– Kas jus paskatino pradėti svorio metimo kelionę ir kaip išlaikėte motyvaciją viso proceso metu?

– Šiame kelyje daug kartų klupau ir kėliausi. Mitybos įpročiai buvo labai blogi: valgydavau daug saldumynų, greito maisto, mažai miegodavau, tad nuolat jaučiausi pavargusi, nelaiminga, apsunkusi. Kiekvieną savaitę bandžiau drastiškas dietas (daržovių, grikių ir kt.), kurios savaitės pabaigoje privesdavo prie persivalgymų ir kaltės jausmo. Tada po persivalgymų kelias dienas badaudavau. Po kurio laiko išsivystė ir emocinis valgymas.

Sektis pradėjo tik tada, kai išmokau klausytis savo kūno, susitvarkyti su savo emocijomis. Pradėjau leisti sau valgyti viską ir neskirstytį maisto į „gerą” ar blogą”. Mano nuomone, drausdami sau suvalgyti tai, ko tą akimirką labai norisi, sukuriame pražūtingą ratą, iš kurio labai sunku išlipti.
Todėl labai svarbu atrasti gyvenime balansą, kuris taptų mūsų įpročiu. Motyvaciją padėjo išlaikyti gera savijauta ir, žinoma, matomi rezultatai. Tas jausmas jaustis gerai tiek viduje, tiek išorėje yra kažkoks ypatingas.

– Kokie buvo pagrindiniai iššūkiai, su kuriais susidūrėte siekdama numesti svorio, ir kaip juos įveikėte?

– Pagrindinis iššūkis buvo kovoti su emociniu valgymų. Buvo be galo sunku, bet, manau, kad visa tai padėjo įveikti pakeistas mąstymas ir požiūris į maistą, priėmimas savęs ir savo kūno bei mėgstama veikla.

– Ar buvote nusibrėžusi tikslą, per kurį laiko tarpą norėtumėte numesti svorio?

– Nebuvau, nes suprantu, kad tai greitai nevyksta ir svarbiausia buvo susitelkti ne į laiką, o į patį procesą. Kai pagavau ritmą, atsirado azartas jo nepaleisti, tačiau neslėpsiu: jaustis gerai ėmiau jau po kelių savaičių nuo viso proceso pradžios, tačiau savo norimą svorį pasiekiau ir 19 kilogramų numečiau per metus.

– Sakykit, kokius maisto produktus ar ingredientus dažniausiai naudojote?
– Galėčiau išskirti du mylimiausius sveikus maisto produktus: natūralus jogurtas ir riešutų sviestas. Natūraliame jogurte yra baltymų, kalcio, gausu organizmui itin naudingų gerųjų bakterijų, kurios yra atsakingos ne tik už mūsų virškinimo sistemos veiklą, bet ir už viso organizmo gerovę. Be to, jis puikiai tinka padažams. Riešutų svieste yra gerųjų riebalų ir daug galingų vitaminų, skaidulų ir baltymų. Jis tinka saldiems ir sūriems patiekalams.

– Nutarę mesti svorį žmonės dažnai pradeda nuo sporto salės. Ar jūsų svorio metimo kelyje svarbus buvo fizinis aktyvumas?

– Drąsiai galiu sakyti, kad sveikos gyvensenos pagrindą sudaro ne tik sveikatai palanki mityba, bet ir fizinis aktyvumas. Mano svorio metimo kelionėje sportas padėjo ne tik numesti nereikalingus kilogramus, bet ir padėjo pakeisti mąstymą, pagerinti nuotaiką bei pakelti energijos kiekį dienos metu.

Manau, veiksmingiausias fizinis aktyvumas būna tik tada, kai žmogus tai daro su džiaugsmu. Mano atvieju buvo ilgi pasivaikščiojimai, per kuriuos nueidavau po 10–15 km ir sportas su svoriais, kuris padėjo sustiprinti kūną bei padailinti figūrą. Tačiau noriu akcentuoti, kad tik sportuojant, tačiau vartojant kaloringą maistą, vargu ar pavyks pasiekti išsikeltus tikslus ir numesti svorio.

– Kaip jūs paverčiate tradicinius, ne tokius sveikus receptus sveikesniais variantais, išlaikydama jų skonį ir maistingumą?

– Nėra jokios paslapties – sveika mityba taip pat yra skani. Riebesnius maisto produktus keičiu į liesesnius, nelabai sveikus maisto produktus – į tuos, kurie turi geresnę maistinę vertę (kiaulieną į vištieną, grietinę į natūralų jogurtą, paprastą aliejų į ghee sviestą, baltą duoną į pilno grūdo duona, cukrų į medų/ agavos ar klevų sirupą).

