Sakykite, Vaida, kokią silkę šventėms ir ne tik perkate jūs?
Šaldytą.
Apie silkę ir jos pasirinkimo galimybes papasakosiu plačiau ir pradėsiu nuo prasčiausio pasirinkimo. Tai yra įvairios silkės, jau paruoštos vartoti su daržovėmis, įvairiais marinatais, aliejumi – o jis būna rafinuotas, tai yra toks, kokio mums reikėtų vengti. Tam, kad daržovės nerūgtų, į tokį produktą būna sudėta įvairiausių priedų. Taigi, rekomenduoju atsiversti kitą pakuotės pusę, kur surašyta gaminio sudėtis, paskaityti ir tada spręsti, ką apie tai galvojate.
Na o jei vis tik renkatės silkę aliejuje, pakuotėje esančių riebalų patariu nenaudoti, juos išpilti, o silkę nusausinti.
Vidutinei kategorijai priskirčiau silkes su galva arba filiuotas. Pažiūrėję į sudėtį matytume, kad tokia silkė turi maisto priedų, konservantų ir labai didelį kiekį druskos. Tačiau druska čia yra pati mažiausia problema, nes ją galima numirkyti.
Na ir pati geriausia yra šaldyta silkė, kuri Lietuvoje yra tik keletas metų. Ši silkė yra sušaldoma dar jūroje ir joje tėra labai mažas druskos kiekis. Tik silkė ir tik truputis druskos – viskas.
Pati vertingiausia laikoma matjes silkė iš šaltų vandenų, tai yra, pagauta šiaurės Atlanto, Šiaurės jūrose. Ši silkė vadinama belyte, nes ji dar labai jauna ir lytį įgytų vėliau. Matjes silkės būna daug mažesnės, jose mažiau teršalų, nes šiauriniai vandenys yra daug švaresni nei, pavyzdžiui, Baltijos jūra. Matjes silkėje yra maždaug 30 procentų daugiau omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių – lyginant su didele silke.
Tik labai rekomenduoju atkreipti dėmesį į pasitaikančias klaidinančias etiketes ir tiesiog žinoti, kad matjes silkės būna mažos, tai yra, tikrai kelis kartus mažesnės, negu mums įprastos didelės.
Jei ieškote išskirtinių silkės receptų, skaitykite: 9 neįprasti silkės patiekalai, kuriais tikrai nustebinsite artimuosius, – silkė mochito, kepta silkė, silkė su vaisiais ar kanapėmis
Patarkite, su kuo geriausia silkę ruošti?
Tinka absoliučiai su viskuo – nuo grūdų patiekalo iki sumuštinių su silke. Lietuviai dabar yra labai pamėgę lašišą, tad kur naudojame lašišą, ten tinka ir silkė. Beje, mažai kas žino, kad silkę galima ir kepti, tik, žinoma, tada dalis omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių suyra. Esame vasarą ant grilio kepę silkę – tik ėmėme tą didelę. Ir tai tikrai geriau nei šašlykas.
O šiaip, kadangi pati silkė savyje turi daug gerųjų riebalų, kurių mūsų organizmas negeba pasigaminti, jie labai gerai dera su įvairiomis daržovėmis. Ir jei prie silkės ruošiame daržoves ar grybus, tai juos geriau gaminti be riebalų arba naudoti jų labai minimaliai. Nes pačioje silkėje yra daug riebalų ir, jei dar kitas patiekalas bus su riebalais, tai apsunkins virškinimą.
Na o jei norite paruošti silkę su keptomis daržovėmis, jas galima kepti orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje. Galima kepti ir keptuvėje: įpilti vieną šaukštą riebalų, kad prie dugno nekibtų, o tada po truputėlį pilti karšto vandens – tiek, kad daržovės ne virtų, ne troškintųsi, o keptų. Kai taip ruoštas daržoves valgysite su silke, to riebalo tikrai užteks. Pati taip ruošiu ir galiu patikinti – tikrai labai geras variantas.
Dar labai skanu paruošti silkę su populiarėjančiomis saldžiomis bulvėmis, bet galima gaminti ir su paprasta bulve. Imame bulvę, supjaustome ją 0,5 centimetro arba dar plonesnėmis riekutėmis ir dedame į duonos skrudintuvą. Vieną, antrą kartą – ir bulvė iškepa (jei norime paruošti didesnį kiekį, galima kepti orkaitėje). Ant iškeptos bulvės dedame prieskonių, silkės ir viskas – taip skanu, kad man dabar bekalbant seilės renkasi. Galima ir ploną pomidoro riekelę ar marinuoto svogūno griežinėlį uždėti – bus tikrai skanu, o gamindami užtruksite vos keletą minučių.
