Ryškus skonis atstos kelis patiekalus


A. Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria tokiems vėlyviesiems pusryčiams, kuomet norisi visko: „Žinote, kada maisto išvaistome labai daug? Kai norisi visko po truputį ir vieno patiekalo, atrodo, nepakanka. Šis patiekalas puikiai nuramins tą jausmą, nes yra ryškių skonių, sotus ir nekasdienis. Galbūt tai bus tas patiekalas, kuris padės išvengti maisto švaistymo ir nebeprivers ragauti visų šaldytuve gulinčių produktų iš eilės.“

Agnė Grigaliūnienė

Pasak pagrindinio laidos partnerio „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, sutaupyti ir išmesti mažiau maisto galime taisyklingai jį šaldydami: „Pavyzdžiui, namuose turite per daug likusių porcijų kepsnių, kotletų ar makaronų. Viskas gerai – pasiimkite sandarią dėžutę ir juos užšaldykite. Galbūt po dviejų dienų suprasite, kad neturite laiko pasigaminti pietų ir pasišildę užšaldytą produktą sėkmingai jį suvalgysite.“

Svarbiausia – teisingas užšaldymas


Socialinės atsakomybės ekspertas atkreipia dėmesį į tai, kad ne visi žmonės žino, kaip teisingai užšaldyti produktus, tad dalijasi keletu patarimų. „Auksinė taisyklė – palikti kuo mažiau oro tarpų pakuotėje prieš dedant ją į šaldymo kamerą. Duonos produktus, mėsą pakankamai lengva įdėti į maišelį ar apvynioti su folija, tuo tarpu uogas ar daržoves supakuoti šiek tiek sudėtingiau. Prieš dedant jas į kamerą, būtinai nuplaukite, išvalykite, supjaustykite norimais gabaliukais. Uogas patartina iš pradžių sudėti į kepimo indą, tuomet įdėti į kamerą, palaukti vieną parą, kol jos pilnai sušals ir tik tada perkelti į maišelį. Taip išsaugosite produkto išvaizdą ir kokybę“, – pataria „Vis tiek kažkas gausis“ laidos svečias.

Sklandžiam daržovių užšaldymui svarbu šaldyti iškart, kai tik supjaustysite daržoves, sako specialistas: „Prieš šaldant jas taip pat galima nuplikyti ir nusausinti. Šaldykite kuo didesniame šaltyje, ypač tinkamas –20 °C. Jau sušaldytus produktus perdėkite į kitą kameros stalčių, kad naujai šaldomi produktai sušaltų greičiau. Šaldyti geriausia, kai produktai yra sudėti kuo plonesniu sluoksniu. Šaldytas daržoves patariama suvartoti per 8–12 savaičių.“

Užšaldyta mėsa tinkama vartoti išlieka iki metų


Kalbėdamas apie mėsos šaldymą, socialinės atsakomybės ekspertas pabrėžia ypatingai ilgą jos išbuvimo tinkama vartoti laikotarpį. Įdėta į kamerą ji gali ten stovėti iki dvylikos mėnesių: „Jokios įtakos kokybei šaldymas tikrai neturės iki 3–6 mėnesių buvimo kameroje – vėliau mėsa gali būti šiek tiek kietesnė. Tiesa, ilgiau stovėjusią mėsą atitirpinus galima sumarinuoti ir ji be problemų suminkštės.“
Agnė Grigaliūnienė

A. Grigaliūnienė pasakoja, jog maisto šaldymą pati atrado visai neseniai. „Ilgai vargti virtuvėje kasdien nemėgstu, tad dideliu atradimu man tapo sultinių ir įvairių sriubų šaldymas. Vienu kartu išsivirusi didesnį kiekį sultinio šaldau jį mažomis talpomis. Atšildytas jis puikiai tinka gaminant padažus, troškinius. Taip galima sutaupyti ne tik maisto ar laiko, bet ir elektros energijos – nebereikia kiekvieną kartą ilgai virti atskirų patiekalų“, – patarimu dalijasi laidos vedėja.

Praėjusių metų pradžioje receptų knygą pristačiusi A. Grigaliūnienė norintiems išvaistyti mažiau maisto rekomenduoja ištirti savo šaldytuvus ir spintelių lentynas, kur slepiasi daug nepanaudotų bei savo eilės laukiančių produktų: „Nors jie ir pastovėję, bet puikiai tinkami paprastesniems patiekalams ruošti. Taigi, susidėkite produktus ant stalo ir pagalvokite, ką kūrybiško galėtumėte iš jų pagaminti.“

Agnės šalto rūkymo skumbrės tartaras su bulvėmis

Jums reikės:

Šalto rūkymo skumbrės, bulvių, majonezo, marinuotų agurkėlių, čili pipiro, krapų, kalendros papuošimui.

Agnės Grigaliūnienės skumbrės tartaras

Paruošimo būdas:

Susipjaustome bulves kubeliais ir paruošiame kepimui ant keptuvės su aliejumi. Tuomet susismulkiname skumbrę, ją sumaišome su šiek tiek majonezo, pjaustytais marinuotais agurkėliais, čili pipiru. Pasidarome vientisą masę. Per tą laiką iškepame bulves, nusausiname kubelius ant servetėlės, sumaišome su majonezu. Tuomet visus ingridientus sumaišome į vieną „salotų“ tipo masę. Gardiname prieskonių žolelėmis. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)