Atsiųstame pranešime turgaus prekybininkai sako, kad lietuviai vis dar mėgsta žiemai atsargas ruoštis patys, todėl jei neturi savo, didesnius kiekius tam reikalui perka turguje. Tuo metu dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad įvairiais būdais žiemai paruoštos daržovės ir vaisiai išsaugo nemažai vitaminų, todėl verta tai daryti.

Derliaus pikas – jau netrukus

Agurkų ir pomidorų bumą turguose po truputį jau keičia burokėlių, morkų, kopūstų, bulvių pikas. Daugėja ir obuolių pasirinkimo, mat prinoko daugelis vėlesnių veislių vaisių.

„Didysis sezoninis pomidorų, o ypač agurkų derlius jau į pabaigą, todėl kyla jų kaina ir žmonės po truputį atsigręžia į kitas daržoves, kurių masinis kasimas dar tik prasideda. Jau po savaitės kitos bus pasiektas pikas ir kainos bus mažiausios“, – pasakojo prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujantis Aurelijus.

Pasak jo, nemažai žmonių daug daržovių ir vaisių vis dar užsiaugina patys, kitiems prireikia nusipirkti tik kai ko, dar kiti neturi visai nieko.

„Būna, kad žmonės kažko tyčia ar netyčia daug užsiaugina, bet nori paruošti žiemai įdomiau, tai prireikia ir kitokių daržovių. Pavyzdžiui, svogūnų daug visur dedama konservuojant, tai jei neturi tiek pats, reikia nusipirkti. Arba užsiaugina daug morkų, bet žiemai nori kokią mišrainę paruošti su kopūstais, o jų beveik neturi. Tada traukia į turgų. Būna ir žmonių, kurie neturi nieko savo ir viską perka, nes įpratę žiemai kažką pasidaryti“, – pasakojo prekybininkas.

Kur padėti cukinijas?

Jo kolegė Rima pastebi, kad dažnai žmonės papasakoja, kam perka didesnius kiekius daržovių, vaisių ar uogų, pasidalija savo receptais, paklausia prekybininkų nuomonės. O šie savo ruožtu pasiūlo kažką pridėti, atimti ar tiesiog naują savo išbandytą paruošimo žiemai būdą.

„Kai dirbame su daržovėmis, patys daug ko išbandome. Kad būtų įdomiau valgyti, žiemai galima pasidaryti ir užkonservuoti daug visokių mišrainių. Dažnai didelė bėda būna žmonėms, ką padaryti su cukinijomis – daug jų prisiaugina, o receptą vieną kitą žino. Arba, sako, pirkčiau, bet nežinau, ką daryti. Iš tiesų cukinija yra labai „palanki“ daržovė, nes iš jos gali padaryti beveik bet ką. Gali suteikti jai kokį tik nori skonį: marinuoti kaip agurką arba daryti saldžiai, kaip kokį obuolį. Aš daug kam padiktuoju savo receptą burokėlių su cukinijomis. Kažkaip nedaug kas tokį žino, bet kai pabando, dažniausiai labai patinka“, – pasakojo Centrinio Kauno turgaus prekybininkė.

Receptas: burokėliai su cukinijomis žiemai

Reikės:

  • 3 kg virtų burokėlių
  • 2 kg cukinijų
  • 1 kg svogūnų
  • apie 200 ml aliejaus
  • 200 g cukraus
  • 2 kupinų šaukštų druskos
  • 200 ml acto
  • 2 česnak7
  • čili pipiro
  • šaukštelio maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Burokėlius ir cukinijas sutarkuoti burokine tarka.
  2. Plonais pusžiedžiais supjaustyti svogūnus.
  3. Tada į didelį puodą įpilti aliejaus, suberti svogūnus ir kepti keletą minučių.
  4. Tuomet sudėti burokėlius ir cukinijas, suberti cukrų, druską. Maišant virti apie 10 min.
  5. Po to įpilti acto, o dar po 5 min. sudėti smulkiai supjaustytus česnakus ir čili pipirą bei pagardinti maltais juodaisiais pipirais.
  6. Viską patroškinus dar 5 min., dėti į iškaitintus stiklainius ir užsukti dangtelius.

Pataria konservuoti daržovių salotas

Ji sako pastebėjusi, kad dažniausiai žmonės konservuoja pomidorus ir agurkus, o štai kaip elgtis su burokėliais, kopūstais, morkomis, daug mažiau žinančių. Ji pati teigia ne tik paveldėjusi receptus iš mamos ar sužinanti iš draugių ir pirkėjų, bet semiasi įkvėpimo internete.

„Dabar ten tokia galybė visokių įdomių receptų, kad tik spėk bandyt. Bet kai kurie žmonės gal nepratę, kitas gal nemoka ieškot ar labiau vertina, kai kažkas papasakoja. Būna, gailisi, kad žiemą nebebus burokų lapų, o mėgsta iš jų sriubą virti. Juk galima užkonservuoti. Morkas įvairiai skaniai galima paruošti – ir saldžiai su obuoliais, ir su svogūnais, su paprikomis, o taip pat aštriai, pavyzdžiui, su česnakais ir čili pipirais. Kopūstus ne tik raugti, bet ir konservuoti galima, kad ir su tomis pačiomis morkomis“, – paruošimo būdus įvairiems skoniams vardijo pašnekovė.

Tiesa, įprastame turguje žiemos atsargoms perka tie kauniečiai, kurie neruošia labai didelių kiekių. Mėgstantys prikrauti pilną sandėliuką arba tiesiog turintys didelę šeimyną, traukia į Naktinį turgų, kur vaisiai ir daržovės parduodamos dėžėmis ar maišais, bet maždaug perpus pigiau nei kitur.

Kalėdoms – sūdyti obuoliai

Naktiniame turguje savo užaugintais obuoliais prekiaujantis ūkininkas Juozas iš Jurbarko sako, kad derlius šiemet išties neblogas.

„Parduodu ir čia, ir paprastame turguje – žmonės išsiilgę tikrų kaimiškų obuolių, ne visi turi savo sodus ar artimų giminaičių, draugų, kur galėtų pasirinkti. Lieka ir man pačiam daug, tai mėgstu žiemai pasūdyti. Taip, taip, obuolius. Dedu į kokį kibirą ar statinaitę, kubilą. Vienam litrui – šaukštas druskos. Pagardinu aviečių, mėtų, vyšnių lapais, svarainiais. Viršų uždengiu avižų šiaudais arba keliais sluoksniais krienų lapų. Labiausiai tinka saldžiarūgščiai, kietesni obuoliai. Per Kalėdas ragaujam neišpasakytai gardų patiekalą“, – pasakojo ūkininkas.

Mitybos specialistė: ruoškite skaniai

Dietologė D. Markauskaitė sakė, kad daugiausia organizmui naudingų medžiagų išsaugo šaldytos ir raugintos derliaus gėrybės.

„Tačiau daugelis daržovių šaldytos pakeičia skonines savybes ir atšildytos ištęžta. Raugintos gerai dar ir tuo, kad padeda virškinimui. O termiškai apdorotos konservuotos daržovės ir vaisiai išsaugo tik apie pusę vitaminų. Kita vertus, kai jie paruošiami su prieskoniais ar tam tikros įvairių daržovių salotos, jas labiau norisi valgyti, daugiau jų suvalgome, daugiau naudingų medžiagų gauname. Be to, gerai savijautai labai svarbu valgyti tai, kas skanu“, – akcentavo mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)