Savo Kūčių stalo pateikalais dalijasi ir Audronė Zemenskienė: 13 Audronės patiekalų Kūčioms – be šių patiekalų jos tiesiog neįsivaizduojamos
O kaip silkės jūs neruoštumėte?
Aš negaminu silkės ir kitokių mišrainių su majonezu, rafinuotais aliejais. Žinoma, jei būčiau svečiuose, iš pagarbos namams paragaučiau. Bet pati su majonezu neruošiu – nematau prasmės, kam gerą daiktą gadinti.
Tiesa, aš, pavyzdžiui, silkę valgau taip, kaip gal nereikėtų derinti, tačiau nuo vaikystės man ji patinka su grietine. Šis prisiminimas man išlikęs nuo mažumės ir man visada patinka. Žinoma, grietinė nėra blogis, tačiau silkė turi riebalų ir papildomi riebalai iš 30 procentų riebumo grietinės gal ir nėra reikalingi.
Na o majonezo sudėtyje yra daug rafinuoto aliejaus, šiek tiek kiaušinių ir maisto priedų, taigi, nėra naudingų medžiagų. Majonezas tėra tuščios kalorijos.
Kiek dienų paruoštus silkės patiekalus galima valgyti?
Labai įvairiai. Pavyzdžiui, mano minėtą šaldytą silkę reikia būtinai laikyti šaldytuve ir atidarius suvartoti per 2 paras. Atidariusi pakuotę aš atsiplėšiu kiek man reikia filė juostelių, o likusią pakuotę užsandarinu, įdedu dar į kitą tarą, kad nebūtų kontakto su kitais produktais, ir dedu atgal į šaldiklį.
Nes kuo mažiau silkė apdorota, kuo joje yra mažiau E, mažiau druskos, tuo ji vertingesnė, bet greičiau genda.
Na o kalbant apie šventinius patiekalus, rekomenduoju ant stalo padėti po mažesnį patiekalo kiekį, o visą kitą laikyti šaldytuve. Ištuštėjusius indus visada galima papildyti. Todėl, kad kambario temperatūroje, kuri susirinkus žmonėms dar labiau pakyla, maistas pradeda rūgti. Ir kitą dieną mes galime jaustis prastai ne tik dėl to, kad per daug suvalgėme, bet ir dėl to, kad suvalgėme truputį parūgusio produkto. Labai stipriai neapsinuodysite, bet tai – ne į sveikatą. Taigi, – verčiau rinkitės mažesnės talpos indus.
Vaida Kurpienė apie silkę:
Pasak Vaidos Kurpienės, maistiniu požiūriu silkė yra išties vertinga žuvis, turinti daug organizmui būtinų omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių organizmas pats pasigaminti negali, visaverčių baltymų, kurie gali sudaryti iki penktadalio silkės svorio.
Silkėje esančios maistinės medžiagos padeda išsaugoti gerą regėjimą, gerinti smegenų veiklą ir nuotaiką, sustiprinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą bei imunitetą. Silkė taip pat gali padėti aprūpinti organizmą selenu, kuris yra ypač svarbus normaliai skydliaukės veiklai palaikyti, ir vitaminu D, kurio turi labai nedaug maisto produktų.
Dietistė silkę rekomenduoja valgyti ne tik per šventes, bet įtraukti ir į kasdienę mitybą ir vartoti bent du kartus per savaitę.
Renkantis silkę ir įvairius jos gaminius verta nepatingėti peržvelgti gaminio etiketės . Kuo gaminio sudėtis trumpesnė ir paprastesnė, kuo joje nurodyta priedų yra mažiau, tuo produktas bus vertingesnis sveikatai.
Anot dietistės, renkantis silkę pravartu atkreipti dėmesį ir į jos išvaizdą bei kvapą. Kokybiškos sūdytos silkės yra specifinio, tačiau malonaus kvapo, jų spalva nepatamsėjusi ir nepageltusi. Ne visai šviežių silkių paviršius pasidengia pilku ar gelsvu apnašu, jų oda lengvai plyšta. Neskrostų nešviežių silkių pilvai dažnai įplyšta.
Vaida Kurpienė dalijasi trimis receptais su silke – išbandykite.