Bananų džemas
Reikės:
500 g bananų
1 žaliosios citrinos
1 geltonos citrinos
2 cinamono lazdelių
300 g specialaus cukraus uogienėms
Gamyba:
- Nulupkite bananus ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Susmulkinkite citrinas su visomis žievelėmis. Sudėkite į puodą kartu su trintais bananais.
- Suberkite cukrų, įmeskite cinamono lazdeles ir virkite 5 minutes.
- Puodą nukelkite nuo viryklės, nugraibykite putas, ištraukite cinamono lazdeles.
- Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius, uždarykite.
Citrinų džemas
Reikės:
3 žaliųjų citrinų
1 geltonos citrinos
300 g specialaus cukraus uogienėms
100 ml vandens
3–4 cm imbiero šaknies
Gaminimas:
- Citrinas nuplaukite ir nutarkuokite žieveles.
- Išpjaukite citrinų minkštimą, kad neliktų plėvelių. Susmulkinkite.
- Nulupkite ir sutarkuokite imbiero šaknį.
- Į puodą sudėkite susmulkintas citrinas, suberkite sutarkuotas jų žieveles, imbierus, užpilkite vandeniu.
- Kaitinkite, kol užvirs.
- Suberkite uogienių cukrų ir maišydami pavirkite dar 5–10 min.
- Džemą supilkite į šiltus ir švarius stiklainius, uždarykite.
Arbūzų džemas
Reikės:
1 kg arbūzo (be žievelės, supjaustyto gabaliukais)
150 g specialaus cukraus uogienėms
2 v. š. citrinos sulčių
1 v. š. tarkuoto imbiero
Gaminimas:
- Supjaustyto arbūzo gabaliukus be sėklų sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Skystą košę supilkite į puodą ir virkite ant vidutinės kaitros, kol liks tik pusė masės.
- Supilkite cukrų, citrinų sultis, suberkite sutarkuotą imbierą. Padidinę ugnį virkite dar apie pusvalandį, kol masė sutirštės.
- Džemą supilkite į šiltus ir švarius stiklainius, uždarykite.
Morkų džemas
Reikės:
500 g morkų
400 g cukraus
400 ml vandens
1 citrinos
1 apelsino
1 cinamono lazdelės
1 a. š. malto muskato
kelių gvazdikėlių
Gaminimas:
- Morkas nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
- Nutarkuokite citrinos ir apelsino žieveles.
- Į puodą dėkite sutarkuotas morkas, citrinos ir apelsino žieveles, suberkite cukrų, supilkite citrinos ir apelsino sultis, išmaišykite.
- Įmeskite cinamono lazdeles ir gvazdikėlius ir uždengę puodą pastatykite pabūti pernakt.
- Vėliau supilkite vandenį, išmaišykite, kad ištirptų cukrus. Suberkite maltą muskatą ir vis pamaišydami virkite ant nedidelės ugnies 30–40 minučių.
- Puodą nukelkite nuo ugnies, ištraukite iš jo gvazdikėlius ir cinamono lazdeles ir palikite džemą pravėsti.
- Džemą supilkite į šiltus ir švarius stiklainius, uždarykite.
Levandų džemas
Reikės:
3,5 stiklinės vandens
0,5 stiklinės džiovintų levandų
1 citrinos sulčių
4 stiklinių cukraus
26 g pektino
Gaminimas:
- Užvirkite vandenį dideliame puode.
- Nuimkite nuo kaitros, suberkite džiovintas gėles ir uždengę puodą palikite 20 min. pastovėti.
- Po to vandenį gerai perkoškite, kad neliktų jokių gėlių atplaišėlių.
- Supilkite citrinų sultis ir pektiną ir gerai išmaišykite, kad pektinas ištirptų.
- Statykite puodą ant didelės kaitros. Suberkite cukrų ir nuolat maišydami virkite 2–4 min. iki jums patinkančios konsistencijos.
- Džemą supilkite į šiltus ir švarius stiklainius, uždarykite.