Vadina „supermaistu“

Pasak gydytojos dietologės, brokolį galima vadinti „supermaistu“ dėl jo išskirtinių savybių. „Tai vienas tų produktų, kuris turėtų rasti vietą kasdienės mitybos racione. Iš tiesų visos tamsiai žalios spalvos daržovės pasižymi ypatinga nauda žmogaus organizmui. Jos turtingos mikroelementais, pavyzdžiui, geležimi ir pačiais įvairiausiais vitaminais. Kalbant apie brokolius, juose gausu vitaminų C, A ir K, kalio, fosforo, seleno, taip pat – skaidulų ir folatų, kurie reikalingi nėščiosioms bei maitinančioms mamoms“, – brokolių naudą vardija dr. E. Gavelienė.

Anot specialistės, gaminant patiekalus galima naudoti ne tik brokolių žiedelius, bet ir stiebus. „Ne visi žino, kad ši daržovės dalis taip pat yra valgoma. Nors brokolio stiebas šiek tiek kietesnis, jame slypi vertingų medžiagų. Brokolio stiebas puikiai tiks verdant daržovių sultinį ar ruošiant karį, kuskusą, makaronus. Tuo tarpu daržovės žiedynas paskanins troškinius, salotas, bus puikus ir maistingas garnyras prie žuvies ar liesos mėsos patiekalų. Be to, galima skanauti ir termiškai neapdorotus brokolius – naudoti juos glotnučiams ar tiesiog užkandžiavimui“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.
Edita Gavelienė

Atsargiai – turintieji jautrų žarnyną

Tačiau kai kuriems valgytojams brokolius reikia vartoti atsargiai.

Gydytojos dietologės Barboros Jarašūnės manymu, sergant tam tikromis ligomis ar turint negalavimų, brokoliai nėra pats geriausias pasirinkimas. „Kaip ir kitose kopūstinėse daržovėse, brokoliuose randama rafinozės – cukraus rūšies, kurios žmogaus organizmas suvirškinti negali. Jį skaldo žarnyno bakterijos, kaip šalutinį produktą išskirdamos dujas. Taigi, gausus brokolių vartojimas gali didinti pilvo pūtimą, o dėl juose esančių sieros junginių gali būti jaučiamas specifinis dujų kvapas“, – savaitraščiui „Lietuvos sveikata“ teigė gydytoja.

Anot B.Jarašūnės, jautresnį žarnyną turintiems asmenims pilvo pūtimą ir kitus nemalonius simptomus gali provokuoti ir kitos brokoliuose randamos medžiagos (vadinamieji FODMAP komponentai, t. y. angliavandeniai, kurie plonojoje žarnoje neskaidomi). Nustatyta, jog brokolių žiedynuose šių medžiagų yra ženkliai mažiau nei stiebuose. Taigi, esant dirglesniam žarnynui, maistui patartina vartoti brokolių žiedynus, porcijai neviršijant 1 puodelio.

„Dėl didelio vitamino K kiekio suvalgius daug brokolių ar pradėjus juos vartoti dažniau, gali pasikeisti kraują skystinančio vaisto varfarino poveikis. Jeigu asmeniui buvo paskirtas šis preparatas, svarbu drastiškai nepadidinti brokolių vartojimo dažnio ar kiekio. Taip pat reikėtų paminėti, jog nepatartina vartoti ypač didelių kiekių brokolių (bei kitų kopūstinių daržovių) sergant skydliaukės ligomis“, – siūlo atkreipti dėmesį gydytoja dietologė.

Ruošiami įvairiausiais būdais

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, brokolius galima virti, kepti keptuvėje ar orkaitėje – tik svarbiausia žinoti kelias taisykles, kad jie liktų traškūs.

„Vienas iš patogiausių, geriausių ir pigiausių būdų gaminti brokolius – virti juos garuose, nes taip jie išlaiko savo spalvą, skonį ir maistinę naudą. Visgi, jei iš brokolio norisi išgauti kiek įvairesnių skonių, siūlyčiau daržovę kepti orkaitėje, apšlaksčius alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Ruošti tokiu būdu daržovę derėtų apie 20-25 min., kol ji karamelizuosis, apskrus ir įgaus šviesiai rudą atspalvį“, – patarimais dalijasi specialistė.

Taip pat kepant ar verdant brokolius be galo svarbu vengti per ilgo jų apdorojimo, nes tai gali turėti neigiamų pasekmių daržovės skoniui. „Kai perkepame brokolį, išsiskiria jo natūralus cukrus ir jis karamelizuojasi ar net apdega. Tokiu atveju daržovė pasidaro ypač karti ir sunkiai valgoma. Brokolio taip pat nerekomenduojama pervirti, kadangi taip jis praranda savo struktūrą, skonio savybes bei stipriai suminkštėja. Tiesa, nepaisant išorinių savybių praradimo, per didelis apdorojimas gali lemti ir sumažėjusias maistines medžiagas. Nėra paslaptis, kad kuo ilgiau maistą gaminame, tuo daugiau jis praranda vitaminų, kitų naudingųjų medžiagų ir net gali tapti sveikatai žalingu“, – pažymi O. Suchočeva.

Ir kviečia pasigaminti išskirtinių ir pigių brokolių salotų, kurios tiks prie įvairių mėsos patiekalų.

3 receptai

Brokolio salotos su pistacijomis, spanguolėmis ir obuoliais

Salotoms reikės:

240 g majonezo;
2 v. š. medaus;
2 v. š. obuolių acto;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
1 vnt. brokolio;
65 g džiovintų spanguolių;
1 vnt. obuolio;
120 g pistacijų;
1 vnt. mažo raudono svogūno.

Paruošimo eiga:

* Dideliame dubenyje išmaišykite majonezą, medų, obuolių actą, druską ir pipirus.
* Įdėkite supjaustytą brokolį mažais gabaliukais, džiovintas spanguoles, supjaustytą obuolį, susmulkintas pistacijas ir supjaustytą svogūną.
* Išmaišykite ingredientus, kol viskas susimaišys į vieną masę.
* Padėkite dubenį į šaldytuvą pusvalandžiui, kad salotos įgautų vieną skonį.
* Pateikite šalia keptos vištienos ar valgykite salotas vienas.

Skanaus!

O virtuvės šefai Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks kviečia pasigaminti brokolių kotletukus.

Brokolių kotletukai – labai maistingi

Ingredientai:

druska – pagal skonį
brokolis – 1 vnt.
kiaušinis – 1 vnt.
džiūvėsėliai – 30 g
malta paprika – 1 a. š.
česnako granulės – 1 a. š.
čederio sūris – 80 g
kietasis sūris – 20 g
graikiškas jogurtas – 70 g


Gaminimas:

* Brokolį supjaustykite stambiais žiedynais ir suberkite į pasūdytą vandenį. Virkite 10 minučių.

* Išimkite iš puodo ir palikite atvėsti.

* Brokolius susmulkinkite. Į gautą masę įmuškite kiaušinį, berkite maltą papriką, česnako granules, druską, džiūvėsėlius, smulkia tarka sutarkuotus čederio bei kietąjį sūrius ir viską gerai išmaišykite.

* Iš gautos masės formuokite brokolių bokštelius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.

* Patiekite su graikišku jogurtu.

Brokolių sriuba – labai skanu

Ingredientai:

brokolis – 1 vnt.
svogūnas – 1 vnt.
sviesto – 2 v. š.
vištienos arba daržovių sultinio – 1 l
Druska ir malti juodieji pipirai

Gaminimas:

1. Puode ištirpiname sviestą. Svogūną smulkiai supjaustome, pakepiname svieste.

2. Brokolį nuplauname, supjaustome žiedynėliais, dedame į puodą, užpilame sultiniu ir verdame ant silpnos ugnies, kol suminkštės.

3. Smulkintuvo pagalba pertriname puodo turinį iki kreminės konsistencijos. Jeigu sriuba per tiršta, įpilame dar sultinio.

4. Trinta brokolių sriuba tiekiama su grietinėle arba grietine ir skrebučiais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją