Vaisiai ir daržovės – ir užkandis, ir pagrindinis patiekalas

„Iki“ daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabatienė, sako, kad jeigu norite valgyti ir sveikai, ir skaniai, valgiaraštį reikėtų papildyti augalinės kilmės produktais – vaisiais, daržovėmis, uogomis, ankštiniais augalais, riešutais ir sėklomis. Daržovės atlieka svarbiausią vaidmenį mūsų mityboje. Galbūt todėl jomis ir prasideda, ir baigiasi bene visos mitybos rekomendacijos.

Asociatyvioji nuotr.

„Daugumą daržovių sudaro net 80–90 proc. vandens, dėl to jos mažai kaloringos, padeda palaikyti organizmo hidrataciją bei optimalų svorį. Visiems pravartu žinoti, kad ideali dienos daržovių dozė – 3 porcijos. Be to, rekomenduojama šias gėrybes įtraukti į pagrindinių patiekalų sudėtį“, – teigia J. Sabaitienė.

Keli patarimai

Jeigu norite išsirinkti tikrai kokybišką daržovę – pakaks atsiminti keletą naudingų patarimų: įsitikinkite, kad produktas neturi didesnių sumušimų, dėl jų vėliau gali prasidėti puvimo procesas. Rūpestingai apžiūrėkite pasirinktą daržovę, kad išorėje nebūtų gilesnių įbrėžimų, kurie galėtų pakenkti minkštimui. Ir pabaigai – išsirinkite produktus, kurių spalva būtų ryški ir sodri. Taip būsite tikri, kad jie tikrai gerai sunokę, sako J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais faktais apie daržoves.

Porcijas matuokite delnu. Kalbant apie porcijas, daugeliui kyla klausimas: „O tai kiek gi yra viena porcija?“ Pirmiausia, svarbu įsidėmėti, kad daržovių porcija – toli gražu netolygi patiekalui. Sudėtingiausia tai, jog priklausomai nuo daržovės dydžio, rūšies ir net apdorojimo būdo, skirsis ir porcijos dydis. Pavyzdžiui, daugumos šviežių daržovių porcija sveria apie 200 g, o štai bulvių ar kitų virtų krakmolingų daržovių – iki 100 g. Šiuos skaičius verta žinoti ir prisiminti, tačiau pats paprasčiausias būdas pasirinkti tinkamą porcijos dydį – valgyti tiek, kiek telpa į savą delną.

Asociatyvioji nuotr.

Krakmolingos gėrybės – tik kartą per dieną. Ne visos daržovės vienodai vertingos mūsų sveikatai. Žalias lapines daržoves (špinatus, sėjamąsias salotas, kopūstus), morkas valgyti labai sveika, nes jie gausūs beta karoteno, skaidulų, vitamino C, antioksidantų ir mineralų. Kita vertus, daug krakmolo turinčios daržovės, pavyzdžiui, bulvės, kukurūzai, pupelės sveikatai teikia mažiau naudos, tad vertėtų apsiriboti tik viena jų porcija per dieną.

Išsaugokite maistinę vertę. Tam, kad iš daržovių pasisavintume didžiausią įmanomą naudingų medžiagų kiekį, geriausia jas valgyti šviežias. Išimtis – vitaminas A, nes jo įsisavinimui reikalingi riebalai, taigi rekomenduojama šio vitamino turinčias gėrybes apdoroti termiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją