Į ką atreipti dėmesį renkantis mėsą?
Kaip pranešime žiniasklaidai teigia Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas, pirmas dalykas į kurį dėmesį gali atkreipti pirkėjas, – mėsos išvaizda. Mėsa negali būti apdžiūvusi, gleivėta, ji turi būti savo rūšiai būdingos spalvos, blizgi. Reikia dėmesį atkreipti ir tai, kas parašyta ant pakuotės. Paprastai gamintojas ant pakuotės rašo ir galiojimo laiką, ir laikymo sąlygas, todėl parsinešus namo šiuos produktus reikėtų laikyti taip, kaip rekomenduojama.
Kaip teigia maisto technologas, šviežia supakuota mėsa gali galioti ir septynias dienas. Mat sandari ir tinkama pakuotė gali pratęsti galiojimo laiką. Na, o jeigu perkate šviežią, nesupakuotą mėsą, ją suvartoti reikėtų greičiau – per kelias dienas. Žinoma, visi mėsos produktai turi būti laikomi šaldytuve +4 laipsnių temperatūroje.
„Šviežią, nesupakuotą mėsą rekomenduojama įdėti į sandarų indą arba įsukti į foliją. O, pavyzdžiui, dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį popierių. Jeigu matote, kad mėsos įsigijote per daug ir suvalgyti nespėsite – užšaldykite. Šaldytą smulkintą mėsą arba faršą geriausia suvalgyti per 3-4 mėnesius. Įvairiausios rūšies mėsą užšaldytą gabalais – per 4-12 mėnesius“, – pataria G. Bačkovas ir dalijasi keliais paprastai pagaminamais receptais, kuriems pagaminti užteks kelių ingredientų, be to, išleisite nedaug pinigų.
Nebrangu, paprasta ir skanu
Jeigu norite nustebinti svečius, tačiau sutaupyti laiko virtuvėje ir išleisti mažai pinigų – gaminkite virtos vištienos užtepėlę.
Ją pagaminti yra ypatingai paprasta, be to, prireiks vos trijų ingredientų:
vištienos krūtinėlės,
kelių gausių šaukštų majonezo,
kelių puodelių smulkintų graikinių riešutų.
Kaip paruošti? Pirmiausia pasūdytame vandenyje reikėtų išvirti vištienos krūtinėlę. Tai užtrukti turėtų apie 18-22 min. Jeigu norite į vandenį galite pridėti pipirų grūdelių, lauro lapą, kitų žalumynų. Kai vištienos krūtinėlė paruošta, ją reikėtų suplėšyti šakute, sumaišyti su majonezu ir smulkintais graikiniais riešutais. Galiausiai viską pagardinti druska bei pipirais ir sumaišyti. Tokią užtepėlę valgyti rekomenduojama su duona ar krekeriais.
Jeigu per šventes norite pasimėgauti kiaulienos patiekalais, – pasigaminkite minkštutėlių šonkaulių.
Tokiam patiekalui reikės:
1 kg kiaulienos šonkaulių,
4 v. š barbekiu padažo,
žiupsnelio maltų, aitriųjų paprikų,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų pipirų,
žiupsnelio česnakų miltelių.
Šiems produktams įsigyti prireiks taip pat apie 10 Eur.
Kaip paruošti? Šonkaulius nuplaukite ir nusausinkite. Dubenėlyje paruoškite prieskonių mišinį: sumaišykite aitriąsias paprikas, česnakų miltelius, druską bei pipirus. Prieskoniais įtrinkite šonkaulius ir uždenkite juos maistine plėvele. Palikite marinuotis bent 30 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Suvyniokite marinuotą mėsą į foliją, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 2 valandas. Beveik iškepusius šonkaulius perkelkite ant kepimo grotelių, abi puses ištepkite barbekiu padažu ir kepkite virš karštų žarijų dar 15 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru.