Nors tradiciniai grilio gaminiai išlieka populiarūs, tačiau vis didesnę konkurenciją jiems sudaro krevetės ar kitos jūrų gėrybės, taip pat kepimui skirti sūriai.
Vegetarai tikrai neprašaus kepsninėje nusprendę paruošti halumi sūrį.
„Šis skaniai sūrus, puskietis ožkos ir avies pieno sūris dėl savo savybių idealiai tinka kepti grilyje. Nekeptas yra gan kietokas, tad ne itin tinka tokiam užkandžiavimui. Bet iškeptas atviroje ugnyje ar keptuvėje, išorėje pasidengia traškia ruda plutele, o vidus suminkštėja, tačiau pats sūris neišsilydo iki varvėjimo“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.
O receptų šiam sūriui tikrai gausu: keptą galima smulkinti į salotas, verti ant iešmelio ar tiesiog užsidėti ant sumuštinio. Arba, sekant graikų tradicijomis, vynioti į pitą su daržovėmis ir padažu. O norint, jog iešmelis kepant neužsidegtų, reiktų trumpam jį pamirkyti vandenyje.
Anot maisto ekspertės, veganus taip pat yra kuo nustebinti. Maisto technologijoms judant į priekį, augaliniai mėsos pakaitalai gali suklaidinti net didžiausius mėsos fanus – neretas veganiškos kilmės produktą palaiko mėsa.
„Kepsniai gali būti ne tik jautienos, kiaulienos ar vištienos. Gerai paruoštas sojų kepsnys skonio savybėmis tikrai nenusileis mėsai. Tereikia gardaus marinato, atviros ugnies ir kepsnio iš sojų ar kitų augalinių kultūrų. Galima kepti kaip didkepsnį ar supjaustyti mažesniais gabalėliais ir kartu su daržovėmis mauti ant iešmelio. Paruošimo galimybės neribotos“ – naujausias tendencijas apžvelgia B. Baratinskaitė.
Jūros gėrybės taip pat puikiai tinka kepti ugnyje, tad pesketarai ar tiesiog mylintys žuvį tikrai turi iš ko rinktis: „Mano manymu, itin didelį pasirinkimą savo kepsninėms turi būtent žuvies mėgėjai – ant žarijų kepti idealiai tinka tunas, lašiša ar dorada. Taip pat jūros gėrybės – krevetės, kalmarai, aštuonkojai. Šiuos patiekalus kepti dar paprasčiau nei mėsą“.
Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi trimis receptais, tiksiančiais vegetarams, veganams arba pesketarams:
Reikės: 200 g halumi sūrio, pita duonelės, indelio graikiško jogurto, vieno pomidoro, raudonojo svogūno, pusės česnako, vienos citrinos sulčių, dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.
Gaminame
Halumį supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumaukite ant medinio iešmelio ir kepkite ugnyje, kol išorė apskrus. Tuomet ruoškite padažą: graikišką jogurtą sumaišykite su smulkiai kapotu česnaku, citrinų sultimis, įtarkuokite citrinos žievelės, įpilkite alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska su pipirais ir išmaišykite. Sūriui iškepus, dėkite į gausiai padažu išteptą duonelę, pridėkite pjaustytą pomidorą ir svogūną.
Pomidorų-paprikų marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 5 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 2 šaukštų pomidorų tyrės, 2 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto paprikos miltelių, 1 šaukštelio garstyčių, 1 šaukštelio juodųjų pipirų, 1 šaukštelio česnako miltelių
Žolelių marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 6 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 1 šaukšto šviežių citrinos sulčių, 1 šaukšto čiobrelių, 1 šaukšto rozmarino, ½ šaukštelio raudonėlio 1 šaukštelio druskos, ½ šaukštelio pipirų.
Kario marinatui reikės: 2 sojos kepsnių, 3 šaukštų sezamo aliejaus, 2 šaukštų neutralaus augalinio aliejaus, 1 šaukšto sojos padažo, 1 šaukštelio kario prieskonių, 1 šaukštelio šviežių citrinos sulčių, ½ šaukštelio ciberžolės prieskonių, ½ šaukštelio imbiero (tarkuoto), žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminame
Sojų kepsnius sudėkite į didelį puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Mirkykite apie 15 minučių. Kartkartėmis kepsnius apverskite. Sojos kepsnius nusausinkite, išspauskite vandenį ir atidėkite į šalį. Atskirai sumaišykite marinatus. Į kiekvieną marinatą įdėkite po 2 kepsnius ir įtrinkite iš visų pusių. Leiskite kepsniams marinuotis bent 30 minučių arba palikite visai nakčiai. Kepsnius apkepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kad išorėje susidarytų graži plutelė, bet viduje liktų sultingi.
Reikės: 1 ananaso, 900 g išvalytų žalių krevečių su uodegėlėmis, 3 šaukštai neutralaus aliejaus, 1 žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštelių druskos, žiupsnelio aitriųjų pipirų dribsnių, 3 šaukštų ištirpinto sviesto, 2 šaukštų kapotos šviežios kalendros, 2 smulkintų česnako skiltelių, bambukinių iešmelių, žaliosios citrinos patiekimui (nebūtina).
Gaminame
Bambukinius iešmelius pamirkykite kelias valandas vandenyje, kad šie nesudegtų ant grotelių. Ananasą supjaustykite dideliais gabalėliais. Saują ananaso gabalėlių sutrinkite dubenyje arba grūstuve, kol gausite tyrę (ji bus naudojama marinatui). Jei jūsų ananasai nėra pakankamai minkšti, naudokite trintuvą. Dubenyje sumaišykite aliejų, žaliosios citrinos sultis, ananasų tyrę, druską ir aitriųjų pipirų dribsnius. Maišykite, kol druska ištirps. Į dubenį sudėkite krevetes ir viską maišykite, kol šios pasidengs marinatu. Uždenkite ir palikite marinuotis kambario temperatūroje maždaug 30 min.
Krevečių ir ananasų gabalėlius susmeikite ant iešmelių ir sudėkite ant skardos. Dubenyje sumaišykite sviestą, kalendrą ir česnaką. Kepkite krevečių ir ananasų iešmelius ant vidutinės ugnies maždaug po 2 minutes iš abiejų pusių (kepimo laikas gali skirtis nuo krevečių dydžio). Išimkite iešmelius ir konditeriniu šepetėliu aptepkite sviesto mišiniu. Skanaus!