Ir skanios, ir maistingos

O visa tai – dėl malonaus skonio ir dėl naudos organizmui. Jurga Jurkevičienė vardija, kad šimte gramų cukinijų žiedų yra 2 miligramai geležies, 39 mg kalcio ir 37 mg fosforo. Taip pat juose yra vitaminų A, C, B1 , B2. Tokia sudėtimi pasižymi cukinijų ir moliūgų žiedai – italai maistui naudoja ir vienus, ir kitus.

„Kai Italijoje žydi cukinijos, visi stengiasi kuo labiau prisivalgyti tų žiedų, nes tai yra labai svarbus antioksidantas, stabdantis senėjimą procesą. O tai italėms labai svarbu, todėl jos ir stengiasi iš kiekvienos sezoninės daržovės gauti kuo daugiau naudingų medžiagų. Antioksidantai svarbūs ir kovoje prieš vėžinius susirgimus, todėl italės stengiasi cukinijų žiedų įtraukti į kiekvienos dienos racioną. Aišku, labai svarbios ir jų skoninės savybės.“, – pasakoja Italijoje gyvenanti J. Jurkevičienė.

Ne paslaptis, kad italės cukinijų žiedus vertina ne tik dėl skonio, bet ir dėl menkų kalorijų – 100 g cukinijų žiedų teturi 12 kalorijų.

Kilogramas kainuoja eurą

Italijos turguje cukinijų žiedų pundelis – jame yra apie 20 vienetų – kainuoja vieną eurą. Tokios pat sumos prašoma ir už kilogramą mini cukinijų su žiedais.

Cukinijos

„Tačiau ilgai cukinijų žiedų neišlaikysi. Cukinijų žiedus namuose galite laikyti parą, nerekomenduojama palikti kitai dienai“, – pasakoja.

Italijoje cukinijų žiedais mėgaujamasi labiau birželio mėnesį, o Lietuvoje jų sezono įkarštis – liepą. Tiesa, Jurkevičienė pastebi, kad cukinijos, kurių žiedais taip mėgaujasi italai, yra kitokios rūšies nei auginamos lietuvių daržuose ar soduose. Italių mėgiama yra cukinija Romana, auginanti nedideles kiek šiurkščiu paviršiumi daržoves.

Ar Lietuvoje įprastai auginamų cukinijų žiedus galima vartoti maistui, Jurkevičienė nebuvo tikra. „Manyčiau, kad šių žiedai maistui nevartojami. Tiesiog reikia ieškoti romietiškos cukinijos“, – pašnekovė teigė žinanti, kad jos puikiai auga ir Lietuvoje – augina ūkininkai ar tiesiog iš kelionės po Italiją sėklų parsivežę žmonės.

Kepta lašiša su migdolais, degtine ir cukinijų žiedais

Kaip ruošti cukinijų žiedus

Jurkevičienė nemėgsta daržovių termiškai apdoroti, nes tokiu būdu šios praranda daug maistinių medžiagų, tad tiesiog gamina cukinijų ar cukinijų žiedų karpačio, salotas.

Pirma cukinijų žiedus reikia nuplauti – tik ne po tekančiu vandeniu.

„Reikia pasiruošti dubenį šalto vandens, žiedą lėtai įmerkti ir ištraukti. Ir padėti ant servetėlės, kad natūraliai nudžiūtų maždaug per 15 minučių. Po to reikia atsargiai žiedą praskleisti ir išimti viduje esančią piestelę, nes ji suteiktų patiekalui kartumo.

Toliau žiedą reikia išskleisti, padalinti į kelias dalis ir uždėti ant jau paruoštų salotų. Salotas gaminkite iš mėgiamų daržovių – lapinių salotų, pomidorų, agurkų, prieskoninių žolelių. Salotas su cukinijų žiedais gardinkite lašeliu citrinos, druska ir alyvuogių aliejumi. Viską sumaišykite ir mėgaukitės maistingu patiekalu. Cukinijų žiedai salotose būna traškūs ir skanūs.

Lazanija su cukinijomis ir cukinijų žiedais

„Na, o mes į tas salotas dar dedame tuno ar mocarelos, lašišos, ar ančiuvių. Ančiuviai, beje, sako, ypatingai tinka prie šių žiedų“, – pasakoja.

Siūlydama pasigaminti salotas ar karpačio Jurkevičienė sako pastebinti, kad lietuviai vis nori daržoves kepti.

„Iš tikrųjų mums, lietuviams, reikėtų atprasti kepti daržoves. Žinoma, kepti galima, bet ar reikia? Viskas, ką užsiauginame patys, yra nuostabiausias dalykas. Ruošiant karpačio pakanka daržoves plonai supjaustyti, šiek tiek spūstelėti citrinos, pabarstyti druska ir gausiai apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Netgi grybus mes taip valgome – be jokio terminio apdorojimo“, – dalijasi pašnekovė.

Daržovių karpačio galima valgyti jau po pusvalandžio, o grybus – baravykus, voveraites – reikėtų palaikyti ilgiau.

Cukinijų, cukinijų žiedų ir lašišos karpačio

Italai itin mėgsta keptus cukinijų žiedus – vienus arba įdarytus mocarela ir ančiuviu. Žiedus (vienus arba įdarytus) merkia į tešlą, kurią ruošia iš kiaušinio, putojančio gėrimo (tinka prosecco vynas ar alus) ir miltų. O tada kepa karštame aliejuje.

„Jei Romoje užsuksite į kokią piceriją, šį patiekalą jums visada pasiūlys kaip užkandį, – sako Jurkevičienė. – O mes su Pauliumi, kai atvykstame į Lietuvą rengti edukacijų, cukinijų žiedus gaminame su midijomis. Midijas dedame šiltą alyvuogių aliejų su pakepintu česnaku, kol jos atsidaro. Ir kai jau midijos tiekiamos į stalą, tarkime, su spagečiais, ant viršaus, ant tų karštų geldelių užmetame po žiedą. Tai puikus patiekalas.“

Spagečiai su šviežiomis midijomis ir cukinijų žiedais