2 porcijoms reikės:
- 500 g pievagrybių
- 2 š. alyvuogių aliejaus
- 1 svogūno, supjaustyto kubeliais
- 1 š. miltų
- 600 ml daržovių sultinio
- 2 skiltelių česnako, pertrinto
- 200 ml grietinėlės
- 1 š. citrinos sulčių
- druskos, pipirų
Papildomai:
- 1 š. sviesto
- 1 š. alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelės česnako, pertrinto
- 1 š. smulkiai kapotų petražolių
- druskos, pipirų
- skrudintos baltos duonos patiekimui
Gaminimas:
- Grybus greitai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Jokiu būdu neapmerkite jų vandenyje – jie ir taip yra pilni vandens, o sumerkti į vandenį jo dar labiau prisitrauks. Atidėkite į šalį 3–4 gražius grybukus. Likusius supjaustykite griežinėliais.
- Aliejų įkaitinkite dideliame puode ant gana stiprios ugnies, kepkite jame grybus, kol išgaruos išsiskyręs skystis ir grybai ims rusvėti. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo. Suberkite svogūnus, kaitinkite apie 4 minutes, vis pamaišydami, kad svogūnai nepridegtų. Apiberkite miltais ir kaitinkite dar bent pusę minutės, kol visai nesimatys miltų baltumo.
- Apliekite daržovių sultiniu, pagardinkite pertrintu česnaku ir leiskite palengva virsnoti 10 min.
- Supilkite grietinėlę, pagardinkite pipirais, druska, jeigu reikia, ir leiskite dar 10 min. palengva virsnoti.
- Tuo metu griežinėliais supjaustykite į šalį atidėtus grybukus. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą drauge su aliejumi, kepkite su juo grybus, kol šie susitrauks ir paruduos. Pagardinkite druska, pipirais ir petražolėmis. Nukelkite nuo ugnies.
- Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Pilkite į lėkštes, apiberkite keptais grybais ir mėgaukitės.
Patiekite šią sriubą su skrudinta balta duona arba su duonos srebučiais.