Šiuo metu reikėtų valgyti dar daugiau daržovių, vaisių ir riešutų, atsiųstame pranešime teigia „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas. „Jeigu laikotės pasninko ir iš savo maisto raciono ištrynėte mėsą ir pieno produktus, reikėtų vartoti daugiau kitų maisto produktų – gamtos gėrybių. Jeigu ne itin mėgstate šviežias daržoves – pomidorus, agurkus, morkas, paprikas, pakeiskite jas virtais, keptais, troškintais, raugintais burokėliais, taip pat raugintais kopūstais, raugintais agurkais, konservuotomis daržovėmis. Maisto racioną praturtinkite ir lapinėmis daržovėmis bei prieskoninėmis žolelėmis – špinatais, gražgarstėmis, šaldytais krapais ir petražolėmis, kurių skonis ir šviežumas nepriklauso nuo sezoniškumo. Taip papildysite organizmo resursus naudingomis maistinėmis medžiagomis“, – pataria A. Poleninas.

Jam antrina ir etnologė Marija Lugienė. „Septynios gavėnios savaitės yra skirtos pasiruošimui didžiajai šventei – Velykoms. Ilgas gavėnios laikas rodo šventės svarbumą, pavyzdžiui, Kalėdų pasiruošimui yra skirtos keturios savaitės. Pasiruošimo esmė – parengti kūną ir sielą didžiajam pavasariniam virsmui – gamtos ir visa, kas gyva, prisikėlimo šventei. Kartu su gamta turėtų prabusti ir prisikelti ir žmogus. Tam reikalingas kūno išvalymas – pasninkas, kai nevartojami kiaušiniai, mėsos ir pieno produktai“, – sako etnologė.

Pavasario salotos su gervuogėmis

Pavasario salotos su gervuogėmis

„Šios salotos spinduliuoja energija ir primena apie jau visai čia pat esantį pavasarį“, – sako A. Poleninas.

Joms reikės:

  • 100 g gervuogių
  • 400 g raudonojo kopūsto
  • 1 obuolio
  • ½ puodelio graikinių riešutų
  • 2 puodelių špinatų
  • 1 apelsino sulčių
  • 50 ml riešutų aliejus
  • druskos

Gaminimas:

  1. Juostelėmis supjaustykite obuolį, špinatus, kopūstą.
  2. Susmulkinkite riešutus.
  3. 3–4 šaukštus apelsino sulčių sumaišykite su aliejumi ir druska.
  4. Visus ingredientus gerai sumaišykite.

Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis

Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis

Reikės:

  • 1 stiklinės bolivinių balandų
  • ½ mango
  • 1 trumpavaisio agurko
  • 1/3 raudonojo svogūno
  • ½ pakelio fetos sūrio
  • saujelės šviežių petražolių
  • saujelės mėtų lapelių
  • saujelės kalendros lapelių

Gaminimas:

  1. Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite dviejose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.
  2. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.
  3. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.

Morkų pyragas

Morkų pyragas

Reikės:

  • 175 g rudojo cukraus
  • 175 ml alyvuogių aliejaus
  • 150 g miltų
  • 140 g žalių morkų
  • 3 didelių kiaušinių
  • 1 a. š. sodos
  • 1 a. š. cinamono
  • ½ a. š. muskato riešuto

Gaminimas:

  1. Morkas sutarkuokite plonais šiaudeliais, pavyzdžiui, burokine tarka.
  2. Sumaišykite cukrų, kiaušinius, aliejų, suberkite morkas ir įtarkuokite apelsino žievelių. Jeigu norite, berkite paskrudintų ir susmulkintų graikinių riešutų, migdolų, razinų ar kitų priedų.
  3. Miltus sumaišykite su soda, prieskoniais, suberkite į kiaušinių masę ir sumaišykite. Nereikia maišyti ilgai – tik tol, kol sudrėks sausi ingredientai.
  4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą į formą ir kepkite maždaug 45 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kai pyragas iškeps ir atauš, A. Poleninas rekomenduoja jį papuošti glajumi, tačiau primena, kad juo pasninko metu derėtų nepiktnaudžiauti.

Glajui reikės:

  • 250 g minkštojo maskarponės sūrio
  • 175 g cukraus pudros
  • kelių šaukštų apelsino sulčių

Gaminimas:

Glajų paruošite sumaišę visus ingredientus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)