad mokslus bebaigianti vidaus ligų gydytoja Danielė gavo darbą Plungėje. „Tuo metu reikėjo priimti svarbų sprendimą. Visgi iš pradžių įsikūrėme Palangoje, įsidarbinau restorane „Aveniu Brasserie“ vyriausiuoju šefu, o Danielė važinėjo dirbti į Plungę“, – dalinosi savo istorija Lukas.
Na o gavęs pasiūlymą dirbti restorane „Flow“ Lukas apsigyveno Plungėje. „Man svarbiausia buvo pati restorano koncepcija, ne tik gaunamas atlygis. Visada norėjau ruošti kokybiškus patiekalus,“, – taip apie persikėlimą į Plungę praėjusių metų gruodį pasakojo vaikinas.
Ir tradiciniai, ir gurmaniški patiekalai
Dabar Luko gaminamų patiekalų paragauti užsuka ne tik plungiškiai, bet ir svečiai iš visos Lietuvos. „Man artimiausias virtuvės braižas – moderni europietiška virtuvė. Mėgstu pabrėžti ne tik patiekalo skonį, bet ir jo pateikimą, o pagrindinį meniu atnaujiname du kartus per metus pagal sezoną“, – sakė L. Gaudutis.
Paklaustas, kokius patiekalus mėgsta plungiškiai, vaikinas išskyrė tradicinių lietuviškų patiekalų mėgėjus ir gurmaniškų naujų patiekalų ragautojus. „Į tai atsižvelgiu sudarydamas ir dienos pietų meniu. Be to, galvojau, kad restorane niekada negaminsiu keptos duonos. Bet plungiškiai padiktavo savo sąlygas, tad gaminame ir ją, tik teko atrasti būdų, kaip įdomiau patiekti“, – su šypsena pasakojo Lukas.
Ateityje L. Gaudutis ketina vykti į Prancūziją intensyviems profesionalaus šefo mokslams. „Tai profesija, kur visuomet reikia tobulėti. Net ir Plungėje žmonės įnoringi, nori naujovių, tad sustoti negalima“, – savo planais dalinosi šefas.
Pasak L. Gaudučio, įgyta patirtis padeda kurti naujus patiekalus ir įgyvendinti savo idėjas, na o namuose siūlo pasigaminti greitą, tačiau labai skanų patiekalą – makaronus su burata.
Makaronai su burata
4 porcijoms reikės:
2 vnt. eskaloninių svogūnų
3 vnt. skiltelių česnako
140 g saulėje džiovintų pomidorų
500 g vyšninių pomidorų
50 ml balto vyno
250 g kiaušininių makaronų
20 ml alyvuogių aliejaus
10 ml trumų aliejaus
4 vnt. buratos sūrio
15 g šviežio baziliko
Gaminimo eiga:
Pirmiausia pasiruošiame makaronų padažą. Į keptuvę pilame šlakelį alyvuogių aliejaus. Tuomet sudedame pjaustytus eskalotinius svogūnus, česnako skilteles, saulėje džiovintus pomidorus, vyšninius pomidoriukus bei baltą vyną. Ant vidutinės ugnies kepame tol, kol vyšniniai pomidorai suminkštės ir paleis sultis. Keptuvės turinį supilame į maisto trintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
Kitame puode užverdame vandenį, į jį įpilame šlakelį aliejaus bei įberiame druskos, kad verdant vanduo neputotų. Įdedame pasirinktus makaronus ir verdame iki suminkštės pagal rekomenduojamą laiką. Svarbu nepervirti makaronų.
Virtus makaronus sumaišome su paruoštu padažu. Pagardiname pagal skonį druska ir pipirais.
Serviruojame makaronus su padažu lėkštėje. Ant viršaus dedame buratos sūrį, dekoruojame šviežiu baziliku. Galima apšlakstyti trumų skonio aliejumi.
Skanaus!