Pamokos, kaip pasigaminti tikrų tikriausią rizotą pagal Italijos Modenos regiono tradicijas arba nustebinti artimuosius savo gamybos populiariausia pasaulyje šokoladine lazdyno riešutų užtepėle, kurią pagaminti mokys šokolado meistras Ali Gadžijevas, – TV3 laidoje „Gardu Gardu“ , žadama organizatorių pranešime spaudai.
Rizotas (daugiaryžis) su balzaminiu actu
Reikės:
- 250 g „Carnaroli“ ryžių
- 300–400 ml verdančio vandens
- 1 svogūno
- 200 g kietojo parmidžano sūrio
- alyvuogių aliejaus kepimui
- balzaminio acto
Gaminimas:
- Į keptuvę įpilti aliejaus ir ant silpnos ugnies pakepinti itin smulkiai supjaustytus svogūnus, kol jie suminkštės.
- Tada į keptuvę su svogūnais suberti ryžius ir nuolat maišant kepinti, kol ryžiai taps skaidrūs su balta šerdele viduryje.
- Užpilti šlakelį balzaminio acto, išmaišyti ir užpilti 200 ml verdančio vandens. Nuolat pamaišant virti apie 7 minutes, vėl užpilti šlakelį balzaminio acto ir jei dar reikia – verdančio vandens. Viso virimo proceso, trunkančio maždaug 20 minučių, metu masė turi nuolat burbuliuoti.
- Baigus virti, suberti smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ir puodą uždengti. Palikti pastovėti porą minučių ant išjungtos viryklės.
- Tada nudengti ir gerai išmaišyti.
- Įdėjus rizotą į lėkštę, galima dar kartą pašlakstyti balzaminiu actu.
Šokoladinė lazdyno riešutų užtepėlė su bretoniškais sausainiais
Užtepėlė:
- 200 g grietinėlės
- 250 g pieninio šokolado
- 200 g juodojo šokolado
- 200 g natūralios lazdyno riešutų pastos
- 100 g auksaspalvio cukraus sirupo
- 150 g sviesto
- 250 g miltų
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- 70 g cukraus pudros
- 40 g kiaušinių masės (1 kiaušinis)
Gaminimas:
- Kartu ištirpinti pieninį ir juodąjį šokoladus nuolat pamaišant, kad nepridegtų.
- Atskirame inde užvirti grietinėlę ir į ją supilti cukraus sirupą.
- Nukelti nuo ugnies ir gerai išmaišyti, kol sirupas ištirps.
- Tada supilti grietinėlės masę į ištirpintą šokoladą, išmaišyti ir sudėti riešutų pastą.
- Viską atsargiai išmaišyti trintuvu iki vientisos masės ir padėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Kambario temperatūros sviestą plakikliu išplakti kartu su cukraus pudra iki purios baltos masės.
- Miltus išmaišyti su kepimo milteliais ir suberti į sviesto masę. Gerai išmaišyti.
- Supilti kiaušinių masę arba išplaktą kiaušinį ir viską plakikliu gerai permaišyti iki vientisos masės.
- Gautą tešlą sudėti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve pastovėti.
- Iškočioti 4–5 mm storio tešlą ir išpjaustyti norimos formos sausainius.
- Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 12–15 minučių.
- Užtepėlę tepti ant pravėsusių sausainių ir mėgautis burnoje tirpstančiu gardumynu.
Skanaus!