„Pagrindinė nealkoholinio alaus nauda ta, kad jis neturi alkoholio. Juo drąsiai galima pakeisti įvairiuose receptuose minimus alkoholinius gėrimus – alkoholinį alų taip pat galima panaudoti marinuojant mėsą, verdant sriubas ar padažus, kepant desertinius kepinius ir pan.“, – sako A. Švetkauskė.
Pašnekovės teigimu, gaminant įvairius patiekalus šis gėrimas suteikia malonų poskonį ir aromatą, be to, nereikia pamiršti ir tai, kad jame yra žmogaus organizmui naudingų polifenolių, mineralinių medžiagų ir B grupės vitaminų – jų kiekis priklauso ir nuo alaus rūšies.
A. Švetkauskė primena, kad renkantis svarbu skaityti etiketes: „Rinkitės tą, kuriame būtų kuo mažiau cukrų, nes tikrai yra alų, kuriuose šio ingrediento yra gerokai per daug.“
Ji siūlo išbandyti dažnai savo ruošiamą pagardą – karamelizuotus svogūnus, kuriuos siūlo dėti ant silkės, naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar gaminant lietuvių pamėgtus mėsainius.
Karamelizuoti svogūnai
Reikės:
- 5 raudonųjų svogūnų
- apie 2 a. š. lydyto sviesto
- 6 val. š. agavų ir klevų sirupo
- 0,5–1 a. š. persilado prieskonių
- 300 ml nealkoholinio alaus
Gaminimas:
- Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais.
- Juos pakepinti ant lydyto sviesto apie 15 min.
- Tuomet užpilti agavų ir klevų sirupo, pagardinti persilado prieskoniais ir vėl pakepinti apie 25 min.
- Galiausiai užpilti nealkoholinio alaus ir pakaitini dar 5 min.
Norintiems paįvairinti įprastus patiekalus – dar keli receptai su nealkoholiniu alumi.