Svarbu prisiminti, kad tinkama mityba yra įvairi ir subalansuota, todėl į sveikus variantus verta įtraukti daugiau daržovių, vaisių, grūdų, baltymų šaltinių ir kitų sveikų ingredientų. Taip pat galite eksperimentuoti su prieskoniais ir žolelėmis, kad suteiktumėte patiekalams skonį ir aromatą – be didelio riebumo ar druskos kiekio.

– Ar turite patarimų žmonėms, kurie nori pradėti sveiką gyvenimo būdą ir numesti svorio?

– Vienas svarbiausiu patarimų, kurį sakiau sau, o dabar kartoju savo klientams ir visiems norintiems numesti svorio: atsisakykite minties, kad privalote riboti save. Atsiminkite, kad galite valgyti viską, tik su saiku. Kam malonu gyventi nuolat jaudinantis dėl maisto? Nebijokite ekspermentuoti ir atrasti naujų skonių bei sveikų receptų. Mėgaukites gyvenimu, o ne tik egzistuokite!

Ir kelios pagrindinės rekomendacijos:
* Į savo mitybą įtraukite daugiau vaisių ir daržovių, kurios padės jūsų kūną aprūpinti vitaminais, mineralais.
* Stengtis vartoti kuo natūralesnius produktus, be pridėtinio cukraus ar konservantų.
* Gerkite 2 litrus vandens per dieną.
* Laikykitės 80/20 taisyklės: mityboje yra svarbu balansas, todėl stenkitės didžiąją dalį maitintis sveikatai palankiai, bet nepamirškite savęs palepinti mėgstamais produktais.
* Miegokite pakankamai.
* Užsiimkite mėgstama fizine veikla bei būkite daugiau gryname ore.
Delicious quiche on a napkin, food

– Renalda, tačiau visi turime viduje tą demoną, kuris kartais prašo ko nors saldaus. Kaip jo išvengti?
– Tikrai galiu pritarti, kad visi jį turime, ir nereikia jo vengti. Užėjus norui suvalgyti kažko skanaus taip ir padarykite, tik žinoma, su saiku. Ir toliau laikytės savo mitybos. Per vieną dieną svoris nenukrinta, lygiai taip pat ir staigiai nepriauga. Kaip ir minėjau anksčiau, stenkitės atrasti alternatyvų sveikesniems saldumynams. Žemiau dalijuosi dviem ledų receptais.

– Kokie yra jūsų ateities tikslai ir siekiai, susiję su sveikata, gera savijauta ir lieknėjimo palaikymu?

– Mano vienas iš didžiausių siekių yra padėti žmonėms atrasti sveikatai palankų gyvenimo būdą, kuriame jie galėtų džiaugtis gyvenimu, nebijoti maisto ir sveikai siekti savo tikslo.

Na o dabar, kadangi šiuo metu galime džiaugtis vasara, norėčiau pasidalinti su jumis sveikuoliškų ledų receptais – mano nuomone, tai pats geriausias vasaros desertas, kurį mėgsta net patys mažiausi.

Reikės:

3-4 gerai prinokusių šaldytų bananų;
150 g braškių (galima keisti į avietes, šilauoges);
100 g tiršto lieso kokosų pieno arba graikiško jogurto;
20 g agavos sirupo/ medaus;
Mėgstamų priedų: smulkintų riešutų, riešutų sviesto, vaisių, uogų.

Gaminimas:

* Prieš gaminant ledus, bananus 7 min. palaikykite kambario temperatūroje.
* Į maisto smulkintuvą dėkite bananus, pjaustytas braškes, saldiklį ir kokosų pieną. Sutrinkite iki vientisos masės.
* Ledus patiekite dubenėliuose su pasirinktais priedais.

LEDAI ANT PAGALIUKO

Reikės :

2 šaldytų bananų;
2 v. š. riešutų sviesto;
10 g agavos sirupo;
100 ml karvės/augalinio pieno;
100 g juodojo šokolado 82%.

Gaminimas:

* Ištirpinkite juodą šokoladą ir juo ištepkite ledų formeles, palikite ledų formeles šaldiklyje 30 min.
* Bananus, riešutų sviestą, agavos sirupą, pieną sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos ledų masės (masė gaunasi kreminė, tiršta).
* Ištraukite iš šaldyklio ledų formeles ir į jas sudėkite ledų masę bei apliekite tirpintu šokoladu.
* Palikite ledus šaldiklyje 2 val., o geriausiai per naktį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją