Knygos „Gyvenimas be gliuteno“ autorė Kristina Pozingytė tikina, kad tai – jokia bėda, ir dovanoja savo skaniausių begliutenių blynelių receptus iš ryžių ir grikių miltų, kurie patiks kiekvienam smaližiui.
Varškėtukai be gliuteno
Jums reikės:
- 3 pakelių liesos varškės (po 180 g)
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto ryžių miltų
- 1 šaukšto cukraus
- žiupsnelio druskos
- dar trupučio ryžių miltų apvoliojimui
- aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Išplakite kiaušinį su cukrumi ir druska.
- Į plakinį įmaišykite varškę ir ryžių miltus. Tešla turi būti gana skysta ir lipni.
- Formuokite nedidelius kamuoliukus, juos pavoliokite miltuose.
- Kiekvieną kamuoliuką suspauskite į blyną ir apkepkite keptuvėje, įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių ant nedidelės ugnies. Kepti neuždengus dangčiu, kol gražiai paruduoja.
Prie varškėtukų rekomenduojama pasigaminti labai paprastą padažą iš grietinės.
Reikės:
- 300 g grietinės
- 1,5–2 arb. š. malto cinamono
- 1,5–2 arb. š. cukraus
- jeigu grietinei trūksta rūgštumo, galite įberti kelis grūdelius rūgščiosios druskelės
Visus ingredientus gerai išmaišykite. Grietinės padažas idealiai tinka prie varškėtukų.
Ryžių miltų bananiniai blyneliai su cinamoniniu glaistu
Jums reikės:
- 1 1/2 puoduko ryžių miltų
- žiupsnelio druskos
- 1/2 a.š. cinamono
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 2 kiaušinių
- 3/4 puodelio migdolų ar įprasto pieno
- 1 v.š. kokosų ar kito aliejaus
- 1 v.š. agavos sirupo, medaus ar cukraus
- 2 gerai prinokusių sutrintų bananų
Gaminimas:
- Į šakute sutrintus bananus įdėkite kiaušinius, pieną, aliejų ir sirupą (galima cukrų) ir gerai išmaišykite.
- Kitame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus ir juos pamažu dėkite į skystą bananų masę vis išmaišydami, kol miltų nebeliks.
- Kepkite aliejumi ar sviestu išteptoje įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kiekvieną pusę po keletą minučių, kad gerai iškeptų vidus.
Glaistui reikės:
- 4 v.š. sviesto
- 2 puodukų cukraus pudros
- 1.a.š. malto cinamono
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 3–6 šaukštų karšto vandens
Gaminimas:
- Sumaišykite sviestą, cukraus pudrą, cinamoną ir vanilės ekstraktą.
- Tuomet pilkite po vieną valgomą šaukštą karšto vandens ir vėl maišykite, kol gausite norimą konsistenciją.
- Iškeptus blynelius apipilkite cinamoniniu glaistu.
Grikiniai blyneliai
Jums reikės:
- 1 puoduko grikių miltų (galite dėti pusę ryžių ir pusę grikių miltų)
- 1 v.š. cukraus
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. valgomosios sodos
- žiupsnelio druskos
- 1 1/4 pasukų
- 1 didelio kiaušinio
- 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
- šaukšto sviesto kepimui
Gaminimas:
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir sodą.
- Kitame inde išplakite pasukas, kiaušinius ir vanilės ekstraktą.
- Gautą plakinį supilkite į indą, kuriame sumaišėte sausus ingredientus, ir viską gerai išmaišykite.
- Tuomet įkaitintą keptuvę ištepkite sviestu ir kepkite norimo dydžio grikinius blynelius, kol gražiai apskrus.
- Skanaukite su grietine ar troškintomis daržovėmis.
Skanių blynų ir linksmų Užgavėnių!